Οι αιτήσεις έληγαν την Τρίτη 25 Ιανουαρίου, ωστόσο η παράταση όπως αναφέρει το e-mail ενηµέρωσης δίνεται λόγω της κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα. Σηµειώνεται εδώ πως µέχρι στιγµής έχουν οριστικοποιηθεί στο σύστηµα 333 αιτήσεις σε σύνολο 1.041 αιτήσεων για το Μέτρο προϋπολογισµού 37 εκατ. ευρώ. Γίνεται προφανές πως εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, όλες οι επιλέξιµες αιτήσεις θα λάβουν την επιδότηση που ζητούν, καθώς τα χρήµατα φτάνουν για όλους.
Yπενθυµίζεται πως δικαιούχοι του προγράµµατος είναι όλοι όσοι κατέχουν αγροτική εκµετάλλευση οποιασδήποτε έκτασης και την έχουν δηλώσει στο ΟΣ∆Ε του 2020, ανεξάρτητα αν είναι νέοι αγρότες, κατ’ επάγγελµα ή νεοεισερχόµενοι στον αγροτικό τοµέα. Εξαιρούνται οι άµεσα συνταξιούχοι και όσοι δεν διαθέτουν ασφαλιστική και φορολογική ενηµερότητα. Ο ενδιαφερόµενος µπορεί να επιδοτηθεί (40 έως 85% των δαπανών) για ένα πολύ µεγάλο εύρος επενδύσεων, όπως στάγδην άρδευση, γεωτρήσεις, δεξαµενές κ.λπ. Ο µέγιστος προϋπολογισµός που επιδοτείται για τα φυσικά πρόσωπα µπορεί να φτάσει έως τα 150.000 ευρώ.
Μπόνους μορίων σε βαμβάκι, ηλίανθο και πυρηνόκαρπα
Καλλιέργειες «μη ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή» θα θεωρηθούν ως υδροβόρες για τα 10 μόρια προτεραιότητας
Αγροτεµάχια που δηλώνονται σε ενιαία δήλωση εκµετάλλευσης έτους 2020 άλλου προσώπου αλλά θα αξιοποιηθούν µελλοντικά από τον υποψήφιο µπορούν να συµµετέχουν στο πρόγραµµα των αρδευτικών. Αυτό διευκρινίζουν οι διαχειριστικές αρχές µέσα από µία σειρά 14 ερωτήσεων-απαντήσεων σχετικά µε την ένταξη στο Μέτρο, όσων έχουν προγραµµατίσει κάποια αγορά αγροτεµαχίου αλλά δεν την είχαν δηλώσει στο περσινό ΟΣ∆Ε. Αρκεί, όταν γίνει η αίτηση πληρωµής τα αγροτεµάχια να είναι πλέον δηλωµένα στην ΕΑΕ του δικαιούχου (δεν είναι θα δυνατή η ενίσχυση της επένδυσης αν τα αγροτεµάχια δεν αξιοποιούνται από το δικαιούχο).
Παράλληλα διευκρινίζεται ότι ο δικαιούχος δεν µπορεί να λάβει ενίσχυση για επενδύσεις γεωργίας ακριβείας µεµονωµένα, αλλά µόνο εάν τη συνδυάζει µε αγορά νέου εξοπλισµού αρδευτικών συστηµάτων, δεξαµενών ή µηχανολογικού εξοπλισµού.
Αναφορικά µε τη µοριοδότηση και πιο συγκεκριµένα σχετικά µε το ποιες είναι οι υδροβόρες καλλιέργειες που λαµβάνουν µπόνους 10 βαθµών, οι διαχειριστικές αναφέρουν πως είναι εκείνες που θεωρούνται «µη ανθεκτικές στην κλιµατική αλλαγή» (σ.σ. βαµβάκι, πυρηνόκαρπα, ηλίανθος κ.λπ) και παραπέµπουν στους σχετικούς πίνακες που συνοδεύουν τα προγράµµατα Νέων Αγροτών και Σχεδίων Βελτίωσης. Επιπλέον, δίνεται και ένα παράδειγµα για τον υπολογισµό του ποσοστού της εκµετάλλευσης εντός ευπρόσβλητης στη νιτρορύπανση περιοχή, ώστε να λάβει ο ενδιαφερόµενος τα σχετικά µόρια.
Oι ερωταπαντήσεις των διαχειριστικών αρχών και ο πλήρης οδηγός υποβολής ενός σωστού φακέλου στα Αρδευτικά διαθέσιμα εδώ
Κοινοποιήστε το:
Διαβάστε Επίσης