Τον κώδωνα του κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιών μέσα στον αστικό ιστό, σε δεκάδες σημεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών, όπου εκατοντάδες πεύκα γειτνιάζουν επικίνδυνα με κατοικίες, κρούει για ακόμα μια φορά ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, τη στιγμή που μεγάλες φωτιές έχουν ήδη αρχίσει να ταλαιπωρούν τη χώρα μας.
«Να μην ξαναζήσουμε κατάσταση παρόμοια με τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα και περιουσίες» σημείωσε ο κ. Δανιηλίδης, υπογραμμίζοντας τον «άμεσο κίνδυνο», κατά τη διάρκεια της αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί από τον αναπληρωτή Διευθυντή Δασών Θεσσαλονίκης Σταύρο Παπαδόπουλο και την αναπληρώτρια Τμηματάρχη Προστασίας στο Δασαρχείο Θεσσαλονίκης Φιλοθέη Μελά. Συνοδευόμενοι από το δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη, τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Τάσο Τσακιρίδη, τον προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας του δήμου Μηνά Μοναστηρίδη και τον υπεύθυνο Μικροέργων του δήμου Βασίλη Χατζηναούμ, οι αρμόδιοι της Διεύθυνσης Δασών και του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης περιηγήθηκαν σε συγκεκριμένα, επικίνδυνα για πιθανή εκδήλωση πυρκαγιάς σημεία του δήμου στις Συκιές, τα Πεύκα και τον Άγιο Παύλο, όπου διαπίστωσαν την κρισιμότητα και επικινδυνότητα της κατάστασης, η οποία επισημάνθηκε τόσο από τα στελέχη του δήμου, όσο και από τους ίδιους τους κατοίκους των εν λόγω περιοχών.
Όπως, μάλιστα, χαρακτηριστικά υπενθύμισε ο αντιδήμαρχος κ. Τσακιρίδης «παρά την πλήρη ετοιμότητα και εγρήγορση του συνολικού μηχανισμού του δήμου Νεάπολης-Συκεών ενόψει τη θερινής περιόδου και τις καθημερινές, σε 24ωρη βάση επιφυλακές, δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε περίπτωση δυνατών μποφόρ, όπως τότε που μας τοποθέτησαν εμπρηστικούς μηχανισμούς στις 4.30 το πρωί και φυσούσαν 7,5 μποφόρ. Αν είχε γίνει έκρηξη στο ντεπόζιτο της βενζίνης του οχήματος μεταφοράς ΑΜΕΑ, θα είχε καεί μεγάλο μέρος του δάσους και θα είχαν κινδυνεύσει πολίτες και περιουσίες».
«Απαιτούμε κατεπείγουσα γενναία χρηματοδότηση για την προστασία μας»
«Μετά από τις διαμαρτυρίες και τις κραυγές αγωνίας μας, υπήρξε άμεσο ενδιαφέρον και ανταπόκριση από τη Διεύθυνση Δασών και το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης, τον κ. Παπαδόπουλο και την κα. Μελά, τους οποίους και ευχαριστούμε, οι οποίοι αντιλήφθηκαν μετά την αυτοψία που πραγματοποίησαν, το δίκαιο και το λογικό των διαμαρτυριών μας και τον βαθμό επικινδυνότητας της κατάστασης και δεσμεύτηκαν να εκπονήσουν πολύ σύντομα μελέτη για την απομάκρυνση και το κλάδεμα των εκατοντάδων δέντρων που αποτελούν ορατό κίνδυνο για τη ζωή και την περιουσία χιλιάδων συμπολιτών μας σε περίπτωση πυρκαγιάς» σημείωσε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, προσθέτοντας εμφατικά ότι «ο κίνδυνος είναι άμεσος».
«Απαιτούμε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατεπείγουσα γενναία χρηματοδότηση προς το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης, τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου ευρώ, για άμεσες εργασίες, προκειμένου να μην αναγκαστούμε να ξαναζήσουμε τις φρικιαστικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής και άλλα σημεία της χώρας» επισημαίνει ο κ. Δανιηλίδης, προσθέτοντας ότι «όσες φιλότιμες προσπάθειες, μελέτες και προτάσεις και να γίνουν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, από το Δασαρχείο και τη Διεύθυνση Δασών, δυστυχώς δεν επαρκούν, αν δεν υπάρξει αντίστοιχη χρηματοδότηση και ο κίνδυνος θα παραμένει καθημερινός».