Παρά τη ρητορική της Άγκυρας για τη μείωση της έντασης με τη Σαουδική Αραβία και τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση Ερντογάν για να επωφεληθεί από τη συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων μετάξύ των χωρών του Κόλπου, δεν φαίνεται και πολύ πιθανόν η Τουρκία να σταματήσει την αποσταθεροποιητική δράση που ακολουθεί στην Υεμένη και το Κέρας της Αφρικής.
Οι προθέσεις της Τουρκίας προς αυτή την κατεύθυνση αποδείχθηκαν με την απόφαση που υπέγραψε ο Ερντογάν να παραταθεί η διάρκεια της στρατιωτικής της παρουσίας στην περιοχή.
Η Τουρκική Προεδρία απέστειλε εγκύκλιο στο κοινοβούλιο για παράταση της εντολής παραμονής του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στον Κόλπο του Άντεν, στην Αραβική Θάλασσα και στα χωρικά ύδατα της Σομαλίας για ένα ακόμη έτος, αρχής γενομένης από τις 10 Φεβρουαρίου 2021.
Οι πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Άγκυρα ακολουθεί δύο αντιφατικές προσεγγίσεις στις σχέσεις της με τη Σαουδική Αραβία. Η μια προσέγγισης έχει να κάνει με την κολακεία που βασίζεται σε μια επίδειξη καλής θέλησης και στην υπέρβαση της κρίσης που προέκυψε με τη δολοφονία του Σαουδάραβα Κασόγκι στο Γεβικό Προξενείο της Σ. Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Το δεύτερο συνίσταται στη συνέχιση της πολιτκής για επιβολή τετελεσμένων σε περιοχές ενδιαφέροντος της Σ. Αραβίας.
Εμπειρογνώμονες σημειώνουν ότι με την απόφασή του Ερντογάν να παρατείνει την παραμονή των τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή, δείχνει στη Σαουδική Αραβία ότι η Τουρκία δεν εγκαταλείπει τα σχέδιά της για μόνιμη παρουσία και επιρροή στο Κέρας της Αφρικής, ούτε ότι είναι διατεθειμένη να κάνει κάτι για τη μείωση της έντασης.
Με την απόφαση αυτή η Τουρκία δείχνει την απώλεια της βάσης Suakin στο Σουδάν, προσπαθεί να την εξισορροπήσει με τη στρατιωτική της παρουσία στην Υεμένη και τη Σομαλία.
Η Τουρκία, μετά τη συμφωνία των χωρών του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Κατάρ και άλλες χώρες της περιοχής) να επανενεργοποιήσουν τις σχέσεις τους, είχε ισχυριστεί ότι ο συμβιβασμός αυτό θα έδινε στην Τουρκία τη δυνατότητα να επιστρέψει στην περιοχή από την κυρίως πόρτα. Ωστόσο, δεν έλαβε μέτρα και δεν έκανε κανένα βήμα καλής θέλησης σε πολιτικό επίπεδο, στα ΜΜΕ αλλά και στο πεδίο, για να δείξει τις καλές της προθέσεις.
Οι ομάδες και οι πολιτοφυλακές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που συνδέονται με την υποστήριξη της Τουρκίας, αποτελούν παράγοντες που εμποδίζουν την εφαρμογή της Συμφωνίας του Ριάντ και την επανένωση της Υεμένης. Η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε ένα σχέδιο για την επιτάχυνση της πολιτικής λύσης στην Υεμένη, όπου προωθεί μια φόρμουλα που εγγυάται τους στόχους εθνικής ασφάλειας του Ριάντ και μειώνει την επιρροή του Ιράν στην περιοχή.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η Τουρκία υποστηρίζει την πολιτική του χάους στην Υεμένη, γιατί θεωρεί ότι έτσι θα αποκτήσει και η ίδια στρατηγική θέση στα τεκταινόμενα στη χώρα. Επιπλέον, υπάρχουν πληροφορίες που δείχνουν ότι η Τουρκία υποστηρίζει τις ένοπλες ομάδες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, για να αποκτήσουν τον έλεγχο της πλούσιας σε πετρέλαιο περιοχής SABVA, που βλέπει προς την Αραβική Θάλασσα. Αναφέρεται επίσης ότι η Τουρκία βοήθησε στην κατασκευή του έργου του λιμένα της Κένα, το οποίο θα παρέχει περισσότερη ελευθερία κινήσεων για την υλοποίηση των σχεδίων της Άγκυρας στην Υεμένη και την ευρύτερη περιοχή.
Η Άγκυρα, με κάλυμα το Τουρκικό Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας (IHH) και άλλες κατ’ όψιν ανθρωπιστικές οργανώσεις, στέλνει στην περιοχή προσωπικό ασφαλείας, διευρύνοντας έτσι το δίκτυο πληροφοριών στην περιοχή.
Όμως η δράση της Τουρκίας δεν περιορίζεται μόνο σε ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο μια πολιτική συμφωνία στην Υεμένη, που θα επέτρεπε στο Ριάντ να βγει με την ελάχιστη δυνατή ζημιά. Είναι και η πολιτική της Τουρκίας στη Σομαλία, το Τζιμπουτί και στο Κέρας της Αφρικής, που δημιουργεί πρόβλημα στα συμφέροντα της Σαουδικής Αραβίας και των άλλων χωρών του Κόλπου.
Οι πολιτικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι οι Τούρκοι στοχεύουν στον έλεγχο των εισαγωγών και των εξαγωγών από το Κέρας της Αφρικής ελέγχοντας τους λιμένες Barbera, Djibouti και Mogadishu, που βρίσκονται στα στενά του Bab al-Mendeb. Αυτό θεωρείται απειλή για τα συμφέροντα των χωρών του Κόλπου που θέλουν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με τις χώρες της περιοχής τα τελευταία χρόνια.
Η Τουρκία δημιούργησε μια μεγάλη στρατιωιτκή βάση στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, για να εκπαιδεύσει τα τακτικά στρατεύματα της χώρας αυτής. Σύμφωνα με πηγές, η βάση κόστισε περίπου πενήντα εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή και μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 1.500 στρατιώτες και να παρέχει εκπαίδευση. Η βάση, η οποία έχει δημιουργηθεί σε μια περιοχή τεσσάρων τετραγωνικών χιλιομέτρων, μπορεί να φιλοξενεί μονάδες κομάντο, καθώς και πολεμικά πλοία και στρατιωτικά αεροσκάφη.
Τουρκία παρέχει όπλα και εξοπλισμό στις δυνάμεις της Σομαλίας που εκπαιδεύει. Όμως, με το πρόσχημα της εκπαίδευσης, προσπαθεί να επεκτείνει την επιρροή τοης εκεί και να βάλει στο χέρι τον πλούτο της χώρας.
Παράλληλα, η Άγκυρα προσπαθεί επίσης να ελέγξει ζωτικής σημασίας περιοχές στο Τζιμπουτί, προκειμένου να ενισχύσει τη ήπια ισχύ της μέσω γενναιόδωρης οικονομικής στήριξης, ενθαρρύνοντας τους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ευρύτερη Βιομηχανική Ζώνη, και μέσω εκπαιδευτικών και θρησκευτικών προγραμμάτων.
Πάντως, παρόλα τα παραπάνω, εμπειρογνώμωνες αναφέρουν ότι επειδή αυτές οι πολιτικές του Ερντογάν δημιούργησαν προβλήματα στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση και τις χώρες του Κόλπου, στόχος της Τουρκίας είναι να μειώσει την ένταση και να περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες των πολιτών αυτών.
Πηγή: ahvalnews.com