Βασίλης Νέδος
Για ακόμη δύο μήνες θα βρίσκεται για έρευνες στις περιοχές ανατολικά του 28ου μεσημβρινού το «Oruc Reis», σημείωσε χθες ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, ουσιαστικά προετοιμάζοντας για μια μακρά περίοδο τριβών στην Ανατολική Μεσόγειο που θα φθάσει σχεδόν ώς τον Δεκέμβριο. Η δήλωση του κ. Ντονμέζ συνιστά πλήρη επιβεβαίωση της χθεσινής «Κ», η οποία επισήμανε ότι με βάση τους τουρκικούς σχεδιασμούς έχει ολοκληρωθεί σχεδόν το ήμισυ των υποτιθέμενων δύο διαστάσεων ερευνών (2D), ως εκ τούτου αν η ΤΡΑΟ επιθυμεί την ολοκλήρωσή τους, απαιτούνται έρευνες τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου και επισήμαινε ότι δεν αποκλείεται η ανανέωση της NAVTEX των ερευνών του τουρκικού ερευνητικού στην ίδια περιοχή, ανατολικά του 28ου μεσημβρινού.
Πρακτικά με την τελευταία NAVTEX, η οποία εκδόθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (1314/20) από τον σταθμό της υδρογραφικής υπηρεσίας Αττάλειας, δίνεται στο «Oruc Reis» πορεία προς τα δυτικά και βορειοδυτικά του συμπλέγματος του Καστελλόριζου. Στα ανατολικά, η περιοχή φθάνει έως και 6,5 ν.μ. από το σύμπλεγμα (συγκεκριμένα τη Ρω) και στα δυτικά περί τα 12 ν.μ. από τη Ρόδο. Το υπόλοιπο μέρος της περιοχής που δεσμεύεται από τη NAVTEX βρίσκεται είτε σε διεθνή ύδατα είτε κοντά στις τουρκικές ακτές.
Η ισχύς της NAVTEX λήγει το βράδυ της ερχόμενης Τρίτης 27 Οκτωβρίου, ως εκ τούτου την ίδια ή την προηγούμενη ημέρα θα γίνει γνωστό σε ποια περιοχή το «Oruc Reis» θα κινηθεί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ», στην Αγκυρα εκτιμάται ότι απομένει 45-50% ερευνών 2D, στις περιοχές ανατολικά του 28ου μεσημβρινού (πάντα με βάση τον τουρκικό ισχυρισμό ότι αυτές πράγματι διεξήχθησαν). Αυτό σημαίνει ότι το «Oruc Reis» αναμένεται να είναι στις ίδιες περιοχές. Εάν η Αγκυρα κινηθεί με βάση το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την αξιολόγηση των δεδομένων των 2D ερευνών, τότε θα πρέπει να παρέλθει ακόμα ένα εξάμηνο, προτού αυτά αναλυθούν, ώστε να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο, τις τρισδιάστατες (3D) έρευνες. Οπως ήδη ανέφερε χθες η «Κ», το μοναδικό σημείο όπου η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι έχει ήδη πραγματοποιήσει τρισδιάστατες έρευνες, βρίσκεται στην περιοχή όπου συναντώνται οι υφαλοκρηπίδες Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας.
Με βάση αυτά τα δεδομένα το χειρότερο σενάριο για την Αθήνα θα ήταν κάποια στιγμή στις επόμενες εβδομάδες, μαζί με τις έρευνες του «Oruc Reis», να δοθεί εντολή και για γεωτρήσεις από το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» στο τριεθνές. Φυσικά, πάντα υπάρχει στο τραπέζι και η απειλή για έναρξη ερευνών στα οικόπεδα, τα οποία η ΤΡΑΟ έχει ήδη «τεμαχίσει» στα δυτικά του 28ου μεσημβρινού, μεταξύ Ρόδου, Καρπάθου και Κρήτης. Οι συγκεκριμένες εξελίξεις δεν καταλαμβάνουν εξαπίνης την Αθήνα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος βρίσκονται σε διαρκή επαφή, προκειμένου η επιχειρησιακή εικόνα στην Ανατολική Μεσόγειο να παραμένει ευκρινής και να γίνονται όλα όσα απαιτούνται για τη διαρκή παρακολούθηση των τουρκικών κινήσεων και την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, εφόσον αυτό χρειαστεί.
www.kathimerini.gr