Στο 3% κυμαίνεται η θετικότητα στην Ελλάδα όσον αφορά τον κορωνοϊό όπως είπε κατά τη σημερινή ενημέρωση ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι σταθερά υψηλότερος από τους 90 και καταλήγουν πάνω από 5 ασθενείς καθημερινά.
Η Αττική έδειξε κάποιες τάσεις σταθεροποιήσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες τόνισε, αλλά πρόσθεσε ότι είναι νωρίς να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.
Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ακόμα ότι το μέγεθος της πόλης ή του χωριού που υπάρχουν ενεργά κρούσματα έχει μεγάλη σημασία. «Βλέπουμε πιο γρήγορα αποτελεσματικότητα των μέτρων σε μικρές πόλεις και χωριά από ό,τι σε μεγάλες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όσο μεγαλύτερος ο πληθυσμός, τόσο πιο αυστηρή πρέπει να είναι η τήρηση των μέτρων στα αστικά κέντρα.
Όσον αφορά στην εξέλιξη, βραχυπρόθεσμα, των κρουσμάτων, ανέφερε ότι όσο πέφτουν οι θερμοκρασίες και πλησιάζει ο χειμώνας ενδέχεται να υπάρξει μία μικρή αύξηση: «Αν μείνουμε σε αυτά τα επίπεδα θα είμαστε καλά», είπε χαρακτηριστικά.
Οι περιοχές που ανησυχούν τις υγειονομικές Αρχές
Εν τω μεταξύ, σε τρεις περιοχές της Ελλάδας εντόπισε αυξημένη επικινδυνότητα, πέρα της Αττικής, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς
«Υπάρχουν 2 + 1 περιοχές που μας έχουν δώσει alert», είπε και εξήγησε ότι πρόκειται για την Κοζάνη με 49 κρούσματα μέσα σε 3 ημέρες, και συνολικά 181 ενεργά, τα Ιωάννινα με 69 κρούσματα από την Παρασκευή το βράδυ και τέλος, και η Πέλλα με 212 ενεργά κρούσματα.
Ανέφερε επίσης ότι από την 1η Ιουλίου έως τις 11 Οκτωβρίου έχουν πραγματοποιηθεί 638.879 στοχευμένοι έλεγχοι, ενώ τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου ανέρχονται σε 1.738.
Πρόσθεσε επίσης ότι το ίδιο διάστημα έχουν διενεργηθεί 421.006 έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων εντοπίστηκαν 14.597 παραβάσεις και επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα ύψους 6.982.930 ευρώ καθώς και διοικητικές κυρώσεις.
Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε πως δεν θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε νέα περιοριστικά μέτρα και απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα που ήδη ισχύουν: «Η συζήτηση για τη λήψη νέων μέτρων ή την αλλαγή επιπέδου συναγερμού, δεν βοηθά το στόχο μας. Δεν χρειάζονται μέτρα για να προστατέψουμε την υγεία μας και των γύρω μας. Αρκεί να τηρήσουμε αυτά που ισχύουν», τόνισε.
Δείτε αναλυτικά ποιες περιφέρειες στην Ελλάδα έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορωνοϊό:
Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και να ενημερωθείτε για τα μέτρα που ισχύουν σε κάθε νομό της χώρας ανάλογα με τα κρούσματα:
Δείτε αναλυτικά σε ποια σχολεία στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί κρούσματα κορωνοϊού
Διαβάστε επίσης: