Τα υγειονομικά μέτρα που θα ισχύουν στα super market και συνολικά στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυπωλεία, κ.ο.κ.) σε κάθε περιοχή, και ανάλογα με το επιδημιολογικό της φορτίο, παρουσιάζονται στον «Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19» που παρουσίασαν απόψε οι κ.κ. Χαρδαλιάς και Πιεραράκης, κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορονοϊό.
Όπως εξειδικεύεται, λοιπόν, από τις αρχές, το ωράριο παραμένει ως έχει για τα επίπεδα 1 («ετοιμότητας», πράσινο) και 2 («επιτήρησης», κίτρινο) για τα εν λόγω καταστήματα.
Θα είναι δηλαδή ανοικτά από τις 8:00 το πρωί έως τις 9:00 το βράδυ, από Δευτέρα έως Παρασκευή, ενώ το Σάββατο οι υπεραγορές τροφίμων θα λειτουργούν από τις 8:00 το πρωί έως τις 8:00 το βράδυ.
Ωστόσο, στο επίπεδο 3 («αυξημένης επιτήρησης», πορτοκαλί) αναφέρεται η πρόβλεψη για διευρυμένο ωράριο, όπως ίσχυε στη χώρα μας κατά την περίοδο του πρώτου κύματος της επιδημίας.
Επίσης, στο επίπεδα 4 («αυξημένου κινδύνου», κόκκινο), προβλέπεται λειτουργία των καταστημάτων της κατηγορίας και το Σαββατοκύριακο.
Παράλληλα, στα δύο τελευταία επίπεδα αυτά καθίσταται υποχρεωτική και η ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια.
Σημειώνεται, τέλος, πως σε όλα τα επίπεδα, και μέχρι νεότερης οδηγίας από τους αρμόδιους ισχύουν τα εξής:
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας (προσωπικό και κοινό)
- 1 άτομο ανά 10 τ.μ. (4 άτομα 20-100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον).