Η επίθεση στη Γαλλία, οι απειλές για μποϊκοτάζ και η επίδειξη «ήπιας δύναμης» στον Μουσουλμανικό Κόσμο. Πώς αντιπαρατίθεται με Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ και γιατί ο Ερντογάν βγάζει το θρησκευτικό «χαρτί» κάθε φορά που αντιμετωπίζει προβλήματα στο εσωτερικό.
Επιτιθέμενη στη Γαλλία και τον Εμανουέλ Μακρόν, η Τουρκία προσπαθεί να τοποθετήσει τον εαυτό της ως τον «τολμηρό ηγέτη» του παγκόσμιου πολιτικού Ισλάμ, παρότι αυτό θέτει σε κίνδυνο τους οικονομικούς της δεσμούς με το Παρίσι.
Στις 25 Οκτωβρίου, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο Γάλλος ομόλογός του χρειάζεται «ιατρική βοήθεια», με αφορμή τη στάση που τήρησε απέναντι στους μουσουλμάνους στη Γαλλία και κάλεσε σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων.
Η Γαλλία ανακάλεσε τον πρέσβη της στην Αγκυρα ως αντίδραση στα σχόλια Ερντογάν. Στη σκιά του αποκεφαλισμού του Γάλλου καθηγητή στις 18 Οκτωβρίου, ο Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε το ριζοσπαστικό Ισλάμ για τη βία που οδήγησε στο έγκλημα. Λίγο πριν, είχε υποστηρίξει ότι το Ισλάμ είναι «μια θρησκεία σε κρίση», ενώ μετά τη δολοφονία επέτρεψε να παρουσιάζονται επικριτικά για τους μουσουλμάνους σκίτσα σε κυβερνητικά κτήρια.
Εκτός από την Τουρκία, η αντίδραση της Γαλλίας στον αποκεφαλισμό πυροδότησε δημόσιες καταδίκες από 13 άλλες μουσουλμανικές χώρες, εκκλήσεις για μποϊκοτάζ σε γαλλικά προϊόντα από το Κατάρ και διαδηλώσεις στις οποίες κάηκαν γαλλικές σημαίες.
Η σφοδρότητα με την οποία αντιμετώπισε το Παρίσι η Αγκυρα έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από εντάσεις στις σχέσεις των δύο σε διάφορα θεμάτα. Στην καρδιά του ιδεολογικού χάσματος Γαλλίας και Τουρκίας βρίσκεται η διαφορετική οπτική για τον ρόλο της θρησκείας στην κοινωνία. Οι δυο χώρες υποστηρίζουν επίσης διαφορετικές πλευρές σε διάφορες διαμάχες και συγκρούσεις, περιλαμβανομένου του εμφυλίου στη Λιβύη και της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.
Ο Μακρόν προγραμματίζει νέες μεταρρυθμίσεις τον Δεκέμβριο, που θα ενισχύσουν περαιτέρω τον διαχωρισμό μεταξύ κράτους και εκκλησίας. Ο Ερντογάν, αντίθετα, πιέζει ώστε οι θρησκευτικές αξίες να έχουν περισσότερο κεντρικό ρόλο στην «τεχνικά» κοσμική κυβέρνηση.
Στη Μεσόγειο, η Γαλλία υπήρξε ιδιαίτερα μαχητική στην καταδίκη της επιθετικής πολιτικής της Αγκυρας στις έρευνες υδρογονανθράκων σε αμφισβητούμενες περιοχές που διεκδικούν Ελλάδα και Κύπρος. Στη Λιβύη, η Γαλλία προσωρινά βγήκε εκτός μιας αποστολής του ΝΑΤΟ, αφότου μια τουρκική φρεγάτα στοχοποίησε μια γαλλική. Το γαλλικό πλοίο επιθεωρούσε ένα άλλο τουρκικό πλοίο που ήταν ύποπτο για παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.
Οι εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών μπορεί να επηρεαστούν από τις εξελίξεις. Ο όγκος του εμπορίου μεταξύ των δύο φτάνει τα 17 δισ. δολάρια. Η Τουρκία είναι η 13η αγορά για τη Γαλλία (εξάγει κυρίως βιομηχανικά προϊόντα), ενώ η Γαλλία είναι ο έκτος καλύτερος πελάτης για την Τουρκία. Η τουρκική πόλη Μπούρσα είναι ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα παραγωγής της γαλλικής Renault.
Για τη συνέχεια Euro2Day