Την ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης εκφράζουν με ανακοίνωση τους οι «Φίλοι της Νέας Παραλίας».
Ζητούν από τον δήμο Θεσσαλονίκης να αναλάβει πρωτοβουλίες και να υλοποιήσει ότι προγραμματικά έχει δεσμευτεί.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Ο δημόσιος χώρος των πόλεων μας είναι οι δρόμοι, τα πάρκα και οι πλατείες. Ο δημόσιος χώρος δεν είναι απλά «κοινόχρηστος χώρος», είναι το περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσεται η καθημερινή μας ζωή, είναι πεδίο έκφρασης των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.
Στην εποχή της πανδημίας ο δημόσιος χώρος αποκτά μία άλλη διάσταση. Οι πλατείες, τα πάρκα και οι παραλίες γίνονται οι αποκλειστικοί τόποι συνάντησης, κοινωνικοποίησης, άθλησης και ψυχαγωγίας, σε τέτοιο βαθμό που συχνά χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνοι για την δημόσια υγεία. Ήδη, πολλές ευρωπαϊκές πόλεις σχεδιάζουν την διεύρυνση των δημόσιων χώρων, με ταυτόχρονο περιορισμό της χρήσης του αυτοκινήτου και εντατική φύτευση χιλιάδων δέντρων. Ενδεικτικά, η Μαδρίτη σκοπεύει να φυτέψει ένα εκατομμύριο δέντρα και να δημιουργήσει 22 νέα πάρκα και η Βαρκελώνη ανακοίνωσε διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τη δημιουργία κεντρικών δημόσιων χώρων πρασίνου σε κομβικά σημεία της πόλης.
Στη Θεσσαλονίκη όλον αυτόν τον χρόνο η ανθρώπινη παρουσία κατέκλυσε ορμητικά τη Νέα Παραλία. Ο αγαπημένος δημόσιος χώρος των Θεσσαλονικέων, αναπλασμένος εδώ και μία δεκαετία, έχει μεγάλη έκταση, έχει όλα τα ευεργετήματα της εγγύτητας με τη θάλασσα, έχει ανοιχτό ορίζοντα και σύγχρονη αισθητική. Η περιοχή αυτή της πόλης έχει γίνει πόλος έλξης επισκεπτών και η ανάπλασή της έργο αναφοράς σε όλο το κόσμο.
Η Νέα Παραλία έχει και τον σύλλογό της, τους Φίλους της Νέας Παραλίας. Καταστατικοί σκοποί του Συλλόγου Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας, μεταξύ άλλων, είναι:
• Η προστασία του χώρου της Νέας Παραλίας ως προς θέματα προσβασιμότητας, καθαριότητας, βανδαλισμών, συντήρησης πρασίνου και εγκαταστάσεων, κακής χρήσης και «παρασιτικών» χρήσεων των χώρων της.
• Η επιστημονική συμβολή στις αρμόδιες υπηρεσίες, ως προς την παρακολούθηση, αξιολόγηση, διατήρηση, διαχείριση, αναβάθμιση και προστασία του περιβάλλοντος της Νέα Παραλίας.
Από την σύσταση του το 2012, ο σύλλογος έχει διοργανώσει δεκάδες εκδηλώσεις και δράσεις. Η πιο σημαντική του δράση είναι όμως να παρακολουθεί της κατάσταση της περιοχής και να ενημερώνει την εκάστοτε Δημοτική Αρχή για τα προβλήματα που εντοπίζει. Το κάναμε εδώ και χρόνια με όλες τις Δημοτικές Αρχές, το κάνουμε και τώρα. Έχουμε ενημερώσει λοιπόν τον Δήμο Θεσσαλονίκης και για τα προβλήματα στο Κήπο του Νερού εδώ και πολύ καιρό. Προτείναμε και τη συμμετοχή μας σε κάθε προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων. Ορισμένα μάλιστα μέλη του συλλόγου μας που διετέλεσαν μελετητές του έργου και κατά συνέπεια γνωρίζουν καλά τις ιδιαιτερότητές του, τέθηκαν στη διάθεση των υπηρεσιών του Δήμου, σε κάθε προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων.
Η παρούσα Δημοτική Αρχή παρέλαβε την Νέα Παραλία με συσσωρευμένα προβλήματα πολλών ετών. Η πανδημία ανέτρεψε πιθανόν τους σχεδιασμούς του νέου Δημάρχου. Στο πρόγραμμα της παράταξής του είχε δεσμευτεί για :
• 24ωρη φύλαξη της Νέας Παραλίας με περιπολίες από εξειδικευμένη εταιρία φύλαξης, με τη διαρκή επίβλεψη της ΕΛ.ΑΣ.
• Δημιουργία Νέας Υπηρεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης με αρμοδιότητα τη διαχείριση και συντήρηση της Νέας Παραλίας, με τη δυνατότητα άμεσης επέμβασης αλλά και προμήθειας υλικών. Άμεση αποκατάσταση ζημιών από βλάβες αλλά και φθορές και βανδαλισμούς.
• Προώθηση της ιδέας για την “υιοθεσία των πάρκων” από ιδιώτες ή εταιρείες μέσω προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.
Παρόλα αυτά η κατάσταση στη Νέα Παραλία επιδεινώνεται ραγδαία. Πολύ φοβόμαστε ότι σε λίγο καιρό η κατάσταση δεν θα αντιστρέφεται και ότι σε 2 – 3 χρόνια θα απαιτηθεί να προγραμματιστεί ένα νέο έργο ριζικής ανάπλασης της περιοχής, αντίστοιχο με αυτό που ολοκληρώθηκε μόλις πριν από 10 χρόνια.
Το «ναυάγιο» του Κήπου του Νερού που έλαβε χώρα τον τελευταίο καιρό, το είχαμε προαναγγείλει έναν χρόνο πριν. Σχεδόν τίποτε δεν έμεινε στις λίμνες του κήπου! Ο Δήμος ανακάλυψε την τραγική κατάσταση μετά από καταγγελίες πολιτών. Σαν να βρισκόταν η περιοχή έξω από τα όρια ευθύνης του, έξω από την πόλη. Σαν να μη γνώριζε τις επισημάνσεις μας. Σκέφτηκε λοιπόν να οργανώσει «εργασίες αποκατάστασης» στον κήπο. Ο αντιδήμαρχος εξήγγειλε πρωτοβουλία «αποκατάστασης» και επισήμανε «λάθη των αρχικών μελετών», πιθανότατα χωρίς να έχει ανοίξει ποτέ τα σχέδια των μελετών σύμφωνα με την οποία κατασκευάστηκε ο κήπος. Και το εξήγγειλε ενώπιον υπαλλήλων του Δήμου που διετέλεσαν επιβλέποντες των μελετών και των έργων ανάπλασης! Εκείνο που είναι όμως αδιανόητο είναι ότι ξεκίνησαν οι εργασίες χωρίς μελέτη.
Στο μέσον της Νέας Παραλίας βρίσκονται δύο άλλοι κήποι. Ο Κήπος των Γλυπτών και ο Κήπος της Μεσογείου. Εδώ και δύο χρόνια ένας ιδιώτης, ο επιχειρηματίας Σταύρος Ανδρεάδης «υιοθέτησε» τους δύο κήπους. Οι συνεργάτες του μελέτησαν τα σχέδια, συζήτησαν με τις υπηρεσίες του Δήμου, οργάνωσαν και ανέλαβαν την φροντίδα των κήπων και τη συντήρηση του εξοπλισμού τους. Όλη η πόλη χαίρεται τους δύο αυτούς κήπους σε πλήρη λειτουργία!
Τώρα, πριν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο καλούμε ιδιώτες, επιχειρηματίες και επιχειρήσεις της πόλης να πάρουν αντίστοιχη πρωτοβουλία. Να υιοθετήσουν κήπους, περιοχές ή να χρηματοδοτήσουν δράσεις στη Νέα Παραλία! Ο Σύλλογος Φίλων της Νέας Παραλίας είναι πάντα στη διάθεση οποιουδήποτε θέλει να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Δείτε στην ανάρτηση τις φωτογραφίες πριν και μετά:
Νέα Παραλία SOS
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Θεσσαλονίκη 8/2/2021
Ο δημόσιος χώρος των πόλεων μας είναι οι δρόμοι, τα πάρκα και οι…
Δημοσιεύτηκε από Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας στις Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου 2021