«Η μνήμη της πόλης: Αφηγήσεις για τα μνημεία της Θεσσαλονίκης» είναι το θέμα διαδικτυακής επιμορφωτικής ημερίδας που διοργανώνει το Φροντιστήριο Βιωσιμότητας του δήμου Νεάπολης-Συκεών σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.
Στόχο της εξ αποστάσεως επιμορφωτικής ημερίδας, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη 14 Απριλίου 2021, από τις 6 έως τις 7:30 μ.μ., μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Webex και του συνδέσμου https://minedu-secondary2.webex.com/meet/michelakid, αποτελεί η αναζήτηση του αποτυπώματος των μνημείων της Θεσσαλονίκης στη σύγχρονη πόλη με έμφαση σε αυτά της οθωμανικής περιόδου.
Παράλληλα, η διαδικτυακή ημερίδα σκοπεύει στην ενίσχυση της θεματικής ενότητας «Περιβάλλον και μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι και ιστορικοί τόποι» στα καινοτόμα Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στην αξιοποίηση της κεντρικής θεματικής ενότητας για το τρέχον σχολικό έτος «200 χρόνια από την Επανάσταση», αλλά και στην ενημέρωση και ενδυνάμωση των παραπάνω θεματικών ενοτήτων τόσο των σχολικών μονάδων όσο και των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στο Τοπικό Θεματικό Δίκτυο Π.Ε. «Αειφορική Διαχείριση των μνημείων της Θεσσαλονίκης».
Οι παρουσιάσεις θα επικεντρωθούν στον άξονα της οδού Αριστοτέλους και στην περιοχή εκατέρωθεν του κύριου οδικού άξονα της πόλης, όπου συγκεντρώνονται αφενός οι Βυζαντινοί Ναοί, που η οθωμανική κυριαρχία μετέτρεψε σε ισλαμικά τεμένη (Βασιλική της Παναγίας Αχειροποιήτου, Καθεδρικός Ναός της Αγίας Σοφίας) και αφετέρου σημαντικά οθωμανικά κτίσματα (Μπέη Χαμάμ, Μπεζεστένι, Χαμζά Μπέη Τζαμί).
Το πρόγραμμα
Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:
• 18.00-18.10: Υποδοχή-χαιρετισμοί
• 18.10-18.40: «Τα νήματα της Ιστορίας – Η βιωματική πρόσληψη του παρελθόντος στον άξονα της οδού Αριστοτέλους».
-Ιωάννης Καρλιάμπας, Αρχαιολόγος, Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.
• 18.40-19.15: «Η Θεσσαλονίκη μετά την οθωμανική κατάκτηση και το αποτύπωμα των μνημείων της Οθωμανικής Περιόδου στη σύγχρονη πόλη»
-Κωνσταντίνος Θ. Ράπτης, Αρχαιολόγος-Βυζαντιολόγος phD, Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.
• 19.15-19.30: Συζήτηση-ανατροφοδότηση
-Δέσποινα Μιχελάκη και Βασιλική Ιππέκη, Υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ/νσης ΠΕ και Δ/νσης ΔΕ Δυτ. Θεσσαλονίκης.