Πεντανόστιμο κοτόπουλο με μανιτάρια σε πικάντικη, κρεμώδη σάλτσα! Μια απλή και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε το τέλειο κοτόπουλο με ρύζι ή ζυμαρικό επιλογής σας, ιδανικό για το Κυριακάτικο και καθημερινό οικογενειακό τραπέζι. Μια συνταγή για ένα υγιεινό και χορταστικό πιάτο με εξαιρετική γεύση που θα γίνει το αγαπημένο σας. Δοκιμάστε το!
Υλικά συνταγής
- 1 κοτόπουλο, 1,5 κιλά περίπου, κομμένο σε μερίδες
- καυτερή σάλτσα όπως “Σάλτσα Picante” ή σάλτσα με καυτερή επίγευση όπως “Σάλτσα Τομάτας Ελληνική με πικάντικη Πιπερίτσα & σκόρδο” ΚΥΚΝΟΣ ή άλλη επιλογής σας (ποσότητα ανάλογα πόσο σας αρέσουν τα καυτερά και πικάντικα)
- 1½ φλ. τσαγιού αλεύρι (1 + ½ φλ. χωριστά)
- 1 φλ. τσαγιού σπορέλαιο ή ½ φλ. σπορέλαιο +½ ελαιόλαδο
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
- 1 πιπεριά, ψιλοκομμένη
- 3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
- 500 ml ζωμό κότας
- 1/2 κ.γ. πιπέρι καγιέν
- 200 γρ. λευκά μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
- 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε πολύ λεπτές ροδελίτσες (μόνο το άσπρο μέρος)
- 1/4 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1 φλ. τσαγιού sour crem (ή ανακατεύετε 1 φλ. τσαγιού γιαούρτι πλήρες στραγγιστό + 4 κ.σ. κρέμα γάλακτος πλήρης και το αφήνετε στην άκρη σκεπασμένο για 1/2 ώρα)
- αλάτι, μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι αν δεν βάλετε καυτερή σάλτσα ή καγιέν
Εκτέλεση συνταγής
- Έχετε ζητήσει από τον χασάπη σας να σας κόψει το κοτόπουλο σε μερίδες, διαφορετικό το κόβετε εσείς. Το αλατοπιπερώνετε το αλείφετε με τη καυτερή σάλτσα, το μεταφέρετε σε πιατέλα και το πασπαλίζετε απ όλες τις πλευρές με το 1 φλ. τσαγιού αλεύρι.
- Ζεσταίνετε το ½ φλ. σπορέλαιο σε πλατιά, ρηχή κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και σοτάρετε τα κομμάτια κοτόπουλου, σταδιακά, λίγα τη φορά, μέχρι να ροδίσουν καλά απ” όλες τις μεριές. Τα μεταφέρετε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί.
- Στο ίδια ζεστή κατσαρόλα, προσθέτετε το υπόλοιπο 1/2 φλ. σπορέλαιο ή ελαιόλαδο μαζί με το 1/2 φλ. αλεύρι και ανακατεύετε με σύρμα διαρκώς, για να μην σβολιάσει, μέχρι να πήξει ελαφρώς και πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα. Μετά προσθέτετε τα κρεμμύδια, τη πιπεριά, το σέλερι και το σκόρδο και τα ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα για 3-5 λ περίπου ή μέχρι να μαραθούν.
- Αρχίζετε να ρίχνετε το ζωμό κοτόπουλο στο μείγμα λαχανικών, λίγο τη φορά ανακατεύοντας και φροντίζοντας να ενσωματώνετε μετά από κάθε προσθήκη. Ρίχνετε το πιπέρι καγιέν, ανακατεύετε προσθέτετε, τα σοταρισμένα κομμάτια κοτόπουλου μαζί με τα μανιτάρια και ανακινείτε τη κατσαρόλα να καλυφθούν όλα από τη σάλτσα.
- Μειώνετε τη φωτά στο χαμηλό, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε το φαγητό σας για 45-50 λ περίπου ανακατεύοντας περιστασιακά. Αν απαιτηθεί, κατά τη διάρκεια του βρασίματος προσθέτετε λίγο ακόμα καυτό νερό. 10 λ πριν γίνει το φαγητό δοκιμάζετε το αλάτι και διορθώνετε.
- Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε τη sour cream, τα ψιλοκομμένα πράσινα κρεμμυδάκια και το μαϊντανό, ανακατεύετε και σερβίρετε ζεστό το φαγητό σας με ρύζι πιλάφι ή με χυλοπίτες ή άλλο ζυμαρικό επιλογής σας.
Δείτε σε φωτογραφίες την εκτέλεση της συνταγής
Πηγή
03/04/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Koτόπουλο με μανιτάρια σε πικάντικη κρεμώδη σάλτσα