H BIC Βιολέξ, πολυεθνική εταιρεία που δραστηριοποιείται σε τομείς όπως γραφικά, αναπτήρες, ξυριστικά και διαφημιστικά προϊόντα, είναι μια από τις πλέον καταξιωμένες βιομηχανίες στη χώρα μας, με μονάδες παραγωγής που θεωρούνται από τις πιο σύγχρονες, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως, αλλά και με σημαντικά κέρδη, ακόμα και όλη την τελευταία δεκαετία της μεγάλης οικονομικής ύφεσης.
Ωστόσο εργαζόμενοι στην εταιρεία, καταγγέλλουν ότι παρά την άνοδο της πανδημίας του κορωνοϊού, οι αρμόδιοι δεν λαμβάνουν κανένα επιπρόσθετο μέτρο. Να σημειωθεί ότι ούτε στην καραντίνα της περασμένης άνοιξης, αλλά ούτε και στο νέο lockdown που ανακοινώνεται σήμερα από τον πρωθυπουργό, οι βιομηχανίες δεν έκλεισαν ούτε ώρα, καθώς συμπεριλαμβάνονται στο τμήμα της οικονομίας που παραμένει «ζωντανό».
Σύμφωνα με την καταγγελία των εργαζομένων της BIC που ήρθε στη δημοσιότητα, πρόσφατα υπήρξαν τρία κρούσματα Covid-19 συναδέλφων τους τα οποία , όπως υποστηρίζουν, αποκρύφτηκαν από την διοίκηση, καθώς δεν έγινε καμιά ενημέρωση στο εργοστάσιο.
Μεταξύ άλλων, στην ανοιχτή επιστολή τους, οι εργαζόμενοι επισημαίνουν:
«Οι περισσότεροι από εμάς κατοικούμε στις εργατικές γειτονιές (Περιστέρι Πετρούπολη Ίλιον) με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο. Εμείς και οι οικογένειές μας χρησιμοποιούμε τα ΜΜΜ. Αυτό μας κάνει πιο ευάλωτους στον ιό. Παίρνοντας και αυτό υπόψιν της η εταιρεία θα έπρεπε να πάρει μέτρα προστασίας της υγείας μας αλλά και αποτροπής της διασποράς στο χώρο δουλειάς.
Έμεινε όμως σε αυτά της Άνοιξης που πάρθηκαν κάτω από πίεση που σήμερα όμως δεν επαρκούν. Πρόσφατα είχαμε 3 κρούσματα και η εταιρία δεν μας ενημέρωσε ως όφειλε. Θα έπρεπε να ξέρουμε τι ακολούθησε των κρουσμάτων και όχι να βασιζόμαστε στο «σπασμένο τηλέφωνο» που λέει πως δεν έγιναν τεστ στις επαφές παρότι το ζήτησαν.Η στάση της διοίκησης είναι εγκληματικά ανεύθυνη. Όλοι οι συνάδελφοι βλέπουν πως γίνεται προσπάθεια για περιορισμό του κόστους αδιαφορώντας για τα μέτρα προστασίας από τον ιό. Να κρατηθεί ανοιχτό το εργοστάσιο με κάθε τρόπο αδιαφορώντας για τις ζωές μας.Αυτή η συμπεριφορά της διοίκησης φωτογραφίζει τουλάχιστον ανοχή από αυτούς που έχουν την ευθύνη του ελέγχου της πανδημίας.
Η μάσκα δεν αρκεί. Φτάνει πια με την “ατομική ευθύνη”».
Aπαιτούν μέτρα
Οι εργαζόμενοι της BIC απαιτούν και τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων στην εταιρεία.
Όπως: τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, θερμομέτρηση σε κάθε βάρδια, αερισμό, στους χώρους παραγωγής, απολύμανση σε κάθε βάρδια. Επίσης, περισσότερα διαλείμματα γιατί 8–10 ώρες με μάσκα προκαλούν δυσφορία με αποτέλεσμα να χαλαρώνει και αυτό το μέτρο. Καθώς και νέο σχεδιασμό στην παραγωγή με πιο χαμηλές ταχύτητες για να δουλεύουν λιγότεροι συνάδελφοι και να τηρούνται οι αποστάσεις.
Άλλα μέτρα που ζητούν είναι να μην συναντώνται στα αποδυτήρια δύο βάρδιες και μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες χωρίς απώλειες αποδοχών.
Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι «θέλουμε ανοιχτό το εργοστάσιο, με ασφάλεια όμως για την υγεία μας».
Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών: Όχι παιχνίδια με την υγεία των εργαζομένων
Σε σχετική ανακοίνωσή του Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών απαιτεί να μην παίζονται παιχνίδια με την υγεία και την ζωή των εργαζόμενων και να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων.
Επιπλέον, καταγγέλλει τη διοίκηση της εταιρείας BiC «για την επικίνδυνη, για τη ζωή και την υγεία των εργαζόμενων και των οικείων τους, διαχείριση κρουσμάτων Covid-19 που παρουσιάστηκαν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Άνοιξη».
Το σωματείο μισθωτών τεχνικών ζητά από την εταιρεία τα ακόλουθα:
• Να τηρηθούν άμεσα όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας με ευθύνη της εργοδοσίας (απολυμάνσεις, απαραίτητες αποστάσεις, δωρεάν παροχή όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής κ.ά.).
• Να διενεργηθούν δωρεάν διαγνωστικά τεστ σε όλο το προσωπικό και κανένας εργαζόμενος να μην επιστρέψει στη θέση του αν δε λάβει απάντηση πως είναι αρνητικός στον ιό.
• Πλήρης προστασία των εργαζόμενων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, χωρίς επιπτώσεις και αλλαγή μισθού.
• Όχι στις εξοντωτικές συνθήκες και τα εξοντωτικά ωράρια. Όχι στην καταπάτηση του ωραρίου εργασίας.
• Καμία απώλεια μισθού. Καμία απόλυση. Καμία συρρίκνωση δικαιωμάτων.