Ο Ali Al-Takbali, μέλος του κοινοβουλίου της Λιβύης, δήλωσε την Τρίτη ότι οι στρατιωτικές κινήσεις της Τουρκίας στη δυτική Λιβύη έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην πολιτική διαδικασία, καθώς η Άγκυρα επιδιώκει να αποτρέψει οποιαδήποτε προσέγγιση μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών της Λιβύης, προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντά της στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.
«Η Τουρκία δεν θέλει λύση στη Λιβύη επειδή επωφελείται από ταραχές και αναταραχές», σημείωσε.
ΟAli Al-Takbali πρόσθεσε ότι η Τουρκία αγνοεί διεθνείς αποφάσεις και συμφωνίες που προβλέπουν την απόσυρση των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη.
Ο βουλευτής επιβεβαίωσε επίσης ότι οι βουλευτές που ζητούν την ενοποίηση του κοινοβουλίου εργάζονται στην πραγματικότητα για να το διαλύσουν. Επιβεβαίωσε ότι είναι παράνομο να διεξαχθεί οποιαδήποτε κοινοβουλευτική σύνοδος, εκτός από την έδρα του κοινοβουλίου που ορίζεται σύμφωνα με τους εσωτερικούς κανονισμούς του – δηλαδή τη Βεγγάζη ή τον Τομπρούκ. Ως αποτέλεσμα, ο Al-Takbali επέπληξε ορισμένους βουλευτές που είχαν ζητήσει τη διεξαγωγή των προσεχών συνόδων του κοινοβουλίου στο Ghadames.
Κατηγόρησε επίσης τη Μουσουλμανική Αδελφότητα ότι επιδιώκει να διασπάσει και να κυριαρχήσει στο κοινοβούλιο, προκειμένου να ελέγξει πλήρως τις υποθέσεις του κράτους, όπως ακριβώς διείσδυσε ήδη σε πολλούς κρατικούς θεσμούς.
Η Λιβύη διαιρείται μεταξύ δύο αρχών που σταθμεύουν στην Τρίπολη και το Τομπρούκ εδώ έξι χρόνια.
Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του Χαλίφα Χαφτάρ (LNA) ελέγχει τα ανατολικά και είναι σύμμαχος του Κοινοβουλίου με έδρα το Τομπρούκ.
Εν τω μεταξύ, η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), που εδρεύει στην Τρίπολη, την πρωτεύουσα της χώρας, βασίζεται στην υποστήριξη της Τουρκίας, του Κατάρ και χιλιάδων Σύρων μισθοφόρων.
Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με το GNA πέρυσι για την οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης από τη νότια ακτή της Τουρκίας στη βορειοανατολική ακτή της Λιβύης.
Ορισμένες από τις περιοχές που εμπλέκονται είναι γύρω από την Κύπρο και η τελευταία κατηγορεί την Τουρκία ότι αναζητά αέριο στα χωρικά της ύδατα.
Η συμφωνία μεταξύ της Τρίπολης και της Άγκυρας είναι στην πραγματικότητα συμφωνία παραχώρησης πετρελαίου για προστασία.
Μέχρι στιγμής, τα αντίπαλα κόμματα της Λιβύης συμφώνησαν να διεξαγάγουν εθνικές εκλογές τον Δεκέμβριο του 2021, καθώς και να αναπτύξουν «κριτήρια, διαφανείς μηχανισμούς και στόχους» για βασικές θέσεις εξουσίας. Επίσης συμφώνησαν να εργαστούν για την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων, την προστασία των εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου, και να ξαναρχίσουν πλήρως οι δραστηριότητες παραγωγής και εξαγωγής.
Ωστόσο, παρόλα αυτά το GNA επέμεινε στη διατήρηση στρατιωτικών σχέσεων και ασφάλειας με την Τουρκία, η οποία θέτει σε κίνδυνο την κατάπαυση του πυρός.
Στις 26 Οκτωβρίου, ο υπουργός Άμυνας της GNA, Salaheddin Al-Namroush, τόνισε ότι η κυβέρνηση που εδρεύει στην Τρίπολη θα «ενισχύσει τη συνεργασία με την Τουρκία ως σύμμαχο και θα συνεχίσει τα εκπαιδευτικά προγράμματα για την εκπαίδευση των μονάδων του GNA από τους Τούρκους.”
libyareview.com