Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει κάποια “μαγεία” για να αποκαταστήσει τη σχέση του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κατά την προσεχή συνάντησή τους τον Ιούνιο. Η “μαγεία” του, ωστόσο, είναι απίθανο να λειτουργήσει αυτήν τη στιγμή, όπως υποστήριξε ο Αϊκάν Ερντεμίρ, πρώην βουλευτής του τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και νυν στέλεχος του Ιδρύματος για την Προστασία της Δημοκρατίας με έδρα την Ουάσιγκτον, στη στήλη Hot Pursuit του ahvalnews.com.
Ο Ερντεμίρ είπε ότι η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών προσφέρει λίγες πιθανότητες να επιλυθούν τα “διαρθρωτικά προβλήματα” που υπάρχουν στη μεταξύ τους σχέση.
Και οι δύο χώρες έχουν πολλά σοβαρά ζητήματα προς επίλυση. Ενώ η αμερικανική κυβέρνηση ζητά από την Τουρκία να μετακινήσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα άμυνας S-400 από τα εδάφη της, η Άγκυρα θέλει την Ουάσιγκτον να σταματήσει τους Κούρδους της Συρίας που φαίνεται να αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.
S-400 και δημοκρατία, τα “αγκάθια” της Άγκυρας
Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα ζητήσει από τον Ερντογάν να βελτιώσει την κατάσταση που επικρατεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δημοκρατικά πρότυπα, ενώ η κυβέρνηση Ερντογάν θα ζητήσει από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να άρει τις κυρώσεις σε ορισμένα από τα οπλικά συστήματα. Είναι γνωστό άλλωστε πως λόγω των ρωσικών S-400 η Τουρκία έχει εξοβελιστεί από το αμερικανικό πρόγραμμα των μαχητικών F-35, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ δεν υπάρχουν αρκετοί μάχιμοι Τούρκοι πιλότοι για να πετάξουν τον γηρασμένο στόλο των τουρκικών F-16.
Υπενθυμίζεται, μάλιστα, πως κατά την πρόσφατη επίσκεψη της αναπληρώτριας ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν, στην Τουρκία, η Ουάσινγκτον ξεκαθάρισε πως δεν θα κάνει πίσω στο θέμα των S-400 και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. “Είτε η Τουρκία θα απομακρύνει το πυραυλικό σύστημα άμυνας S-400 από τη χώρα είτε θα το στείλει πίσω στη Ρωσία: Αυτές είναι οι εναλλακτικές λύσεις που προσφέρονται επί του παρόντος. Υπήρξαν εικασίες ότι η Τουρκία θα μπορούσε να μεταφέρει τους S-400 στο Αζερμπαϊτζάν ή στο Κατάρ ως συμβιβασμό, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει τέτοια σκέψη από την Άγκυρα”, σχολιάζει το ahvalnews.com. Από τα “βέλη” της Αμερικανίδας αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών δεν έλειψε και η κριτική στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. “Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν ιδιαίτερα για την πορεία της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε η Σέρμαν στο CNNTürk την Παρασκευή κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της. Η Σέρμαν συμπλήρωσε ακόμη ότι “η Τουρκία θα πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία για να μπορέσει να αξιοποιήσει τις δυνατότητές της και να πάρει μια θέση μεταξύ της διεθνούς κοινότητας”.
Επιπλέον, η διμερής συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί υπό τη σκιά της κρίσης στη Λευκορωσία, πρόσθεσε ο Ερντεμίρ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο Reuters, η Άγκυρα πίεσε να μην επιβληθούν βαριές κυρώσεις στη Λευκορωσία μετά την κρατική αεροπειρατεία της περασμένης εβδομάδας με την επακόλουθη σύλληψη ενός αντιφρονούντος δημοσιογράφου από τη Λευκορωσία.
Ο Ερντογάν ελπίζει με το Αφγανιστάν
Υπάρχει ένα θέμα όμως για να κερδίσει κάποιο έδαφος ο Ερντογάν, και αυτό είναι το Αφγανιστάν, πρόσθεσε ο Ερντεμίρ. Ο Μπάιντεν θα αποσύρει όλα τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν τους επόμενους μήνες. Οι επιθέσεις των Ταλιμπάν έχουν τραβήξει την προσοχή των ΗΠΑ. Η Τουρκία εμφανίστηκε, λοιπόν, ως βασικός εταίρος στο Αφγανιστάν και ήταν έτοιμος να φιλοξενήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των Ταλιμπάν και της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ωστόσο, τα σχέδια συνομιλίας έχουν καταρρεύσει.
Ο Ερντεμίρ κατέληξε ότι πέρα από κάποια πιθανή συμφωνία σχετικά με το Αφγανιστάν, δεν φαίνεται να υπάρχει εύκολος τρόπος για να σωθεί η ταραχώδης σχέση των δύο ανδρών.
ΠΗΓΗ: Capital.gr