Μετά τη δηµοσίευση των πρώτων τιµών για τη φετινή σοδειά στη Φότζια που τοποθετεί την πρώτη ποιότητα στα 330 µε 335 ευρώ ο τόνος και τη δεύτερη ποιότητα στα 320 µε 325 ευρώ, τα περιθώρια διόρθωσης για τα οποία µιλούν στο Euronext, συνεπάγονται µια τιµή στη Φότζια µε χαµηλά εύρους µέχρι τα 290 ευρώ ο τόνος, κάτι που όπως φαίνεται ενδέχεται να γραφτεί στις λίστες µετά το καλοκαίρι, αφού προς το παρόν οι διαθεσιµότητες σε ποιοτικά σκληρά σιτάρια είναι περιορισµένες, κάτι που προδίδουν τα κέρδη 22 ευρώ ο τόνος που έχουν γράψει τα εξαιρετικά (ποιοτικά) καναδέζικα σκληρά στα εµπορικά κέντρα της Ιταλίας.
Προς το παρόν, οι εξελίξεις των τιµών έρχονται να επιβεβαιώσουν τα ρεπορτάζ της Agrenda και του Agronews, αφού οι τελευταίες τιµές της Φότζια, τοποθετούν τα ελληνικά σκληρά σιτάρια στην περιοχή των 25 λεπτών για τις µέτριες ποιότητες και στα 26 λεπτά τα λίγα ποιοτικά.
Καναδικές εξαγωγές σκληρού σίτου
Στον Καναδά και τις ΗΠΑ, οι συνθήκες σκληρού σίτου είναι καλές και σχεδόν όλες οι σπορές έχουν ολοκληρωθεί µε το σιτάρι να έχει ήδη φυτρώσει από τις 13 Ιουνίου. Η Agriculture Canada δηµοσίευσε ανανεωµένες εκτιµήσεις που τοποθετούν την αναµενόµενη παραγωγή στους 5,82 εκατ. τόνους έναντι των 5,44 εκατ. τόνων προηγουµένως.
Η ίδια κρατική υπηρεσία αύξησε επίσης την πρόβλεψη της για τις εξαγωγές της χώρας την περίοδο 2023-2024 κατά 350.000 τόνους, ήτοι σύνολο 4,76 εκατ. τόνοι καναδέζικου σκληρού θα διοχετευθούν στις παγκόσµιες αγορές.
Μια ανάγνωση της εκτίµησης αυτής, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι τα περιθώρια διόρθωσης στην αγορά είναι περιορισµένα, αφού τα τελικά αποθέµατα της τρέχουσας νέας εµπορικής περιόδου 2023-2024 παραµένουν σχετικά περιορισµένα µεταξύ των 600.000 και 800.000 τόνων. Αυτή τη στιγµή και µέχρι την έναρξη του φθινοπωρινού αλωνισµού στον Καναδά, αποµένουν 300.000 τόνοι.
Σε δύο εβδομάδες κέρδη 22 ευρώ για στάρια Καναδά
Η νέα λίστα τιµών του Μπάρι αναρτήθηκε στις 27 Ιουλίου, χωρίς τιµή για τρίτη συνεχόµενη εβδοµάδα στα ιταλικά σκληρά σιτάρια. Αυξηµένες κατά 12 ευρώ ο τόνος είναι οι εισαγωγές στις δύο ποιότητες του Καναδά, µε τα πολύ ποιοτικά να φτάνουν τα 386 ευρώ ο τόνος.
Την προηγούµενη εβδοµάδα, οι τιµές του Καναδά έγραφαν και τότε κέρδη 10 ευρώ και διαµορφώνονταν στα 368 µε 374 ευρώ ο τόνος για την πρώτη ποιότητα µε πρωτεΐνη 15% (δεν υπάρχει αντίστοιχη κατηγορία για τα στάρια της ΕΕ), ενώ το n3, που είναι πιο κοντά στην πρώτη ποιότητα της Φότζια (πρωτεΐνη 12%) είχε 360 µε 366 ευρώ/τόνος.
Στο Μπάρι, η τελευταία λίστα µε τιµή για το ιταλικό σκληρό, βγήκε στις 30 Μαΐου, µε την τιµή αποθήκης εµπόρου να είναι 335 µε 340 ευρώ ο τόνος για την πρώτη ποιότητα (πρωτεΐνη 12,5%). Τότε, η τιµή του Καναδά ήταν από 345 έως 351 ευρώ για το n3 και 353 έως 359 ευρώ για σκληρό µε 15% πρωτεΐνη.
Ακολούθησε η νέα λίστα της Φότζια που τοποθέτησε τις πρώτες τιµές στην περιοχή των 330-335 ευρώ ο τόνος για την πρώτη ποιότητα ιταλικού σκληρού σίτου,
Στην Απουλία της Ιταλίας, οι τιµές νέας καλλιέργειας σκληρού σίτου για παράδοση τον Ιούλιο του 2023 στον µύλο, διαµορφώνονται στα 320 µε 325 ευρώ ο τόνος και µένει να φανεί αν θα υποχωρήσουν την ερχόµενη εβδοµάδα, έπειτα από την ανακοίνωση τιµών στη Φότζια.
Στην Κεντρική Ιταλία η αγορά δεν έχει ακόµη διαµορφωθεί λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων και δεν παρουσιάζει ακόµη εµπόριο, ενώ στη Σικελία το σκληρό διαπραγµατεύεται περίπου 310 ευρώ ο τόνος που παραδίδεται στο µύλο για τυπική ποιότητα, αν και η τοπική αγορά παραµένει πολύ δύσκολο να ερµηνευθεί λόγω των συνεχών βροχών που αναµένονται µέχρι τα µέσα Ιουνίου µε πιθανές περαιτέρω ποιοτικές ζηµιές.
Στη Σικελία, η πρώιµη συγκοµιδή δείχνει πως τα στάρια εµφανίζουν ειδικό βάρος και πρωτεΐνη κάτω από τα τυπικά επίπεδα.
Στην Απουλία, η συγκοµιδή ξεκίνησε στο Tavoliere στην επαρχία της Φότζια. Οι πρώτες τοµές δείχνουν µεγάλες αποκλίσεις στην ποιότητα µε το ειδικό βάρος να κυµαίνεται µεταξύ 80 και 72 kg/hl και την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη να είναι κανονική µεταξύ 12 και 13%. Ωστόσο, οι εργασίες συγκοµιδής µόλις τις τελευταίες ηµέρες ανέβασαν ρυθµούς και ενδέχεται µε τη βελτίωση των συνθηκών, η εικόνα στις ποιότητες να βελτιωθεί και αυτή.
Τέλος στη συμφωνία 17 Ιουλίου θέτει η Ρωσία
Το Κρεμλίνο έχει διατυπώσει πολλές φορές τους τελευταίους 12 μήνες την «απειλή» ότι διατίθεται να τερματίσει την συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά που ενεργοποιήθηκε πέρυσι τέτοια εποχή. Ωστόσο, ενδέχεται οι εξελίξεις μετά το πραξικόπημα να δίνουν άλλη βαρύτητα στις από εδώ και μπρος τοποθετήσεις των Ρώσων διπλωματών στο εν λόγω θέμα, κάτι το οποίο φαίνεται πως πείθει και τους εμπλεκόμενους στα χρηματιστήρια, με το ξεκίνημα της εβδομάδας να βλέπει τις τιμές των συμβολαίων για το μαλακό σιτάρι να διεκδικεί τα 250 ευρώ, πριν επιστρέψει στα 230 ευρώ η τιμή. Στο μεταξύ, η παραγωγή μαλακού της Ουκρανίας προβλέπεται να μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο 12 ετών
και οι εξαγωγές αναμένεται να μειωθούν σε χαμηλό 11 ετών, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Υπηρεσίας Εξωτερικών Γεωργίας (FAS). Η FAS βλέπει την παραγωγή να πέφτει στους 17,5 εκατ. τόνους την περίοδο εμπορίας 2023-2024, μείωση σχεδόν 50% από το ρεκόρ 33 εκατ. τόνων το 2021-2022, το έτος πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί
Κοινοποιήστε το:
Διαβάστε Επίσης