Μας αρέσουν οι σαρδέλες; Πολύ, ούτε λόγος. Ανήκει η πρωτοκαθεδρία στην βασίλισσα των μικρών ψαριών με την αναμφισβήτητη νοστιμιά και τα μαλακά κόκαλα, που την καθιστούν ολοκληρωτικά φαγώσιμη από πολλούς. Εδώ στρώσαμε τις σαρδέλες πάνω σε μελιτζάνες αρωματισμένες με μυρωδικά και σκόρδο, βάλαμε φέτες ντομάτας, ρίγανη και ελαιόλαδο και τις ψήσαμε στο φούρνο. Ιδού ένα διαφορετικό, άκρως γευστικό πιάτο με τα πιο απλά υλικά της εποχής.
Στην εποχή της σαρδέλας, τις γιορτές της, το πίκρισμα, τα κόκαλα, αλλά και στο σημείο-κλειδί, τα λέπια της και το απαιτούμενο ξελέπιασμα, κρίσιμο για τις μεγαλύτερες ειδικά σαρδέλες, έχουμε αναφερθεί εκτενώς στο άρθρο Σαρδέλα, η μικροσκοπική βασίλισσα της διατροφής, υπογραμμίζοντας και τη σημαντική αξία της ως τροφή.
Η συνταγή δημιουργεί ένα ευχάριστο, πλήρες πιάτο με τα απλούστερα υλικά και έμφαση στα αρώματα. Οι σαρδέλες βγαίνουν ζουμερές, οι μελιτζάνες μελωμένες και οι ντομάτες ψημένες τόσο ώστε να διατηρείται η φρεσκάδα στο σύνολο.
Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να μαγειρέψετε και τις συγγενείς σαρδελομάνες ή φρίσσες (όπως έχουμε γράψει στο άρθρο Κυριότερα ελληνικά ψάρια αλφαβητικά: Ν – Χ & πως τρώγονται). οι οποίες ιδιαιτέρως ευνοούνται από έναν τόσο μυρωδάτο συνδυασμό.
Άλλες συνταγές με σαρδέλες
Δοκιμάσατε αυτή τη συνταγή;
Βάλτε την στο Instagram με tag @pandespani_deliciousideas – hashtag #pandespani
και πείτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια 🙂
Σαρδέλες σε μελιτζάνες με μυρωδικά και ντομάτα στο φούρνο
Προετοιμασία: 20 λεπτά. Ψήσιμο 40 λεπτά. Ετοιμάστε τα υπόλοιπα υλικά όσο ψήνονται αρχικά οι μελιτζάνες. Αλατίστε μετριοπαθώς σταδιακά, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι γευστικά σωστά συντονισμένο. Εύκολη συνταγή.
Υλικά (για 4 άτομα)
1 κιλό σαρδέλες καθαρισμένες
2 μικρές μελιτζάνες (ανάλογα με το μέγεθος του σκεύους) λεπτοκομμένες κατά μήκος σε φέτες περί τα 0,8 εκ.
6-8 φύλλα βασιλικός πλατύφυλλος
3 κλαράκια μαϊντανός, τα φύλλα
2 σκελίδες σκόρδο κομμένες
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο και 3-4 κ.σ. για το ψήσιμο (ή παραπάνω κατά βούληση)
3 κ.σ. τρίμματα μπαγιάτικου ψωμιού ή τριμμένη φρυγανιά
1 μεσαία ντομάτα κομμένη στη μέση και σε φέτες
1-1,5 κ.γ. ρίγανη ξερή
ξύσμα από 1 λεμόνι (στο χοντρό μέρος του τρίφτη)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς C.
Ψήνετε τις μελιτζάνες: Λαδώνετε τη βάση ενός πυρίμαχου σκεύους και τοποθετείτε τις φέτες από τις μελιτζάνες σε 2 στρώσεις. Αλείφετε κάθε στρώση με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε ελαφρώς. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά.
Αποσύρετε και κατεβάζετε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς C.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα μυρωδικών (όσο ψήνονται οι μελιτζάνες):
Στο μπλέντερ βάζετε τα φύλλα βασιλικού και μαϊντανού, το σκόρδο και 5 κ.σ. ελαιόλαδο. Χτυπάτε για 30″-1 λεπτό, ώστε τα υλικά να κοπούν επαρκώς χωρίς όμως να πολτοποιηθούν.
Αδειάζετε σε μπολ, προσθέτετε την φρυγανιά, λίγο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε. Κόβετε και την ντομάτα σε μισές φέτες.
Στο σκεύος: Αλείφετε τις μελιτζάνες με πράσινη σάλτσα χρησιμοποιώντας σχεδόν την μισή ποσότητα. Πάνω τους τοποθετείτε τις σαρδέλες (σε 1 στρώση) βάζοντας στο εσωτερικό τους την υπόλοιπη ποσότητα της σάλτσας. Μοιράζετε και τις φέτες ντομάτας ρίχνοντας και ό,τι ζουμί έχουν βγάλει. Αλατοπιπερώνετε και πασπαλίζετε με την ρίγανη. Τέλος, βάζετε το ξύσμα λεμονιού και 2-3 γραμμές ελαιολάδου – ή περισσότερο κατά βούληση.
Ψήσιμο: Ψήνετε τις σαρδέλες πάνω σε μελιτζάνες με τα μυρωδικά και την ντομάτα στον προθερμασμένο φούρνο (180 C) για 20 λεπτά. Αποσύρετε.
Σερβίρισμα: Μεταφέρετε με σπάτουλα (ή μεγάλο κουτάλι) 6-8 σαρδέλες πάνω σε στρώμα από μελιτζάνες στα πιάτα με μερικές φέτες από την ντομάτα. Μοιράζετε την σάλτσα και προσθέτετε, αν σας αρέσει, σε κάθε πιάτο 2-3 φυλλαράκια βασιλικού και μια λεπτή γραμμή ωμού ελαιολάδου.