Με νέα καμπάνια τo Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) προσπαθεί να βάλει μπλόκο μέσω του Κογκρέσου στην πώληση μαχητικών F-16 και κιτ αναβάθμισης στην Τουρκία.
του Χρήστου Μαζανίτη
To Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) αναλαμβάνει νέα πρωτοβουλία ενάντια στις εντεινόμενες προσπάθειες της Τουρκίας για την αγορά νέων μαχητικών F-16 Viper και κιτ αναβάθμισης από τις Ηνωμένες Πολιτείες με την εξαγγελία νέας καμπάνιας με τίτλο #NoJetsForTurkey.
Μάλιστα, στην επιστολή γίνεται αναφορά και στο νέο υπουργό ‘Αμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, ο οποίος ορκίστηκε να προστατεύσει τα συμφέροντα της χώρας του και τη «Γαλάζια Πατρίδα». Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, «πρόκειται για ένα αναθεωρητικό δόγμα που εκφράζει τις επεκτατικές φιλοδοξίες της Άγκυρας στο Αιγαίο».
Μέσω της κεντρικής τους ιστοσελίδας (στον σύνδεσμο αυτό: https://hellenicleaders.
Αναλυτικά, στην επιστολή αναφέρεται:
«Σας γράφω για να σας παροτρύνω να χρησιμοποιήσετε όλα τα διαθέσιμα νομοθετικά μέτρα για να αποτρέψετε την πώληση F-16 και πακέτα αναβάθμισης στην Τουρκία, εκτός εάν και έως ότου εκπληρωθούν οι όροι για να διασφαλιστεί ότι η Τουρκία θα σταματήσει την προκλητική και επιθετική της συμπεριφορά στην περιοχή.
Νωρίτερα φέτος, ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξέταζε το ενδεχόμενο να συναινέσει στα αιτήματα της Τουρκίας για F-16 και κιτ αναβάθμισης. Αυτό έγινε ενόψει της έντονης διεθνούς κριτικής και κριτικής από μέλη του Κογκρέσου σχετικά με τις αυταρχικές παραβιάσεις και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία, το μπλοκάρισμα των διαδικασιών ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και τις απειλές της κατά της Ελλάδας, ενός βασικού συμμάχου του ΝΑΤΟ.
Στην πραγματικότητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ήδη ακυρώσει την πώληση των F-35 στην Τουρκία επειδή η Τουρκία – αψηφώντας τα διεθνή αιτήματα των μελών του ΝΑΤΟ – αγόρασε το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400.
Ενώ η Τουρκία ενέκρινε τελικά την προσφορά της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Μάρτιο, τώρα αξιοποιεί την έγκριση της προσφοράς της Σουηδίας για να εξασφαλίσει τη συναλλαγή των F-16. Ωστόσο, η Τουρκία πρέπει να ενεργήσει σαν αληθινός σύμμαχος εάν θέλει F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και αυτό δεν σημαίνει απλώς την ανταλλαγή έγκρισης ένταξης στο ΝΑΤΟ για την πώληση.
Ως πιο θεμελιώδες ζήτημα, η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει να απειλεί με πόλεμο ένα μέλος του ΝΑΤΟ, την Ελλάδα, και πρέπει να αποδείξει μια αποδεδειγμένη αλλαγή πολιτικής όταν πρόκειται για υπερπτήσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και επιθετική συμπεριφορά στο Αιγαίο.
Εάν η Τουρκία δεν καταστήσει απολύτως σαφές ότι έχει διακόψει τις αποσταθεροποιητικές της συμπεριφορές του παρελθόντος της, σας προτρέπω να προβείτε σε κάθε διαθέσιμη ενέργεια, συμπεριλαμβανομένου ενός κοινού ψηφίσματος αποδοκιμασίας βάσει του Νόμου περί Ελέγχου Εξαγωγών Όπλων, για να εμποδίσετε αυτήν την πώληση.
Για χάρη της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, πρέπει να επιβληθούν όροι εάν πρόκειται να προχωρήσει οποιαδήποτε πώληση F-16».
ΠΗΓΗ: enikos.gr