[*]
Πεντανόστιμο κοτόπουλο παρμιτζάνα σερβιρισμένο με μακαρόνια. Το κοτόπουλο Parmigianna είναιένα νοστιμότατο Ιταλικό πιάτο που αποτελείται από κοτόπουλο καλυμμένο με τραγανό πανάρισμα, που πρώτα τηγανίζεται και στη συνέχεια ψήνεται στον φούρνο με σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα και παρμεζάνα, μέχρι να λιώσει το τυρί. Μια συνταγή (από εδώ) για ένα εύκολο, απλό και κλασικό πιάτο με κοτόπουλο τραγανό εξωτερικά, ζουμερό από μέσα, με τη σάλτσα με τη σάλτσα του και λιωμένα τυριά που θα λατρέψουν όλοι όσοι το γευτούν. Δοκιμάστε το!
Υλικά συνταγής
- Για το κοτόπουλο
- 3 στήθη κοτόπουλο κομμένα στη μέση για να έχετε 6 κομμάτια [*]
- αλάτι πιπέρι
- Για το πανάρισμα
- 1¼ φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 μεγάλα ή 3 μικρά αυγά χτυπημένα
- σπορέλαιο ή ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- Για το μείγμα ψωμιού παναρίσματος
- 1½ φλ. τσαγιού τρίμα ψωμιού Panko (στα μεγάλα Σούπερ Μάρκετ και στα καταστήματα με Ασιατικά προϊόντα) [*]
- 1 φλ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
- 1/2 φλ. τσαγιού παρμεζάνα τριμμένη στο ψιλό του τρίφτη
- 1/2 κ.γ. αλάτι, 1/2 κ.γ. πιπέρι
- λίγα βότανα μυρωδικά, όπως ρίγανη, θυμάρι, βασιλικό (προαιρετικά ποσότητα κατά βούληση)
- Για τη σάλτσα και τα τυριά
- 1½ φλ. τσαγιού σάλτσα ντομάτας για ζυμαρικά εμπορίου ή σπιτική συνταγή εδώ
- 1/4 κ.γ. νιφάδες καυτερής πιπεριάς (προαιρετικά)
- 1½ φλ. τσαγιού μοτσαρέλα τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
- 1/2 φλ. τσαγιού παρμεζάνα τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
- φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα για το σερβίρισμα
- Για το ζυμαρικό
- Μακαρόνια Νο. 10 ή Νο. 6
- 1 κ.σ. αλάτι χοντρό
- λίγο ελαιόλαδο για πασπάλισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Αν πρόκειται να φτιάξετε δική σας σπιτική σάλτσα και σπιτικό Panko μπορείτε να τα φτιάξετε από την προηγούμενη ημέρα, διαφορετικά ξεκινάτε την παρασκευή του φαγητού σας από αυτά. Προαιρετικά, στην σπιτική σάλτσα ντομάτας ή στην εμπορίου προσθέτετε τις καυτερές νιφάδες πιπεριάς και ανακατεύετε.
- Για το κοτόπουλο: Ζητάτε από τον κρεοπώλη σας να κόψει στη μέση και να χτυπήσει τα στήθη κοτόπουλο ώστε να φαρδύνουν και να έχουν πάχος 1,2 εκ. περίπου. Διαφορετικά κόψτε τα και χτυπήστε τα, ανάμεσα σε 2 λαδόκολες, μόνοι σας με μπάτη. Τα αλατοπιπερώνετε και από τις 2 πλευρές.
- Σε ένα μεγάλο πιάτο ρίχνετε το αλεύρι, σε άλλο τα χτυπημένα αυγά. Αναμιγνύετε όλα τα υλικά για το πανάρισμα ψωμιού και το ρίχνετε σε άλλο μεγάλο πιάτο. Καλύπτεται πρώτα καλά τα κομμάτια κοτόπουλο με αλεύρι μετά με το αυγό και τέλος με το μείγμα ψίχουλων φροντίζοντας να καλύπτονται παντού σε κάθε στάδιο.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε καλά σπορέλαιο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τηγανίζετε τα παναρισμένα στήθη, σταδιακά, 2 τη φορά, για περίπου 3-4 λ από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν. Επαναλαμβάνετε με τα υπόλοιπα στήθη. Μην τα παρατηγανίσετε γιατί θα ψηθούν και στον φούρνο.
- Βγάζετε τα κοτόπουλο από το τηγάνι και τα μεταφέρετε σε ένα ταψί. Πάνω από κάθε κομμάτι κοτόπουλου τοποθετείτε τη σάλτσα ντομάτας μοιρασμένη ισομερώς σε κάθε κομμάτι (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και περισσότερη σάλτσα αν είναι στις προτιμήσεις σας), μετά από πάνω από τη σάλτσα μοιράζετε ισομερώς πάνω από κάθε κομμάτι την μοτσαρέλα και την παρμεζάνα.
- Μεταφέρετε το ταψί σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς και ψήνετε το κοτόπουλο για 20 λ περίπου ή μέχρι να λιώσει καλά και φουσκώσει το τυρί.
- Για τα μακαρόνια: Εν τω μεταξύ έχετε βάλει τα μακαρόνια να βράσουν σε μπόλικο, κοχλαστό αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Το στραγγίζετε, το πασπαλίζετε με λίγο ελαιόλαδο και το σερβίρετε ζεστό με το κοτόπουλο. Καλή σας απόλαυση!
[*] Aν τα στήθη που έχετε προμηθευτεί είναι μικρά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 4 ώστε να φτιάξετε 8 σνίτσελ πάλι χτυπημένα σε πάχος 1,2 εκ. περίπου.
[*] Αν δεν σας είναι εύκολο να προμηθευτείτε Panko ψίχουλα εμπορίου σας προτείνουμε να φτιάξετε πανεύκολα και γρήγορα τα δικά σας. Τα ψίχουλα αυτά θα δώσουν μια ιδιαίτερα τραγανή επίστρωση εξωτερικά στο κοτόπουλο που αξίζει να το δοκιμάσετε. Απλά παίρνετε ψίχα ψωμιού, τη θρυμματίζετε σε χοντρά ψίχουλα, στο μούλτι μετά τα απλώνετε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνετε σε προθερμασμένο στους 150 βαθμούς φούρνο, για 7-8 λ περίπου, ανακατεύοντάς τα μετά από τα 4-5 λ ψησίματος, ή μέχρι να στεγνώσουν και ροδίσουν. Τα αφήνετε να κρυώσουν πριν τα χρησιμοποιήσετε. Όσα σας περισσέψουν τα αποθηκεύετε σε δροσερό και ξηρό μέρος για έως και 3 μήνες.
Sintayes.gr,
Συνταγή: Κοτόπουλο παρμιτζάνα με μακαρόνια
[*]Source link