Κοίτα προσεκτικά την παρακάτω φωτογραφία. Τι χρώμα θα έλεγες ότι έχουν τα μάτια αυτής της γυναίκας; Ο εγκέφαλος σου πιθανότατα θα σου πει ότι είναι μπλε.
Το μυαλό σου, όμως, έχει πέσει θύμα μιας συναρπαστικής οπτικής ψευδαίσθησης, καθώς απ’ ό,τι φαίνεται ότι τα μάτια του μοντέλου είναι στην πραγματικότητα γκρι. Αυτό γίνεται πιο εμφανές όταν αφαιρέσουμε το κόκκινο φίλτρο από την εικόνα και τοποθετήσουμε μια γκρίζα μπάρα ακριβώς δίπλα στα μάτια.
Το κόλπο αυτό δημοσιεύτηκε στο TikTok από τον βασιλιά των ψευδαισθήσεων Dean Jackson, ή @beatonthebeeb, ο οποίος εξηγεί πώς λειτουργεί: «Ο εγκέφαλός σου ανιχνεύει την χρωστική -τη γκρι περιοχή γύρω από την κόρη- και υποθέτει ότι το κόκκινο φίλτρο έχει παγιδεύσει το μπλε φως».
«Έτσι, προσπαθεί να σε βοηθήσει, όπως είναι η δουλειά του να κάνει, βάζοντας το μπλε χρώμα πίσω στην εικόνα, με αποτέλεσμα να σε παραπλανεί εντελώς σε αυτήν τη διαδικασία».
@beatonthebeeb Are her eyes blue? ##opticalillusion##opticalillusions##mindgame##mindgames ##colours##complementarycolors ♬ original sound – Dean Jackson
Στο πίσω μέρος του ανθρώπινου ματιού βρίσκονται φωτοαντιδραστήρες –κύτταρα που ανταποκρίνονται στο φως. Αυτά είναι δύο τύπων, “ράβδοι” ή “κωνοειδή”: οι ράβδοι είναι ευαίσθητες στην κίνηση και τη νυχτερινή όραση, τα κωνοειδή μπορούν να ανιχνεύσουν το χρώμα.
Οι άνθρωποι έχουν τρεις τύπους κωνοειδών κυττάρων, και κάθε ένα από αυτά είναι πιο ευαίσθητο σε ένα συγκεκριμένο χρώμα, είτε κόκκινο, πράσινο ή μπλε. Ένα κόκκινο φίλτρο επιτρέπει μόνο στο κόκκινο φως να περάσει, οπότε οποιοδήποτε άλλο χρώμα θα πρέπει να φαίνεται γκρι ή μαύρο, συμπεριλαμβανομένων του πράσινου και του μπλε.
Η αρχική εικόνα της γυναίκας είναι ασπρόμαυρη, και μόνο όταν το κόκκινο φίλτρο τοποθετείται πάνω από αυτό, το χρώμα των ματιών φαίνεται μπλε. Ωστόσο, αν ο εγκέφαλός μας αναγνωρίζει το περιβάλλον της εικόνας και πιστεύει ότι θα έπρεπε να φαίνεται μπλε, μπορεί να ερμηνεύσει το γκρι φως ως μπλε. Μόνο περίπου το τρία τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού έχει γκρι μάτια, ενώ μεταξύ οκτώ και δέκα τοις εκατό έχουν μπλε. Συνεπώς, όταν μεγεθύνουμε την εικόνα τόσο ώστε να μην μοιάζει πια με μάτι, οι ιρίδες φαίνονται το γκρι που είναι στην πραγματικότητα.
Πηγή: Daily Mail