Γευστική, δροσερή σαλάτα με οποιοδήποτε ψάρι αποδίδει καθαρή σάρκα μετά το καθάρισμά του, που μαρινάρεται στο κλασικό μας λαδολέμονο. Με ελάχιστα συνοδευτικά (πατάτα, ντοματίνια, κάπαρη), αυτά που με την εγγενή παρουσία τους (για διακόσια χρόνια) υποστηρίζουν σήμερα ένα ελληνικό πιάτο με ψάρι. Εύκολη ψαροσαλάτα, απολαυστική και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Γίνεται όλο το χρόνο, είναι όμως ιδιαίτερα ευχάριστη (και βολική στην προετοιμασία) τις ζεστές εποχές.
Η ιδέα προήλθε από μια παλιά συνταγή, δημοσιευμένη το 1899 στο βιβλίο Οικιακή Μαγειρική της Ν. Γκινοπούλου (Εκδόσεις Μιχαήλ Ι. Σαλίβερου), η οποία και παρατίθεται παρακάτω στην αυθεντική της περιγραφή, με την διατύπωση, ορθογραφία και στίξη της εποχής.
Επί της ουσίας ωστόσο, πρόκειται για απλή διασκευή της παλιάς συνταγής, που αντικαθιστά το αρχικό μαρινάρισμα του ψαριού σε λαδόξιδο, με λαδολέμονο, κάτι που ταιριάζει περισσότερο στην ελληνική γεύση. Παράλληλα, προστίθενται στα υλικά μερικά ντοματίνια, η ωραία μας κάπαρη και μαϊντανός, ενώ η μαγιονέζα – παρότι εξαιρετικά αγαπημένο υλικό – καθίσταται προαιρετική.
Έτσι η ψαροσαλάτα είναι πιο ελαφριά αλλά και οπτικά δροσερή, που ευχαριστεί πρώτα το μάτι πριν τέρψει ως οφείλει τον ουρανίσκο.
Σημειώστε ότι (παρατηρήσεις από δοκιμές):
1. Με τις συγκεκριμένες αναλογίες, η ψαροσαλάτα περιέχει κυρίως καθαρό ψάρι, παρότι όλα τα υπόλοιπα υλικά (πατάτα, ντοματίνια, κάπαρη) είναι ίσου σχεδόν συνολικού όγκου προς το ψάρι. Όμως, αντέχει και εξακολουθεί να είναι αξιοπρεπής ακόμη και αν η αμιγής ποσότητα του ψαριού είναι λιγότερη, ως το 1/3 περίπου του συνολικού όγκου των υλικών. Πράγμα που βολεύει αν χρησιμοποιήσετε ψημένο ψάρι που περίσσεψε, στο πνεύμα της μαγειρικής οικονομίας.
2. Σ’ αυτή την περίπτωση τα ντοματίνια μπορούν να είναι άψητα και κομμένα (στη μέση) αν είναι κάπως μεγαλύτερα. Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε κομματάκια ντομάτας χωρίς τα σπόρια.
3. Δοκιμάστηκε επίσης, το σερβίρισμα μέσα σε ένα τείχος από λεπτές φλούδες μακρουλού αγγουριού, που πολύ άρεσε σε κάποιους φίλους μας, γι’ αυτό και δημοσιεύουμε την φωτογραφία αυτής της εκτέλεσης. Δείτε πως να το κάνετε εύκολα στο τέλος της συνταγής. Θυμηθείτε όμως, να αρτύσετε και το μείγμα από πατάτες-ντοματίνια πριν τα περικλείσετε στο αγγούρι.
4. Στη δοκιμή της συνταγής τιμήθηκε δεόντως και η σπιτική μαγιονέζα, αν και σερβιρισμένη χωριστά. Κάποιοι δήλωσαν ότι ταιριάζει ιδιαιτέρως, παρά την ύπαρξη του λαδολέμονου. Η έτοιμη (αγορασμένη) μαγιονέζα δεν συστήνεται – θα χαλάσει την γεύση του πιάτου.
5. Τέλος, μια (μόνον) πρέζα μπούκοβο για τους λάτρεις του πικάντικου δεν αλλοιώνει την ευγένεια του πιάτου. Ούτε βρίσκεται εκτός λογικής ψαριού που μαρινάρεται – βλ. και πικάντικος γαύρος μαρινάτος. Δείτε και καρπάτσιο ψαριού εύκολο, με φρέσκα μυρωδικά.
Αλλά ως εκεί. Μην το παρακάνετε φορτώνοντας κι άλλα υλικά. Κρατώντας την γεύση καθαρή και φρέσκια, η ψαροσαλάτα αναδεικνύει τον αυθύπαρκτο χαρακτήρα της και αναβαθμίζει την αξία ενός απλού πιάτου που «μιλάει» άπταιστα ελληνικά και διακρίνεται από τον μαγειρικό συμφυρμό που ενίοτε προτείνει η άκρατη «δημιουργικότητα» του διαδικτυακού συνταγολογίου.
Δοκιμάσατε αυτή τη συνταγή;
Βάλτε την στο Instagram με tag @pandespani_deliciousideas – hashtag #pandespani
και πείτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια 🙂
Ψαροσαλάτα με πατάτα και ντοματίνια – ψάρι σαλάτα
Προετοιμασία: 30 λεπτά συν 2 ώρες το μαρινάρισμα. Ετοιμάζετε τα υπόλοιπα υλικά (βραστή πατάτα, λαδολέμονο, αγγούρι και μαγιονέζα – αν τα χρησιμοποιήσετε) σ’ αυτό το διάστημα. Εύκολη συνταγή.
Υλικά
1 ψάρι περί τα 600-700 γρ. ή οτιδήποτε ψητό ψάρι έχει περισσέψει
15 ντοματίνια
1 μεγάλη πατάτα βραστή, καθαρισμένη
1 κ.σ. κάπαρη πλυμένη
λαδολέμονο σε αναλογία 3:1
φύλλα μαϊντανού
αλατοπίπερο
Προαιρετικά:
1/4 κ.γ. μπούκοβο
μακρουλές φλύδες από αγγούρι
γρήγορη σπιτική μαγιονέζα με 1 αυγό
Ψήνετε το ψάρι: Ακολουθείτε την κλασική συνταγή για ψάρι ψητό στο φούρνο εύκολο, προσθέτοντας στο ταψί και τα ντοματίνια. Εδώ χρησιμοποιήθηκε 1 μεσαίο λαβράκι Fish from Greece, που ψήθηκε περί τα 20-25 λεπτά.
Αφήνετε το ψάρι να κρυώσει κάπως, ώστε να το χειρίζεστε καλύτερα. Το καθαρίζετε αφαιρώντας όλα τα κόκαλα και το δέρμα, και το κόβετε σε μπουκιές. Κρατάτε τα ψημένα ντοματίνια χωριστά.
Ετοιμάζετε το λαδολέμονο: Σε μπολ ανακατεύετε 3 ή 6 κ.σ. ελαιόλαδο με 1 ή 2 κ.σ. χυμό λεμονιού αντίστοιχα – ανάλογα με την ποσότητα του ψαριού. Προτείνεται η αναλογία 3:1 (ελαιόλαδο : χυμός λεμονιού), αλλά φυσικά την προσαρμόζεται στην γεύση σας. Βάζετε αλατοπίπερο και το μπούκοβο, αν το χρησιμοποιήσετε.
Προσθέτετε το καθαρισμένο ψάρι στο λαδολέμονο. Ανακατεύετε ευγενικά, σκεπάζετε με διαφανή μεμβράνη και αφήνετε έτσι να μαριναριστεί για 2 ώρες στο ψυγείο.
Σ΄αυτό το διάστημα βράζετε την πατάτα και κάνετε την σπιτική μαγιονέζα.
Αν χρησιμοποιήσετε το αγγούρι: Κόβετε επιμήκεις φλύδες με τον καθαριστή πατάτας και τις χρησιμοποιείτε για να «περιφράξετε» τα κομμάτια του μαριναρισμένου ψαριού από τα υπόλοιπα, δημιουργώντας ένα δακτυλίδι. Βλ.φωτό.
Σερβίρισμα: Ανακατεύετε το μαριναρισμένο ψάρι με την κάπαρη και την πατάτα κομμένη σε κομμάτια. Δοκιμάζετε και διορθώνετε στο αλατοπίπερο. Μεταφέρετε το ψάρι σαλάτα σε καθαρό πιάτο προσθέτοντας τα ντοματίνια (που κρατήσατε) και μερικά φυλλαράκια μαϊντανού. Σερβίρετε την μαγιονέζα χωριστά.