Γαρίδες σαγανάκι … ένας από τους πιο νόστιμους παραδοσιακούς Ελληνικούς μεζέδες που κανείς δεν μπορεί να τους αντισταθεί. Εδώ σας δίνουμε μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για ένα λαχταριστό, πεντανόστιμο σαγανάκι με υπέροχη, πλούσια σάλτσα ντομάτας με πιπεριές, κρεμμύδι και τυρί φέτα! Σκέφτεστε κάτι καλύτερο για να το απολαύσετε ως ορεκτικό ή κυρίως με την οικογένειά σας ή ως μεζέ με τους φίλους σας μαζί με ένα ουζάκι;
Υλικά συνταγής
- 16 γαρίδες φρέσκες κατά προτίμηση, καθαρισμένες
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο σε μικρά κυβάκια
- 1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη σε μικρά κυβάκια
- 2 μεγάλες ή 3 μέτριες ώριμες ντομάτες
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 κοφτό κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
- 1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- 2 σφηνάκια ούζο
- 100 γρ. τυρί φέτα θρυμματισμένη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Σε ένα μπλέντερ ρίχνετε τις ντομάτες, το σκόρδο, τον μαϊντανό και τον πελτέ ντομάτας και τα χτυπάτε μέχρι να πολτοποιηθούν και έχετε ένα σχετικό πηχτό πολτό. Το αφήνετε στην άκρη μέχρι να το χρειαστείτε.
- Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, και σοτάρετε το κρεμμύδι και τη πιπεριά, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Μετά προσθέτετε το μείγμα ντομάτας από το μπλέντερ, την πάπρικα, τη ρίγανη, το ούζο, αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύετε καλά, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράζει για περίπου 10 λ ή μέχρι να “δέσει”. Μετά βάζετε και τις γαρίδες μέσα στη σάλτσα και τις αφήνετε για 2-3 λ (ανάλογα με το μέγεθός τους) να μαγειρευτούν.
- Στη συνέχεια μεταφέρετε τις γαρίδες με τη σάλτσα τους από το τηγάνι σε ένα μέτριο, κατά προτίμηση πύλινο, ταψί πασπαλίζετε από πάνω τη θρυμματισμένη φέτα και τα βάζετε σε καλά προθερμασμένο στους 190 βαθμούς φούρνο για 5-7 λ ή μέχρι να “ροδίσει” η φέτα.
- Βγάζετε το σαγανάκι σας από το φούρνο και το σερβίρετε αμέσως ως ορεκτικό ή με φρέσκο μαλακό ψωμί και ούζο ή κρασί. Καλή σας όρεξη!
Πηγή
07/05/2023
Sintayes.gr,
Συνταγή: Γαρίδες σαγανάκι με φέτα και πιπεριά