Αποτελεί ένα θεσμό για τη Θεσσαλονίκη, που επέδειξε ανθεκτικότητα σε δύσκολες συγκυρίες. Η 19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης επιστρέφει στην «ανοιξιάτικη» εκδοχή της και ανοίγει τις πύλες της για το κοινό την Πέμπτη (4/5), με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ.
Σχεδόν 600 εκδηλώσεις, 1300 συγγραφείς, 80 agents, τιμώμενη η αμερικανική λογοτεχνία, απονομή δύο βραβείων, δύο φεστιβάλ (μετάφρασης και νέων λογοτεχνών), ένα βαλκανικό φόρουμ λογοτεχνών, ένα διεθνές συνέδριο, επίσκεψη 3.000 μαθητών από 70 σχολεία και αναβάθμιση του διεθνούς και επαγγελματικού της προφίλ. Αυτά μεταξύ άλλων είναι τα κύρια highlights που έχει να επιδείξει η φετινή 19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.
Μία ημέρα πριν από τα επίσημα εγκαίνια, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης της ΔΕΘ, όπου και δόθηκε το στίγμα της φετινής διοργάνωσης.
Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, κ. Νίκος Κούκης, ανέφερε ότι η φετινή πρόκειται να είναι η μεγαλύτερη ΔΕΒΘ στην ιστορία του θεσμού. Σε ότι αφορά την παρουσία των ΗΠΑ ως τιμώμενη χώρα, σημείωσε πως «αυτή η συνεργασία ανοίγει τις προοπτικές σε μία μεγάλη αγορά».
Ο Τάσος Τζήκας, Πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo στάθηκε στη σημασία του βιβλίου και τη φιλαναγνωσία εν γένει στη διάπλαση των νέων κυρίως ανθρώπων. «Βοηθήστε την αγαπημένη αυτή έκθεση να την επισκέπτονται τα νέα παιδιά σε μια περίοδο που ο γραπτός λόγος απουσιάζει» τόνισε ο κ. Τζήκας, ενώ αναφέρθηκε και στη στήριξη που παρέχει στο θεσμό η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, τόνισε τη συμβολή της ΔΕΒΘ στην εξωστρέφεια της των εκδοτικών επιχειρήσεων της πόλης, μετατρέποντας τη Θεσσαλονίκη σε σημείο συνάντησης για τους επαγγελματίες του βιβλίου. «Η πολιτεία και οι θεσμοί πρέπει να στηρίξουμε εκδότες και συγγραφείς» υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας, ενώ αναφερόμενος σε άλλο σημείο της ομιλίας του στην ανάπλαση της ΔΕΘ, τόνισε πως «περιμένω από την νέα κυβέρνηση να πιάσει το νήμα από εκεί που θα το αφήσει η προηγούμενη».
Η Deputy Principal Office στο Αμερικανικό Προξενείο Θεσσαλονίκης, κ. Σαλίνα Ρίκο, στάθηκε στον πλούτο και την πολυμορφία της αμερικανικής λογοτεχνίας, υπογραμμίζοντας ότι «αντικατοπτρίζει το πλούσιο τοπίο των ΗΠΑ ενώ επηρεάζει και εμπνέει συγγραφείς σε όλο τον κόσμο και μπορεί να υπερβεί τα σύνορα. Μέσα από τη ΔΕΒΘ ελπίζουμε να εμπνεύσουμε τους αναγνώστες να ταξιδέψουν στον μαγικό κόσμο των βιβλίων της».
Ο κ. Ηλίας Σπυρτούνιας, Γενικός Διευθυντής στο Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, αναφέρηκε στο αμερικάνικό περίπτερο της 19ης ΔΕΒΘ, σημειώνοντας πως θα φιλοξενήσει 22 εκδοτικούς οίκους με πάνω από 600 βιβλία τα οποία μετά το πέρας της διοργάνωσης θα δωρηθούν σε βιβλιοθήκες της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, δήλωσε πως «η πολιτιστική διπλωματία είναι ισχυρότατο όπλο για τη χώρα και οφείλουμε να διαφυλάξουμε τον πολιτισμό».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Κυριάκος Ποζρικιδης και ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Αλέξης Ταξιρλής, αναφέρθηκαν σε κάποιες άλλες εκδηλώσεις που θα τρέχουν παράλληλα τις ημέρες της ΔΕΒΘ στην περιοχή της Διεθνούς Έκθεσης, όπως η έκθεση Dnetal, η Ανθοέκθεση, η Comicon και η έκθεση κρητικών προϊόντων στο «τόξο» της ΧΑΝΘ.
Τέλος, η Συντονίστρια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, κ. Νόπη Χατζηγεωργίου σήλωσε πως η εν λόγω έκθεση «ενηλικιώθηκε σε ηλικά 19 ετών», εξάροντας την ποιοτική αναβάθμιση της διοργάνωσης στο διεθνές και επαγγελματικό της πρόγραμμα.
Τα εγκάινια της 19ης ΔΕΒΘ θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη (4/5) στις 20.00, στην αίθουσα Άλκη Ζέη (Περίπτερο 13) από τη γενική γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Ελένη Δουνδουλάκη και τον υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρο Καλαφάτη.
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Πέμπτη 15.00-21.00, Παρασκευή και Σάββατο 10.00-22.00, Κυριακή 10.00-21.00.
Είσοδος ελεύθερη