Αυτό το οποίο επιδιώκεται επί της ουσίας, είναι µια «αντίστροφη πορεία» των υλικών συσκευασίας µετά τη χρήση του περιεχοµένου από τους αγρότες. Με άλλα λόγια, ο κάθε αγρότης να έχει στο εξής την υποχρέωση να επιστρέφει στο κατάστηµα αγοράς των γεωργικών εφοδίων τη συσκευασία του σκευάσµατος φυτοπροστασίας που έχει προµηθευθεί (θα υπάρχουν γι’ αυτό οι κατάλληλοι κάδοι εναπόθεσης) και αντίστοιχα, ο προµηθευτής, δηλαδή το κατάστηµα, να έχει την υποχρέωση καταγραφής της επιστροφής.
Νοµοθετικό κενό
Σηµειωτέον ότι µέχρι σήµερα δεν υπήρξε καµία ενέργεια για την ανάπτυξη των απαιτούµενων νοµοθετικών ρυθµίσεων για τη λειτουργία οργανωµένου συστήµατος ανακύκλωσης. Επειδή µάλιστα αποτελεί εκκρεµότητα πολλών ετών, οι εισαγωγείς φυτοπροστατευτικών προϊόντων προχώρησαν το 2020 στην πρωτοβουλία ίδρυσης εταιρίας (ΚΥΚΛΟΣ Α.Ε.) και στην υποβολή Επιχειρηµατικού Σχεδίου στον Ελληνικό Οργανισµό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), για την οργάνωση και λειτουργία του συστήµατος ανακύκλωσης, στο πλαίσιο της ∆ιευρυµένης Ευθύνης των Παραγωγών και των απαιτήσεων της κείµενης νοµοθεσίας (ΚΥΑ 8197/90920/2013, KYA 9269/246316/2020, Ν. 2939/2001, Ν.4819/2021).
Πρόσφατα, οι εταιρίες – µέτοχοι της ΚΥΚΛΟΣ Α.Ε. κοινοποίησαν στις αρµόδιες αρχές επιστολή αναδεικνύοντας για ακόµα µία φορά το συγκεκριµένο θέµα και την ανάγκη θεσµοθέτησης µέτρων που θα καθιστούν υποχρεωτική τη συµµετοχή όλων των εµπλεκόµενων στη διαχείριση και ανακύκλωση των κενών συσκευασιών.
Στην επιστολή αναφέρεται η επιτακτική ανάγκη λήψης νοµοθετικών µέτρων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, µε κοινή υπογραφή από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τον καθορισµό ρόλων και υποχρεώσεων αναφορικά µε την άµεση λειτουργία ενός συστήµατος ανακύκλωσης, που θα αφορά την πρωτογενή συσκευασία των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην Ελλάδα.
Η λήψη νοµοθετικών µέτρων θα δροµολογήσει την άµεση λειτουργία ενός αποτελεσµατικού Συστήµατος Εναλλακτικής ∆ιαχείρισης, καθορίζοντας τους ρόλους µεταξύ των εµπλεκόµενων µερών, ενώ το κόστος διαχείρισης θα καλυφθεί εξολοκλήρου από τις επιχειρήσεις-µέλη, συµβάλλοντας στην επίτευξη των εθνικών στόχων ανακύκλωσης.
Η απουσία νοµοθετικού πλαισίου µαταιώνει την έναρξη λειτουργίας του Συστήµατος Εναλλακτικής ∆ιαχείρισης – Ανακύκλωσης (ΣΕ∆) και θέτει σε κίνδυνο τη δηµόσια υγεία, µε άµεσες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον. Επίσης γίνεται σαφές ότι η Ελλάδα κινδυνεύει από την επιβολή προστίµων από τη µη εφαρµογή κοινοτικών οδηγιών, την ανυπαρξία υποδοµών και διακριτού ρεύµατος διαχείρισης αποβλήτων, σε αντίθεση µε τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.
Οι εταιρίες µέσω της επιστολής και των πρωτοβουλιών που έχουν λάβει, ζητούν την αναβάθµιση της αλυσίδας αξιών που έχουν δηµιουργήσει µέσω της άµεσης λήψης µέτρων για τη λειτουργία του συστήµατος ανακύκλωσης και διαχείρισης των κενών συσκευασιών που αφορά στα προϊόντα τους.