Αντικαταστάσεις
Δείτε μέρος Α” εδώ
Αν σας λείπει κάποιο υλικό για να φτιάξετε μια συνταγή, δείτε μήπως μπορείτε να το αντικαταστήσετε με κάποιο άλλο. Όμως να είστε προσεκτικοί, γιατί, ανάλογα με το ρόλο που παίζει το υλικό στη συνταγή, μπορεί να μην πρέπει να το αντικαταστήσετε. Χρησιμοποιήστε τον πίνακα αυτόν με προσοχή και μόνο ως οδηγό.
Άισμπεργκ (μαρούλι): μπορεί να αντικατασταθεί με απλό μαρούλι.
Αμύγδαλο τριμμένο (αλεύρι αμυγδάλου): για να κάνουμε 100 γρ. τριμμένο αμύγδαλο, χρειαζόμαστε 100 γρ. άσπρα ανάλατα αμύγδαλα και 1 κουταλιά ζάχαρη ή αλεύρι. Βάζουμε τα υλικά σε μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Το αλεύρι ή η ζάχαρη χρειάζονται για να απορροφούν το αμυγδαλέλαιο και να αποφεύγεται έτσι ο σχηματισμός σβόλων.
Αμυγδαλόπαστα: για να κάνουμε 300 γρ. αμυγδαλόπαστα, χρειαζόμαστε 175 γρ. τριμμένα αμύγδαλα, 175 γρ. άχνη ζάχαρη, 1 ασπράδι αυγού, 1 κουταλάκι τσαγιού εκχύλισμα αμυγδάλου και 1 πρέζα αλάτι. Τα ζυμώνουμε όλα μαζί μέχρι να πάρουμε ομοιογεννές μείγμα.
Αρακάς – μπιζέλι – κινέζικος (snow pea): μπορεί να αντικατασταθεί με σπαράγγια ή πράσινα φασολάκια (στα stir fry).
Αυγά ολόκληρα: 1 αυγό μπορεί να αντικατασταθεί με 2 κρόκους και 1 κουταλιά νερό (για τα φαγητά που ψήνονται) ή με 2 κρόκους (για σάλτσες και πουτίγκες).
Βανίλια εκχύλισμα: 1 κουταλάκι μπορεί να αντικατασταθεί με 1/2 λοβό βανίλιας ή με 1 κουταλάκι άλλο εκχύλισμα (λεμόνι, αμύγδαλο κοκ).
Βανίλια (λοβός): 1 λοβός μπορεί να αντικατασταθεί με 2 – 3 κουταλάκια εκχύλισμα βανίλιας.
Βούτυρο αλατισμένο: 1 κούπα μπορεί να αντικατασταθεί με 1 κούπα ανάλτο και 1/2 κουταλάκι αλάτι ή με 1 κούπα μαργαρίνη αλατισμένη.
Βούτυρο ανάλατο: 1 κούπα μπορεί να αντικατασταθεί με 1 κούπα μαργαρίνη ή με 1 κούπα αλατισμένο βούτυρο, αφαιρώντας από τη συνταγή 1/2 κουταλάκι αλάτι.
Γάλα εβαπορέ: 1 κούπα μπορεί να αντικατασταθεί με 1 κούπα κρέμα γάλακτος.
Γάλα ελαφρύ: 1 κούπα μπορεί να αντικατασταθεί με 1/4 κούπας σκόνη γάλακτος και 210 ml νερό ή με 1/2 κούπα άπαχο εβαπορέ και 1/2 κούπα νερό.
Γάλα ζαχαρούχο συμπυκνωμένο: 1 κούτι μπορεί να αντικατασταθεί με 1 κούπα γάλα σε σκόνη και 2/3 κούπας ζάχαρη και 1/2 κούπα ζεστό νερό και 3 κουταλιές λιωμένο βούτυρο, χτυπημένα όλα μαζί στο μπλέντερ.
Γάλα πλήρες: 1 κούπα μπορεί να αντικατασταθεί με 1/2 κούπα εβαπορέ και 1/2 κούπα νερό ή με 1 κούπα απαχο γάλα και 2 κουταλιές λιωμένο βούτυρο ή με 1/4 κούπας γάλα σκόνη και 210 ml νερό και 1 κουταλιά λιωμένο βούτυρο.
Γιαούρτι απλό: 1 κούπα μπορεί να αντικατασταθεί με 1 κούπα ξινή κρέμα γάλακτος ή μια κούπα ξινόγαλο ή μια κούπα κρέμα γάλκτος μαζί με 1 κουταλιά χυμό λεμονιού.
Δαμάσκηνα (ξερά): μπορούν να αντικατασταθούν με σταφίδες ή ξερά σύκα.
Δαμάσκηνα ξινά (ξερά): μπορούν να αντικατασταθούν με κανονικά δαμάσκηνα που έχουν μουλιάσει αρκετές ώρες σε ξύδι.
Εσαλότ: μπορεί να αντικατασταθεί με ίση ποσότητα πράσινο κρεμμύδι (μόνο το άσπρο) ή με ξερό κρεμμύδι (1 μικρό κρεμμύδι = 3 εσαλότ).
Ζάχαρη καστανή: 1 κούπα μπορεί να αντικατασταθεί με 1 κούπα άσπρη ζάχαρη ή 1 κούπα ακατέργαστη ζάχαρη ή 3/4 κούπας άσπρη ζάχαρη και 1/4 μελάσα.
Ζάχαρη ψιλή: 1 κούπα μπορεί να αντικατασταθεί με 1 κούπα απλή ζάχαρη, χτυπημένη στο μπλέντερ να γίνει ψιλή.
Ζελατίνη φύλλο: 4 φύλλα ζελατίνης μπορούν να αντικατασταθούν με 1 φακελάκι (7 γρ.) σκόνη ζελατίνης.
Ζελατίνη σκόνη: 1 κουταλιά (7 γρ. – 1 φακελάκι) μπορεί να αντικατασταθεί με 4 φύλλα ζελατίνης ή με 2 κουταλάκια άγαρ – άγαρ.
Ινδική καρύδα φρέσκια: 1 κούπα τριμμένη φρέσκια ινδική καρύδα μπορεί να αντικατασταθεί με 3/4 κούπας ξερή τριμμένη ινδικά καρύδα.
Ινδική καρύδα ξερή: 1 κούπα τριμμένη ξερή ινδική καρύδα μπορεί να αντικατασταθεί με 1 και 1/4 κούπας φρέσκια τριμμένη ινδικά καρύδα.
Κάρδαμο (πράσινα φύλλα): μπορεί να αντικατασταθεί με ρόκα ή τρυφερό σπανάκι ή αντίβ.
Κίτρο: μπορεί να αντικατασταθεί με λεμόνι.
Κορν φλάουρ: 1 κουταλιά σούπας μπορεί να αντικατασταθεί με 2 κουταλιές αλεύρι ή 1 κουταλιά σκόνη πατάτας ή 1 κουταλιά ρυζάλευρο.
Κουρκουμάς (φρέσκος): μπορεί να αντικατασταθεί με ξερό κουρκουμά ή με κρόκο (σαφράν).
Κρέμα γάλακτος half & half: 1 κούπα μπορεί να αντικατασταθεί με 210 ml πλήρες γάλα και 2 κουταλιές (25 γρ.) λιωμένο ανάλατο βούτυρο.
Κρέμα γάλακτος heavy: 1 κούπα μπορεί να αντικατασταθεί με 160 ml πλήρες γάλα και 1/3 κούπας (75 γρ.) λιωμένο ανάλατο βούτυρο.
Κρέμα γάλακτος ελαφριά: 1 κούπα μπορεί να αντικατασταθεί με 210 ml πλήρες γάλα και 3 κουταλιές (35 γρ.) λιωμένο ανάλατο βούτυρο.
Κρέμα γάλακτος ξινή: 1 κούπα μπορεί να αντικατασταθεί με 1 κούπα γιαούρτι ή με 180 ml ξινόγαλο (βουτυρόγαλο) και 1/3 κούπας (75 γρ.) λιωμένο ανάλατο βούτυρο ή 1 κούπα γάλα στο οποίο προσθέτουμε 1 κουταλιά ξύδι ή λεμόνι και το αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά.
Κρεμόριο (cream of tartat): 1 κουταλάκι τσαγιού κρεμόριο μπορεί να αντικατασταθεί με 1 κουταλάκι ξύδι ή χυμό λεμονιού.
Κρεμμυδάκια πράσινα: μπορεί να αντικατασταθούν με πράσα ή εσαλότ ή σχοινόπρασο.
Λάιμ (γλυκολέμονο) ξύσμα: 1 κουταλάκι μπορεί να αντικατασταθεί με 1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού.
Λάιμ (γλυκολέμονο) χυμό: 1 κουταλάκι μπορεί να αντικατασταθεί με 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού.
Λαρδί: 1 κούπα μπορεί να αντικατασταθεί με 1 κούπα μαγειρικό λίπος ή με 1 κούπα και 2 κουταλιές ανάλατο βούτυρο.
Λαχανάκια Βρυξελών: μπορούν να αντικατσταθούν με μπρόκολο.
Λάχανο κινέζικο: μπορεί να αντικατασταθεί με μποκ τσόι ή σγουρό λάχανο.
Λάχανο κόκκινο: μπορεί να αντικατασταθεί με πράσινο λάχανο ή κινέζικο λάχανο ή σγουρό λάχανο.
Λάχανο κραμβολάχανο (turnip cabbage): μπορεί να αντικατασταθεί με κοτσάνια μπρόκολου ή κράμβη.
Λάχανο πράσινο: μπορεί να αντικατασταθεί με κόκκινο λάχανο ή με κινέζικο λάχανο.
Λάχανο σγουρό: μπορεί να αντικατασταθεί με λάχανο ή κινέζικο λάχανο.
Λεμόνι ξύσμα: 1 κουταλάκι μπορεί να αντικατασταθεί με 1 κουταλάκι ξύσμα λάιμ ή πορτοκαλιού.
Λεμόνι χυμός: 1 κουταλάκι μπορεί να αντικατασταθεί με 1 κουταλάκι χυμό λάιμ ή πορτοκαλιού.
Λίτσι (φρούτο): μπορεί να αντικατασταθεί με σταφύλι.
Λωτός (ρίζα): μπορεί να αντικατασταθεί με ίση ποσότητα νεροκάστανων ή αγγινάρα της Ιερουσαλήμ ή γογγύλια.
Λωτός (φρούτο): μπορεί να αντικατασταθεί με ίση ποσότητα δαμάσκηνων ή κολοκύθα (σε μαγειρευτά).
Μάγκο: μπορεί να αντικατασταθεί με ροδάκινα ή νεκταρίνια ή παπάγια.
Μαργαρίνη: 1 κούπα μπορεί να αντικατασταθεί με 1 κούπα βούτυρο ή με 1 κούπα μαγειρικό λίπος.
Μελάσα: 1 κούπα μπορεί να αντικατασταθεί με 1 κούπα μέλι ή με 3/4 κούπας καστανή ζάχαρη ανακατεμένη με 1/4 κούπας νερό.
Μέλι: 1 κούπα μέλι μπορεί να αντικατασταθεί με 180 ml σιρόπι γλυκόζης και 100 γρ. ζάχαρη ή με 250 γρ. ζάχαρη (άσπρη ή καστανή) αυξάνοντας ταυτόχρονα τα υγρά της συνταγής κατά 60 ml και προσθέτοντας και 1/2 κουταλάκι κρεμόριο.
Μπάμια: μπορεί να αντικατασταθεί με σπαράγγια ή μελιτζάνες ή γλυστρίδα.
Μπαμπού (βλαστοί): μπορούν να αντικατασταθούν με ίση ποσότητα άσπρων σπαραγγιών ή με φρέσκια ινδική καρύδα (στη δεύτερη περίπτωση βγαίνει πιο γλυκό).
Μπανάνα (άνθος): μπορεί να αντικατασταθεί με αγκινάρα.
Μποκ τσόι (λαχανικό της Κινέζικης κουζίνας): μπορεί να αντικατασταθεί με κινέζικο λάχανο ή κινέζικο μπρόκολο ή μπρόκολο ή σέλερι.
Μπρόκολο baby: μπορεί να αντικατασταθεί με σπαράγκια ή κινέζικο μπρόκολο.
Μπρόκολο romanesco: μπορεί να αντικατασταθεί με μπρόκολο.
Μπρόκολο κινέζικο: μπορεί να αντικατασταθεί με μπρόκολο ή μποκ τσόι.
Ντομάτες λιαστές: μπορούν στις σάλτσες να αντικατασταθούν με ντοματοπελτέ.
Ντομάτες πράσινες Μεξικάνικες (tomatillo): μπορεί να αντικατασταθεί με απλές πράσινες ντομάτες και χυμό λεμονιού.
Ξινόγαλο (βουτυρόγαλο): 1 κούπα μπορεί να αντικατασταθεί με 1 κούπα γάλα που προσθέσαμε 1 κουταλιά ξύδι ή χυμό λεμονιού και αφήσαμε να σταθεί 10 λεπτά, ή 1 κούπα απλό γιαούρτι ή 1 κούπα ξινή κρέμα γάλακτος 1 κούπα γάλα και 1 1/2 κουταλάκι κρεμόριο.
Ξύδι άσπρο: 1 κουταλιά μπορεί να αντικατασταθεί με 1 κουταλιά μηλόξυδο ή 1 1/4 κουταλιά χυμό λεμονιού.
Ξύδι μήλου (μηλόξυδο): 1 κουταλιά μπορεί να αντικατασταθεί με 1 κουταλιά λευκό ξύδι.
Παντζάρι: μπορεί να αντικατασταθεί στα μαγειρευτά με ίση ποσότητα καρότου και στις σαλάτες με ίση ποσότητα ντομάτας.
Παντζάρι (φύλλα): μπορεί να αντικατασταθεί με σπανάκι ή με φύλλα ραπανιού.
Παπάγια: μπορεί να αντικατασταθεί με διπλάσια ποσότητα μάγκο ή διπλάσια ποσότητα ροδάκινο ή διπλάσια ποσότητα νεκταρίνια ή με ίση ποσότητα πεπονιού.
Περγαμόντο (κυρίως ξύσμα): μπορεί να αντικατασταθεί με γλυκολέμονο (lime).
Πολέντα (αλεύρι): 1 κούπα μπορεί να αντικατασταθεί με 1 κούπα καλαμποκάλευρο.
Πορτοκάλι ξύσμα: 1 κουταλάκι μπορεί να αντικατασταθεί με 1 κουταλάκι ξύσμα λάιμ ή λεμόνι.
Πράσα: μπορούν να αντικατασταθούν με λευκά κρεμμύδια ή σπαράγγια.
Ραντίτσιο: μπορεί να αντικατασταθεί με αντίβ ή κόκκινο λάχανο (για το χρώμα).
Ραπάνι λευκό (ιαπωνικό – daikon): μπορεί να αντικατασταθεί με ίση ποσότητα τρυφερών γουλιών ή με ραπανάκια.
Ραπανάκι (φύλλα): μπορεί να αντικατασταθεί με φύλλα σιναπιού.
Ρόδι (χυμός): μπορεί να αντικατασταθεί με αραιωμένη γρεναδίνη (είναι λίγο πιο γλυκιά από το χυμό).
Ρόκα: μπορεί να αντικατασταθεί με νεροκάρδαμο ή με τρυφερό σπανάκι και λίγο πιπέρι ή αντίβ (σικορέ) ή ραντίτσιο.
Σέλερι: μπορεί να αντικατασταθεί με μικρότερη ποσότητα σέλινου (το σέλινο έχει πιο έντονη γεύση και άρωμα) ή το κινέζικο μποκ τσόι.
Σέλινο: μπορεί να αντικατασταθεί με σέλερι.
Σελινόριζα: μπορεί να αντικατασταθεί με ίση ποσότητα γουλιών ή καρότων και βλαστάρια σέλινου.
Σιρόπι γλυκόζης ελαφρύ: 1 κούπα σιρόπι γλυκόλης μπορεί να αντικατασταθεί με 1 κούπα μέλι ή με 1 κούπα ζάχαρη. Στη δεύτερη περίπτωση, πρέπει τα υγρά της συνταγής να αυξηθούν κατά 60 ml.
Σιρόπι σφένδαμου (maple sirup): 1 κούπα μπορεί να αντικατασταθεί με 1 κούπα μέλι ή με 180 ml σιρόπι γλυκόζης και 60 γρ. βούτυρο.
Σκόρδου αλάτι: γίνεται με ανάμιξη 3 μερών αλατιού με 1 μέρος σκόνη σκόρδου.
Σκόρδο (νιφάδες): μπορεί να αντικατασταθεί με διπλάσια ποσότητα κανονικού σκόρδου ή με την μισή ποσότητα σκόνη σκόρδου.
Σκόρδο (πράσινο): μπορεί να αντικατασταθεί με πράσινα κρεμμυδάκια και τριμμένο σκόρδο.
Σουλτανίνες: 1 κούπα σουλτανίνες μπορεί να αντικατασταθεί με 1 κούπα σταφίδες ή 1 κούπα ψιλοκομμένους χουρμάδες.
Σου τσόι (κινέζικο λαχανικό): μπορεί να αντικατασταθεί με κινέζικο λάχανο.
Σπανάκι βιετναμέζικο: μπορεί να αντικατασταθεί με σπανάκι.
Σπανάκι κινέζικο: μπορεί να αντικατασταθεί με σπανάκι.
Σπαράγγια: μπορεί να αντικατασταθεί με ίση ποσότητα πράσου ή μπάμιας ή μπρόκολου.
Σταφίδα σουλτανίνα: μπορεί να αντικατασταθεί με Κορινθιακή σταφίδα ή ξερά βερίκοκα.
Σύκα (ξερά): μπορούν να αντικατασταθούν με σταφίδες ή ξερά δαμάσκηνα.
Σύκα (φρέσκα): μπορούν να αντικατασταθούν με σταφίδες ή ξερά δαμάσκηνα.
Ταπιόκα (κόνδυλος): μπορεί να αντικατασταθεί με ίση ποσότητα πατάτας
Ταπιόκα (σκόνη): 1 κουταλιά μπορεί να αντικατασταθεί 1 1/2 κουταλιά αλεύρι.
Τζίντζερ φρέσκο τριμμένο: 1 κουταλιά μπορεί να αντικατασταθεί με 1 1/2 κουταλάκι ξερό τριμμένο και 1/2 κουταλάκι χυμό λεμονιού.
Τσουκνίδα (φύλλα): μπορεί να αντικατασταθεί με αντίδια ή σπανάκι ή φύλλα πατζαριού.
Φινόκιο (μαραθόριζα): Μπορεί να αντικατασταθεί με ίση ποσότητα αντιβ και λίγους σπόρους μάραθου ή κρεμμύδι και μάραθο.
Φοίνικας (καρδιές): Μπορεί να αντικατασταθεί με καρδιές αγκινάρας ή άσπρα σπαράγγια.
Φρούτο του πάθους: Μπορεί να αντικατασταθεί με ανανά.
Φύτρα φασολιών: Μπορούν να αντικατασταθούν με λάχανο ή τριμμένα καρότα ή ψιλοκομμένα πράσινα κρεμμυδάκια.
Χουρμάδες (ξεροί): Μπορούν να αντικατασταθούν με ίση ποσότητα σταφίδες ή ξερά σύκα.
Χρένο (αγριοράπανο – horseradish): Το φρέσκο τριμμένο χρένο μπορεί να αντικατασταθεί με συσκευασμένη σάλτσα χρένου.
Δείτε μέρος Α” εδώ
Πηγή
Sintayes.gr,
Συνταγή: Με τι να αντικαταστήσετε υλικά συνταγής που λείπουν από τη κουζίνα σας (Μέρος Β”)