Είναι μια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Παράλληλα έχουν χαμηλές θερμίδες, ολικό λίπος και κορεσμένα λιπαρά. Είναι πλούσια σε μέταλλα, όπως είναι ο φώσφορος και ο ψευδάργυρος, καθώς επίσης και σε βιταμίνες Β12 και Β6.
Είναι επίσης σημαντική πηγή λιπαρών οξέων ωμέγα-3 τα οποία δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του ο ανθρώπινος οργανισμός.
Πολλές έρευνες έχουν συνδέσει τα θαλασσινά με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Επίσης βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου και στην διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα.
Σαφώς, βοηθούν και στην καλή λειτουργία των ματιών, δρώντας ευεργετικά στα οπτικά νεύρα. Αξίζει να τονίσουμε ότι παρά το γεγονός ότι ο περισσότερος κόσμος λαμβάνει τα απαραίτητα λιπαρά οξέα μέσω συμπληρωμάτων διατροφής, θα ήταν καλύτερα να προσλαμβάνονται μέσα από μια διατροφή πλούσια σε θαλασσινά.