Μοσχάρι νουά με μια υπέροχη λευκή σάλτσα. Ένα πεντανόστιμο, ζουμερό κρέας για να το σερβίρετε στην οικογένειά σας στο Κυριακάτικο τραπέζι σας αλλά και στους καλεσμένους σε όλες τις γιορτινές περιστάσεις! Μια απλή και εύκολη συνταγή για ένα πιάτο που θα γίνει το αγαπημένο σας. Δοκιμάστε το!
Υλικά συνταγής
- 1,5-1,8 κιλά νουά-σπαλομύτα
- 2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε μικρούς κύβους
- 3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στα 2
- 2 καρότα, κομμένα σε μέτρια κομμάτια
- 2 κλωνάρια σέλερι, κομμένα σε μέτρια κομμάτια
- 250 ml λευκό κρασί
- 1 κύβο βοδινού
- 700 ml νερό
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
- 5 κλωναράκια θυμάρι
- 1 φύλλο δάφνης
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1-2 κ.σ. αλεύρι (για το δέσιμο της σάλτσας)
- 1-2 κ.σ. βούτυρο (για το δέσιμο της σάλτσας)
Εκτέλεση συνταγής
- Ζητάτε από τον χασάπη σας ένα ολόκληρο κομμάτι νουα το οποίο θα πρέπει να σας το δέσει με σπάγγο, για να να κρατήσει το σχήμα του κατά το μαγείρεμα. Βγάζετε το κρέας από το ψυγείο 1 ώρα πριν το μαγειρέψετε να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε σε δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και τις 2 κ.τ.σ
βούτυρο γάλακτος. Αλατοπιπερώνετε το κρέας απ” όλες τις πλευρές και το σοτάρετε μέχρι να “θωρακιστεί” καλά και πάρει ένα μελί-καφέ χρώμα απ” όλες τις πλευρές. - Μεταφέρετε με τσιμπίδα το κρέας σε πιατέλα και στην ίδια κατσαρόλα σοτάρετε όλα τα λαχανικά, κομμένα σε κομμάτια, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια σβήνετε με το κρασί, ξαναβάζετε στη κατσαρόλα το σοταρισμένο νουά μαζί με το θυμάρι, τη δάφνη, τον ζωμό και το καυτό νερό.
- Σκεπάζετε τη κατσαρόλα και βράζετε το φαγητό, σε μέτρια φωτιά, για 1½ ώρα, ελέγχοντας αν χρειαστεί, κατά τη διάρκεια του βρασίματος να προσθέτετε λίγο ακόμα ζεστό νερό για να μείνουν αρκετά υγρά για τη σάλτσα. Σημειώστε ότι αν το νουά είναι από νεαρό μοσχαράκι γάλακτος ο χρόνος μαγειρέματος θα είναι 1 ώρα περίπου.
- Όταν είναι έτοιμο το νουά το βγάζετε από τη κατσαρόλα και το βάζετε σε ξύλο κοπής να κρυώσει ελαφρώς για να μπορέσετε να το κόψετε σε φέτες. Σουρώνετε τα λαχανικά και κρατάτε στη κατσαρόλα μόνο τα υγρά.
- “Δένετε” τη σάλτσα με τη διαδικασία “Ρού” δηλ.: Σε ένα τηγάνι βάζετε, (ανάλογα με την ποσότητα υγρών που έμειναν στη κατσαρόλα και θέλετε να “πήξετε”) 1 ή 2 κ.σ. βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτετε αντίστοιχα 1-2 κ.σ. αλεύρι και ανακατεύετε με ένα σύρμα χειρός για περίπου 1 λ, να ψηθεί το αλεύρι, μέχρι να έχετε μια πάστα (ρου).
- Μετά ρίχνετε σταδιακά και πολύ αργά το υγρό της κατσαρόλας ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα μέχρι να δέσει. Κόβετε σε φέτες το νουά. Σε μια πιατέλα βάζετε λεπτές τηγανιτές πατάτες, από πάνω απλώνετε το νουά σε φέτες και το περιχύνετε με τη σάλτσα. Καλή σας όρεξη!
Τips: Αλατοπιπερώνετε κάνοντας “μασάζ” στο νουά ώστε να μαριναριστεί καλά. Το νουά δεν θέλει πάρα πολύ ψήσιμο γιατί γίνεται “άχυρο”. Αν σας αρέσει αφήστε το λίγο ροζ στη μέση για να είναι ζουμερό. Όταν σουρώσετε τα λαχανικά, προαιρετικά μπορείτε να τα κρατήσετε να τα βάλετε στο πλάι σαν συνοδευτικό, αν είναι χοντροκομμένα βέβαια και δεν έχουν λιώσει.
Πηγή
08/04/2023
Sintayes.gr,
Συνταγή: Μοσχάρι νουά κρασάτο με λευκή σάλτσα