Μπουγάτσα.. ποιος από εσάς μπορεί να αντισταθεί σε αυτό το τέλειο αγαπημένο γλύκισμα με αφράτη πεντανόστιμη γέμιση γλυκιάς κρέμας και τραγανό φύλλο πασπαλισμένο με μπόλικη ζάχαρη άχνη και κανέλα. Μια απλή και εύκολη συνταγή για μια λαχταριστή γλυκιά μπουγάτσα Θεσσαλονίκης, της πόλης που φτιάχνει τις ωραιότερες μπουγάτσες, που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε!
Υλικά συνταγής
- Για τη γέμιση
- 1 λίτρο γάλα
- 150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 220 γρ. ζάχαρη
- 2 βανίλιες
- 1 κ.γ. κορν φλάουρ
- 1 λεμονιού το ξύσμα
- 2 πρέζες αλάτι
- 50 γρ. βούτυρο αγελάδας κρύο
- 3 κρόκοι αυγών μετρίου μεγέθους
- Για τα φύλλα
- 1 πακέτο (450 γρ.) φύλλο κρούστας για γλυκά
- 200 γρ. βούτυρο αγελάδος για το άλειμμα φύλλων
- Για την επικάλυψη
- ζάχαρη άχνη
- κανέλα σε σκόνη
Εκτέλεση συνταγής
- Για τη γέμιση: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το 1 λίτρο γάλα μαζί με τη ζάχαρη και τα ζεσταίνετε σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Μόλις φανούν οι πρώτες φουσκαλίτσες κοχλασμού, προσθέτετε το αλάτι και το κορν φλάουρ και ανακατεύετε.
- Μόλις πάρουν βράση, μειώνετε τη φωτιά σε μέτρια και αρχίζετε να ρίχνετε βροχηδόν το σιμιγδάλι ανακατεύοντας με σύρμα διαρκώς με γρήγορες κινήσεις. Μόλις αρχίσει να πήζει το μείγμα (μην το αφήσετε να πήξει πολύ) το αποσύρετε από τη φωτιά, ρίχνετε μέσα το ξύσμα λεμονιού και τις βανίλιες και ανακατεύετε να ενσωματωθούν.
- Ανακατεύετε για λίγο τη κρέμα εκτός φωτιάς, μετά ρίχνετε μέσα το κρύο φρέσκο βούτυρο αγελάδος σε κομμάτια και ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει τελείως το βούτυρο και ενσωματωθεί. Τέλος ρίχνετε τους κρόκους αυγών ανακατεύοντας ζωηρά με γρήγορες κινήσεις μέχρι να αναμιχθούν πλήρως.
- Σκεπάζετε τη κρέμα με μια πλαστική μεμβράνη, φροντίζοντας η μεμβράνη να εφάπτεται απευθείας πάνω στη κρέμα, για να μην κάνει κρούστα και τη βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα ή την αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου, σε δροσερό μέρος, μέχρι να κρυώσει τελείως.
- Για τα φύλλα: Λιώνετε σε ένα κατσαρόλι σε χαμηλή θερμοκρασία. Αλείφετε με το λιωμένο βούτυρο τη βάση και τα τοιχώματα ενός ταψιού 35×25 εκ. Στρώνετε στο ταψί 6 φύλλα το ένα πάνω στο άλλο σταυρωτά, βουτυρωμένα καλά ένα ένα, ραντίζοντάς τα με το βούτυρο (μην τα ακουμπάτε με το πινέλο). Βουτυρώνετε και τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί.
- Αδειάζετε τη γέμιση πάνω στα φύλλα και την απλώνετε ομοιόμορφα. Γυρίζετε προς τα μέσα, πάνω στην επιφάνεια της μπουγάτσας τα φύλλα που εξέχουν από τα πλαϊνά του ταψιού.
- Στρώνετε πάνω στη μπουγάτσα τα υπόλοιπα φύλλα αφού τα βουτυρώσετε πολύ καλά ενδιάμεσα. Τα πάνω φύλλα που εξέχουν από το χείλος του ταψιού, με μαλακή σπάτουλα τα μπήγετε μέσα στο ταψί κάτω από την μπουγάτσα. Βουτυρώνετε πολύ καλά την επιφάνεια της μπουγάτσας και τη ραντίζετε με λίγο νερό για πιο τραγανό αποτέλεσμα.
- Ψήνετε τη μπουγάτσα σας σε καλά προθερμασμένο στους 180 βαθμούς στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για περίπου 40-45 λ ή μέχρι να φουσκώσει η μπουγάτσα και να πάρει ένα χρυσό-ροδοκόκκινο χρώμα το φύλλο. Ο ακριβής χρόνος ψησίματος εξαρτάται πάντα από το φούρνο σας.
- Για το γαρνίρισμα: Αφήνετε τη μπουγάτσα να κρυώσει, την κόβετε σε κομμάτια και την σερβίρετε πασπαλισμένη με μπόλικη ζάχαρη άχνη και σκόνη κανέλας. Καλή σας απόλαυση!
Πηγή
27/03/2023
Sintayes.gr,
Συνταγή: Μπουγάτσα γλυκιά Θεσσαλονίκης