Τρεις Έλληνες δημοσιογράφοι που βρίσκονταν στην Τουρκία για να καλύψουν τις καταστροφικές συνέπειες των σεισμών της 6ης Φεβρουαρίου, καταγγέλλουν ότι ο εξοπλισμός τους, συμπεριλαμβανομένων των τηλεφώνων και των φωτογραφικών μηχανών, κατασχέθηκε από υπαλλήλους της τουρκικής Προεδρίας Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet), οι οποίοι επέστρεψαν τον εξοπλισμό μόνο αφού τον έσπασαν.
Στις 16 Φεβρουαρίου, οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι Κυριάκος Φίνας, Βίκτωρας Αντωνόπουλος και Κωνσταντίνος Ζήλος, οι οποίοι βιντεοσκοπούσαν μια μαζική ταφή στη γειτονιά Narlıca της περιοχής Antakya του Χατάι, είπαν ότι είχαν προειδοποιηθεί να μην τραβήξουν φωτογραφίες από το προσωπικό της Diyanet, συνοδευόμενο από αρκετούς χωροφύλακες στην περιοχή.
Ο Κωνσταντίνος Ζήλος, που είχε προχωρήσει μπροστά από τους άλλους και ήταν πιο μακριά, δεν άκουσε την προειδοποίηση και φωτογράφισε τον τόπο ταφής
Οι άλλοι δύο δημοσιογράφοι, που σχεδίαζαν να φύγουν από το χώρο χωρίς να τραβήξουν βίντεο όταν επέστρεφε ο τρίτος, μεταφέρθηκαν σε ένα διοικητικό κτήριο που ανήκε στην Προεδρία Θρησκευτικών Υποθέσεων, όπου κατασχέθηκαν οι κάμερες και ο εξοπλισμός τους.
Κρατήθηκαν έξω από το κτήριο για πέντε ώρες, αλλά δεν τους δόθηκε πίσω ο εξοπλισμός τους. Το βράδυ επέστρεψαν στο ξενοδοχείο τους και επικοινώνησαν με στελέχη της Ελληνικής Πρεσβείας.
Κατόπιν, οι Έλληνες δημοσιογράφοι επικοινώνησαν με τον Ali Imran Turgut, Περιφερειακό Διευθυντή της Διεύθυνσης Επικοινωνιών των Αδάνων, στις 17 Φεβρουαρίου και τους είπαν ότι μπορούσαν να παραλάβουν τον εξοπλισμό από το διοικητικό κτήριο της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, που βρίσκεται κοντά στο νεκροταφείο.
Οι δημοσιογράφοι είπαν ότι τα τρία κινητά τηλέφωνα και οι δύο κάμερες, που εκτιμούν ότι αξίζουν συνολικά 4.500 ευρώ, τους παραδόθηκαν σπασμένα σε κομμάτια!
Στις 21 Φεβρουαρίου οι δημοσιογράφοι που επέστρεψαν εν τω μεταξύ στην Αθήνα, ενημερώθηκαν από τον ακόλουθο επικοινωνίας στην τουρκική πρεσβεία στην πρωτεύουσα, ότι θα λάβουν δύο νέες κάμερες ως «δώρο» από το τουρκικό πρακτορείο Anadolu. Ωστόσο, οι δημοσιογράφοι είπαν ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν το τήρησαν αυτό.
Οι τρεις δημοσιογράφοι έχασαν όλο το υλικό που αφορούσε το ρεπορτάζ τους στην περιοχή.
Ο Βίκτωρας Αντωνόπουλος, ένας από τους δημοσιογράφους που ετοιμάζονται να υποβάλουν μήνυση, είπε: «Κατασχέθηκαν τόσο ο εξοπλισμός μας όσο και το υλικό από τις κάμερές μας. Θα κινηθούμε νομικά για να ανακτήσουμε τον κατεστραμμένο εξοπλισμό μας, αλλά και για την αποτροπή μας από το να κάνουμε τη δουλειά μας και για την απώλεια του ειδησεογραφικού μας υλικού».
Ενώ τη μεγάλη καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση του περιστατικού, ακόμα και μετά την άφιξη στην Ελλάδα, ο κ.Αντωνόπουλος έγραψε στο facebook πως έχει να κάνει «με το ότι δεν θέλαμε να πάρει μεγάλη διάσταση κατά τη διάρκεια των όποιων ενεργειών έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, για την αποζημίωση μας».
Ο Veysel Ok, Συνδιευθυντής του Media and Law Studies Association (MLSA – Tουρκικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός -εγγεγραμμένος ως Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği- που ιδρύθηκε στα τέλη του 2017 για να ανταποκριθεί σε μια επείγουσα αλλά αυξανόμενη ανάγκη επιστροφής στη δημοκρατία και την ομαλοποίηση στην Τουρκία), που παρέχει νομική βοήθεια στους δημοσιογράφους, δήλωσε:
«Σε μια εποχή που η αλληλεγγύη και τα μέσα ενημέρωσης είναι τόσο σημαντικά, δεν μπορεί να υπάρχουν νομικοί ή ηθικοί λόγοι για να καταστρέφεται ο εξοπλισμός των δημοσιογράφων. Δεν θα ζητήσουμε μόνο αποζημίωση για τη ζημιά, αλλά θα υποβάλουμε και ποινική μήνυση για να εντοπίσουμε και να τιμωρήσουμε τους αξιωματούχους των Θρησκευτικών Υποθέσεων που διέπραξαν αυτό το έγκλημα».
directus
Σχετικά