Μελιτζανόπιτα χωρίς φύλλο.. μια απλή και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε μια νόστιμη πίτα με αγαπημένο όλων λαχανικό, την μελιτζάνα, εμπλουτισμένη με πιπεριές Φλωρίνης, τυριά και μυρωδικά! Γευτείτε τη σαν σνακ, ορεκτικό, ή ελαφρύ δείπνο ή γεύμα με μια μεγάλη πράσινη σαλάτα ή σαν συνοδευτικό με τα ψητά σας μπιφτέκια, κρέας, ή κοτόπουλο!
Δείτε πιο κάτω σε βίντεο την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα
Υλικά συνταγής
- 4 μέτριες μελιτζάνες
- 5 πιπεριές Φλωρίνης ψητές (από βάζο)
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 αυγά
- 300 ml γάλα
- 200 ml σπορέλαιο
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 150 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 100 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
- 6-7 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 6-7 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
- 2-3 κ.γ. ρίγανη
- 2 κ.γ. δυόσμο
- αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Ψήνετε τις μελιτζάνες στον φούρνο ή στο καμινέτο, απ” όλες τις πλευρές, μέχρι να μαλακώσουν και να ξεφλουδίζονται εύκολα. Στη συνέχαια αφαιρείτε τη φλούδα τους και μόλις κρυώσουν ελαφρώς τις κόβετε σε κύβους.
- Εν τω μεταξύ κόβετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτές ροδέλες, ψιλοκόβετε το μαϊντανό και τον άνηθο και κόβετε και τις πιπεριές σε φέτες. Θρυμματίζετε τη φέτα, τρίβετε το κεφαλοτύρι και τα αφήνετε όλα στην άκρη.
- Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύετε καλά με ξύλινη τις μελιτζάνες με τα κρεμμυδάκια, τις πιπεριές, τον μαϊντανό, τον άνηθο, τη ρίγανη, το δυόσμο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αλάτι (προσοχή στο αλάτι λόγω των τυριών) και την θρυμματισμένη φέτα.
- Σε άλλο μπολ ρίχνετε τα αυγά, τα πασπαλίζετε με 2-3 πρέζες αλάτι και λίγο πιπέρι, και τα χτυπάτε καλά με σύρμα. Μετά προσθέτετε το λάδι και το γάλα ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Στη συνέχεια προσθέτετε το μισό περίπου αλεύρι μαζί με το μπέικιν, ανακατεύετε να ενσωματωθεί και συνεχίζοντας το χτύπημα ενσωματώνετε πλήρως σταδιακά και το υπόλοιπο αλεύρι.
- Αδειάζετε το μείγμα ζύμης αλευριού μέσα στο μπολ με το μείγμα μελιτζάνας και ανακατεύετε τα 2 μείγματα, με ξύλινη κουτάλα με απαλές κινήσεις, μέχρι να ομογενοποιηθούν ισομερώς.
- Αδειάζετε το μείγμα σε ένα ταψί 34×27 εκ. στρωμένο με λαδόκολα, το απλώνετε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού και το πασπαλίζετε με το τριμμένο κεφαλοτύρι.
- Το ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50-55 λ περίπου ή όταν ροδίσει καλά και ελέγξετε αν έχει ψηθεί το εσωτερικό του με μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του και βγει καθαρή.
Σημείωση: Στα μυρωδικά αυξομειώστε τις ποσότητες σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Επίσης μπορείτε να αντικαταστήσετε το σπορέλαιο επιλογής σας (ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο) με μισό σπορέλαιο συν μισό ελαιόλαδο.
Tip: Για να ξεφλουδίσετε εύκολα τις μελιτζάνες όταν ψηθούν τις κλείνετε σε μια νάυλον σακούλα για 5-10 λ να “ιδρώσουν” και μετά τις ξεφλουδίζετε πανεύκολα.
Δείτε στο video την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα
Sintayes.gr,
Συνταγή: Μελιτζανόπιτα χωρίς φύλλο (Video)