Πεντανόστιμο μοσχαράκι ψημένο στο πήλινο σε υπέροχη σάλτσα με τυριά που λιώνουν, με πιπεριές Φλωρίνης που απογειώνουν τη γεύση του και υπέροχο τυρόψωμο μυρωδάτο για να το συνοδεύσετε. Σκέφτεστε κάτι καλύτερο για να το σερβίρετε στο γιορτινό αλλά και οικογενειακό σας Κυριακάτικο τραπέζι; Μια συνταγή για ένα εξαιρετικό πιάτο που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε!
Υλικά συνταγής
- Για το μοσχάρι
- 1 κιλό μοσχάρι ποντίκι
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 κοφτή κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 370 γρ. Ντομάτα στον Τρίφτη (σε συσκευασία εμπορίου)
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1.200 γρ. ζωμός λαχανικών
- 100 γρ. μοτσαρέλα, όχι φρέσκια, κομμένη σε μικρούς κύβους
- 100 γρ. γκούντα, κομμένο σε μικρούς κύβους
- 1 κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά)
- 3-4 πιπεριές Φλωρίνης ψητές, κομμένες σε κύβους
- 2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο + μερικά κλωναράκια θυμάρι για το ψήσιμο
- ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για το τυρόψωμο
- 1 μεγάλη φρατζόλα χωριάτικο ψωμί
- 100 γρ. φρέσκο βούτυρο, λιωμένο
- 1-2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο στη πρέσα
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
- 1 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι
- 2 κ.γ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα δεντρολίβανο
- 50 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη ή κομμένη σε πολύ μικρά κομματάκια
- 50 γρ. γκούντα τριμμένο ή κομμένο σε πολύ μικρά κομματάκια
- λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Για το μοσχαράκι: Κόβετε το κρέας σε μέτριες μπουκιές, το αλατοπιπερώνετε και προαιρετικά το πασπαλίζετε με το μπούκοβο. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνετε 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κομμάτια κρέατος απ” όλες τις πλευρές. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα από την κατσαρόλα και τα μεταφέρετε σε ένα μπολ.
- Στην ίδια καυτή κατσαρόλα προσθέτετε 2-3 κ.σ. επιπλέον ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, σε μέτρια φωτιά, σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε τον πελτέ, την τριμμένη ντομάτα, τη ζάχαρη, το ζωμό λαχανικών, ξαναβάζετε το κρέας με τους ζωμούς του στη κατσαρόλα και ανακατεύετε ελαφρώς.
- Σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε το φαγητό σας για 1½ ώρα, από την ώρα βρασμού, ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας. 10 λ πριν γίνει το κρέας προσθέτετε τις πιπεριές Φλωρίνης και το ψιλοκομμένο θυμάρι, δοκιμάζετε το αλατοπίπερο και διορθώνετε. Το αποσύρετε από τη φωτιά.
- Παίρνετε ατομικά πήλινα ή ένα μεγάλο πήλινο, βάζετε στη βάση τους μερικά κλωναράκια θυμάρι, από πάνω ρίχνετε το κρέας και πάνω από το κρέας ρίχνετε τους κύβους τυριών. Ανάλογο θα είναι το μοίρασμα των υλικών για ατομικά πήλινα.
- Τα βάζετε σε καλά προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο και τα ψήνετε για περίπου 20 λ ή μέχρι να λιώσουν τα τυριά. Βγάζετε το μοσχαράκι σας από το φούρνο και το σερβίρετε με συνοδευτικό επιλογής σας και με το ζεστό τυρόψωμο μυρωδικών.
- Για το τυρόψωμο μυρωδικών: Σε ένα μικρό μπολ ρίχνετε το λιωμένο βούτυρο, το σκόρδο, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το δεντρολίβανο και το θυμάρι και τα ανακατεύετε να αναμιχθούν καλά. Με ένα μαχαίρι ψωμιού κόβετε το ψωμί σε διαγώνιους ρόμβους 3 εκ. προσέχοντας να μην κόψετε τον πάτο του.
- Με τα δάχτυλά σας ανοίγετε σταδιακά τους ρόμβους του ψωμιού και, με ένα κουταλάκι του γλυκού, ρίχνετε μέσα σταδιακά το μείγμα βουτύρου και λίγα από τα τριμμένα τυριά. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να “γεμίσετε” παντού το ψωμί με το μείγμα βουτύρου και τα τυριά.
- Τοποθετείτε το ψωμί πάνω σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και το τυλίγετε να “κλείσει” στο επάνω μέρος του. Μόλις βάλετε το κρέας από το φούρνο, βάζετε μέσα το ψωμί και το ψήνετε στους 180 βαθμούς για 15 λ. Μετά ανοίγετε το αλουμινόχαρτο και το ψήνετε για άλλα 5 λ για να πάρει ένα ωραίο χρώμα και γίνει τραγανό.
Πηγή
08/02/2023
Sintayes.gr,
Συνταγή: Μοσχαράκι με τυριά και πιπεριές στο πήλινο και τυρόψωμο μυρωδικών