Στους στόχους του Αγροκτήµατος µελλοντικά είναι να εισέλθει και στη µεταποίηση του προϊόντος, εγχείρηµα που θα εξαρτηθεί και από την εξέλιξη της ζήτησης, όπως λέει ο επικεφαλής του, Γιώργος Φλόκαρης. Η πραγµατικότητα που ο ίδιος περιγράφει, γεγονός που γεννά έναν παράγοντα ευκαιρίας, είναι ότι δεν υφίστανται στην Ελλάδα αρκετά οργανωµένα εργαστήρια που να επεξεργάζονται εκτεταµένες ποσότητες ανθού. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο εξωτερικό διοχετεύεται αυτή τη στιγµή σε όλη την Ευρώπη ως έτοιµο µαγειρεµένο προϊόν µε γέµιση και κατά κύριο λόγο στις σκανδιναβικές χώρες. Επίσης σε άλλες αγορές της Ευρώπης καταναλώνεται ως ορεκτικό στο γεύµα, µε κύριο προορισµό να αποτελούν η Γερµανία και η Γαλλία.
Το Αγρόκτηµα Φλόκαρης «Κολοκύνθη» ξεκίνησε την δραστηριότητά του στον πρωτογενή τοµέα κατά τη δεκαετία του 1980, ενώ τα τελευταία χρόνια ο Γιώργος Φλόκαρης, τέταρτης γενιάς παραγωγός έχει αναλάβει να συνεχίσει και να αναπτύξει το συγκεκριµένο προϊόν. Παρά το γεγονός ότι από πλευράς καλλιεργητικής φροντίδας ο ανθός παρουσιάζει ανάλογες απαιτήσεις µε εκείνες που έχει το κολοκύθι από το οποίο προέρχεται, αποτελεί ωστόσο ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο και ευπαθές προϊόν. Η ιδιαιτερότητα έγκειται στο γεγονός ότι η συγκοµιδή του ανθού πραγµατοποιείται νωρίς το πρωί µόλις ανοίξει το λουλούδι και παραµένει για συγκεκριµένες ώρες τις ηµέρας ανοιχτό µετά την κοπή. Σε αυτό το διάστηµα που παραµένει ανοιχτός ο ανθός θα πρέπει να παραδοθεί στα εργαστήρια µεταποίησης για να προχωρήσουν άµεσα στην επεξεργασία του. «Συνήθως το παραδίδουµε σε µία ώρα», εξηγεί ο παραγωγός. Πρόκειται επίσης για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο προϊόν που απαιτεί προσοχή κατά τη συγκοµιδή του για να µην σπάσει. Στο αγρόκτηµα παράγεται εκτός από τον ανθό και το κολοκύθι, που στη συνέχεια διατίθεται φρέσκο στην αγορά.
Πώληση ανά τεµάχιο
Το Αγρόκτηµα Φλόκαρη εκτός από τον κολοκυθοανθό που καλλιεργείται κατά την περίοδο Μαρτίου-Νοεµβρίου, διαθέτει και άλλα κηπευτικά όπως είναι οι χειµερινές φυτεύσεις του λάχανου και των πράσων καθώς και άλλων αγαθών όπως η ντοµάτα και το αγγούρι. Όπως λέει ο Γιώργος Φλόκαρης η ειδοποιός διαφορά σε σχέση µε τις υπόλοιπες καλλιέργειες του αγροκτήµατος, είναι ότι ο κολοκυθοανθός πωλείται ανά τεµάχιο σε εργαστήρια που τον συσκευάζουν και τον διαθέτουν µαγειρεµένο και γεµιστό, είτε στο εξωτερικό σε κατεψυγµένη µορφή, είτε φρέσκο στην ελληνική αγορά.
Η τιµή ανά τεµάχιο για περίπου 500 ανθούς ανέρχεται σε περίπου 0,25 ευρώ, ενώ όσο η ποσότητα αυξάνεται η τιµή µπορεί να κινηθεί σε περίπου 0,20 ευρώ ανά τεµάχιο, αποτελώντας ωστόσο µία καλλιέργεια, την οποία λίγοι ασκούν στην Ελλάδα, όπως λέει ο ίδιος. Αφενός λόγω της ιδιαιτερότητάς του, αφετέρου λόγω της έλλειψης γνώσης για την παραγωγή του.
Ο παραγωγός πριν εισέλθει στον πρωτογενή τοµέα και στην οικογενειακή επιχείρηση εργάστηκε ως υπάλληλος σε πρατήριο βενζίνης, σε αποθήκη µε ελαστικά αυτοκινήτων καθώς και στα ΕΛΤΑ. Αποφάσισε να κινηθεί προς την οικογενειακή επιχείρηση καθότι είναι κάτι για το οποίο διέβλεψε από την πρώτη στιγµή ότι υφίσταται σηµαντική ζήτηση.
Κοινοποιήστε το:
Διαβάστε Επίσης