Υπέροχη τυρόπιτα με φύλλο σφολιάτας με 2 διαφορετικά τυριά, φέτα και ανθότυρο με μυρωδάτο δυόσμο για έχτρα γεύση και τέλεια κρέμα με σιμιγδάλι. Μια συνταγή (από εδώ) για μια ακόμα αγαπημένη απ” όλους πίτα, τη τυρόπιτα.
Υλικά συνταγής
- Για τη πίτα:
- 2 φύλλα σφολιάτα
- 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
- ½ φλ. τσαγιού γάλα
- 1 κ.σ. μαυροσούσαμο, για πασπάλισμα (προαιρετικά)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο, για άλειμμα ταψιού
- Για τη γέμιση:
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 λίτρο γάλα, ζεστό
- 350 γρ. φέτα, κατά προτίμηση μαλακή, θρυμματισμένη
- 250 γρ. ανθότυρο, θρυμματισμένο
- 3 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
- ½ ματσάκι δυόσμο (μόνο τα φύλλα), ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση συνταγής
- Για τη γέμιση: Σε μια μέτρια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο μέχρι να κάψει ελαφρώς. Προσθέτετε το σιμιγδάλι πασπαλιστά, ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα και το καβουρδίζετε για 3-4 λ μέχρι να πάρει ένα ανοιχτό καστανό χρώμα.
- Χαμηλώνετε τη φωτιά και προσθέτετε σταδιακά το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα ζαχαροπλαστικής, έντονα και σταθερά ώστε η κάθε δόση να απορροφάται από το σιμιγδάλι πριν προσθέσετε την επόμενη. Στο τέλος θα έχετε μια ομοιογενή και πυκνή κρέμα.
- Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε τη κρέμα να χλιαρύνει. Προσθέτετε τη φέτα, το ανθότυρο, τα αυγά, το δυόσμο, ελάχιστο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε πολύ καλά. Αφήνετε το μείγμα στην άκρη μέχρι να κρυώσει εντελώς.
- Για τη πίτα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και λαδώνετε ένα βαθύ ταψάκι με διάμετρο βάσης 26 εκ. Στρώνετε στο ταψί το ένα φύλλο σφολιάτας, καλύπτοντας καλά και τα τοιχώματα. Αδειάζετε πάνω στο φύλλο τη γέμιση και τη σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Γυρίζετε τις άκρες τω φύλλων προς τα μέσα και τις στριμώχνετε στα τοιχώματα του ταψιού.
- Σε ένα μπολάκι χτυπάτε το αυγό με το γάλα και περιχύνετε την επιφάνεια της πίτας φροντίζοντας με ένα πινέλο, να τη καλύψει καλά. Τη πασπαλίζετε με το μαυροσούσαμο και τη ψήνετε στο μεσαίο ράφι του προθερμασμένου φούρνου για 1 ώρα μέχρι να ροδίσει και να “γυαλίσει” καλά η επιφάνειά της. Τη σερβίρετε χλιαρή.
05/01/2023
Sintayes.gr,
Συνταγή: Τυρόπιτα σφολιάτας με φέτα, ανθότυρο και δυόσμο