Αρνάκι στη γάστρα με υπέροχο πουρέ καρότου και καραμελωμένα κρεμμύδια. Μια συνταγή για ένα εξαιρετικό, πληθωρικά νόστιμο γιορτινό πιάτο με το αρνάκι που λιώνει στο στόμα, με τον βελούδινο πουρέ καρότου και με τα ωραία καραμελωμένα κρεμμύδια που θα απογειώσουν την γεύση σας.
Υλικά συνταγής
- Για το αρνί
- 1 κιλό αρνί μπούτι
- 50 ml (1/4 φλ. τσαγιού) ελαιόλαδο
- 50 ml (1/4 φλ. τσαγιού) κρασί κόκκινο
- 1 ξερό κρεμμύδι (80 γρ.) χοντροκομμένο
- 2 καρότα (120 γρ. σύνολο)
- 50 γρ. σέλερι χοντροκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- λίγο φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
- λίγο φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
- Για τον πουρέ καρότου
- 250 γρ. (4-5 τεμάχια) καρότα
- 1 κουτί Πουρές Πατάτας ΓΙΩΤΗΣ
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 50 γρ. (1/2 φλ. τσαγιού) γραβιέρα τριμμένη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
- 200 γρ. καθαρισμένα κρεμμυδάκια στιφάδου
- 50 γρ. (1/4 φλ. τσαγιού) ζάχαρη καστανή
- 50 ml (1/4 φλ. τσαγιού) βαλσαμικό ξύδι
- 30 ml (6 κ.σ.) ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Για το αρνί: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρετε τα λαχανικά, κρεμμύδι, καρότο και σέλερι, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαλακώσουν. Τα σβήνετε με το κρασί, αφήνετε λίγο να αναπνεύσει το αλκοόλ και τα αποσύρετε από την φωτιά.
- Αλατοπιπερώνετε το αρνί, το πασπαλίζετε πρώτα με το θυμάρι και το δεντρολίβανο και μετά κάνετε σε αυτό δύο τρύπες και προσθέτετε μέσα το σκόρδο. Τοποθετείτε το αρνί σε γάστρα μαζί με τα σοταρισμένα λαχανικά και ρίχνετε νερό, μέχρι να καλυφθούν τα 2/3. Σκεπάζετε τη γάστρα και ψήνετε το αρνί στον προθερμασμένο φούρνο για 2 ώρες περίπου.
- Για τον πουρέ καρότου: Όσο ψήνεται το αρνί εσείς βράζετε τα καρότα και τα πολτοποιείτε στο μούλτι. Ετοιμάζετε τον πουρέ πατάτας σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία, προσθέτοντας σε αυτόν τον πολτό καρότου και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
- Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια: Σοτάρετε τα κρεμμύδια σε ζεστό ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν χρώμα απ” όλες τις πλευρές, προσθέτετε την καστανή ζάχαρη ανακατεύετε και μόλις λιώσει η ζάχαρη προσθέτετε το βαλσάμικο, το αλάτι, το πιπέρι και λίγο νερό, τόσο ώστε να τα καλύψει.
- Σιγοβράζετε τα κρεμμύδια, αρχικά σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν και στη συνέχεια, μαγειρεύετε σε υψηλότερη για να καραμελώσουν και να εξατμιστούν τα υγρά. Σερβίρετε το κρέας, συνοδεύοντάς το με τον πουρέ και τα κρεμμύδια.
Πηγή
27/12/2022
Sintayes.gr,
Συνταγή: Αρνάκι στη γάστρα με πουρέ καρότου και καραμελωμένα κρεμμύδια