Ένα υπέροχο ψητό χοιρινό φιλέτο, ψαρονέφρι εξαιρετικά πλούσιο σε γεύση, απίστευτα ζουμερό και πεντανόστιμο. Μια εντυπωσιακή αλλά απλή και εύκολη συνταγή για ένα ψαρονέφρι με γλάσο σκόρδου και μελιού, με βότανα και μπαχαρικά που το μαγειρεύετε ροδίζοντας αρχικά τα ψαρονέφρια στο τηγάνι για να σχηματιστεί μια χρυσή κρούστα περιμετρικά για να “σφραγίσει” τους χυμούς του κρέατος και τα το κάνει πολύ τρυφερό. Ένα φανταστικό φαγητό για το επίσημο γιορτινό τραπέζι σας που θα το λατρέψουν όσοι το δοκιμάσουν. Καλή σας απόλαυση!
Υλικά συνταγής
- 2 τεμάχια ψαρονέφρι χοιρινό περίπου 500 γρ. το ένα
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- 1 κ.γ. σκόνη σκόρδου
- 1/2 κ.γ. κρεμμύδι σε σκόνη
- 1/2 κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι
- 1/2 κ.γ. αποξηραμένο δεντρολίβανο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1/4 φλ. τσαγιού μέλι
- 1 κ.σ. σάλτσα τσίλι καυτερή
- 3 κ.σ. σάλτσα σόγιας
- 1 κ.σ. μουστάρδα ντιζόν
- κλωναράκια φρέσκου δεντρολίβανου και φέτες πορτοκαλιού για το σερβίρισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 190 βαθμούς. Στρώνετε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος και το αφήνετε στην άκρη. Στεγνώνετε καλά τα χοιρινά φιλέτα/ψαρονέφρια με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Σε ένα μικρό μπολ αναμιγνύετε την πάπρικα, το σκόρδο σε σκόνη, το κρεμμύδι σε σκόνη, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι. Με αυτό το μείγμα μπαχαρικών τρίβετε καλά τα 2 ψαρονέφρια απ” όλες τις πλευρές.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε τις 2 κ.σ. από το ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, και σοτάρετε τα ψαρονέφρια μέχρι να “ροδίσουν” και να θωρακιστούν απ” όλες τις πλευρές, για περίπου 4-5 λ από κάθε πλευρά. Τα μεταφέρετε στο έτοιμο ταψί.
- Σε ένα μπολ ρίχνετε το ψιλοκομμένο σκόρδο, το μέλι, τη σάλτσα σόγιας, τη μουστάρδα, τη καυτερή σάλτσα τσίλι και τις υπόλοιπες 2 κ.σ. ελαιόλαδο και να ανακατεύετε καλά με σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως.
- Μετά με αυτό το μείγμα αλείφετε τα ψαρονέφρια. Μπορείτε να κρατήσετε λίγο από το μείγμα για το σερβίρισμα. Ψήνετε τα ψαρονέφρια στον προθερμασμένο φούρνο για 15 λ. Μετά τα βγάζετε από το φούρνο, τα σκεπάζετε με ένα αλουμινόχαρτο για να μην καεί η επιφάνειά τους αλλά να συνεχίσει να ψήνετε το εσωτερικό τους.
- Τα ξαναβάζετε στο φούρνο και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 15 λ ακόμα ή μέχρι η εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος, που θα μετρήσετε με ένα θερμόμετρο μαγειρικής, φτάσει στους 62 βαθμούς.
- Βγάζετε το ταψί από το φούρνο, καλύπτετε τα ψαρονέφρια με το αλουμινόχαρτο και τα αφήνετε να “ξεκουραστούν” για 10 λ. Μετά τα κόβετε σε φέτες και τα σερβίρετε γαρνιρισμένα με κλωναράκια δεντρολίβανου, φέτες πορτοκαλιού και το γλάσο που κρατήσατε στην άκρη. Καλή σας όρεξη!
Πηγή
21/12/2022
Sintayes.gr,
Συνταγή: Ψαρονέφρι μυρωδάτο ζουμερό και τρυφερό