[*]
Μαλακά παϊδάκια που το κρέας τους “πέφτει” από το κόκκαλο και λιώνει στο στόμα, καραμελωμένα με ένα γλυκό γλάσο που κολλάει στα δάχτυλα! Αν σας αρέσουν αυτά τα πεντανόστιμα χοιρινά παϊδάκια με την πιο νόστιμη κολλώδη σάλτσα μπάρμπεκιου με σκόρδο τότε πρέπει να τα φτιάξετε με αυτή τη συνταγή και.. ετοιμαστείτε να απολαύσετε τα καλύτερα spare ribs της ζωής σας. Αφήστε το φούρνο σας να κάνει όλη τη δουλειά για εσάς, ενώ εσείς θα μυρίζετε τα απίστευτα αρώματα του χοιρινού BBQ που θα διαχέονται σε όλo το σπίτι. Μετά καθίστε με ένα πιάτο ζεστά κολλώδη χοιρινά ribs και καλή σας όρεξη!
Υλικά συνταγής
- Για τα χοιρινά παϊδάκια
- 2 κιλά χοιρινά παϊδάκια (Ribs) baby back κομμένο σε 3 κομμάτια [*]
- 2 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
- 1 κ.γ. κρεμμύδι σε σκόνη
- 2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- 2 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1/2 κ.γ. κύμινο
- 1 κ.γ. τσίλι ή πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
- 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
- Για τη σάλτσα μπάρμπεκιου
- 2 φλ. τσαγιού (500 ml) σάλτσα μπάρμπεκιου (BBQ)
- 3 κ.σ. ψιλοκομμένο σκόρδο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. σάλτσα Worcestershire
- 1/2-1 κ.σ. πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
- 1 κ.γ. αλάτι
- 50-60 γρ. καστανή μαλακή ζάχαρη (προαιρετικά αν σας αρέσουν οι γλυκές γεύσεις)
Εκτέλεση συνταγής
- Προμηθευτείτε Ribs “Baby Back”. Επίσης ζητάτε από τον κρεοπώλη σας να αφαιρέσει την μεμβράνη της κάτω πλευράς των ribs που είναι σκληρή. Αν δεν σας το κόψει προσπαθήστε να την βγάλετε εσείς (δείτε τη σημείωση πιο κάτω).
- Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς. Στρώνετε ένα ταψί με λαδόκολλα και τοποθετείτε πάνω τα παϊδάκια. Σε ένα μπολ αναμιγνύετε καλά τη σκόνη σκόρδου, τη σκόνη κρεμμυδιού, τη πάπρικα, αλάτι, πιπέρι, κύμινο και το τσίλι ή καγιέν.
- Πασπαλίζετε τα παϊδάκια με αυτό το μείγμα τα περιχύνετε με το ελαιόλαδο και τρίβετε το καρύκευμα σε όλα τα παϊδάκια και από τις 2 πλευρές. Σκεπάζετε καλά, αεροστεγώς, το ταψί με αλουμινόχαρτο και τα ψήνετε για 2 ώρες και 15 λ.
- Τα τελευταία 5 λ του ψησίματος ανακατεύετε τα υλικά της σάλτσας μπάρμπεκιου για να είναι έτοιμη να αλείψετε με ένα πινέλο τα παϊδάκια.
- Βγάζετε τα ribs από το φούρνο, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και αλείφετε την επιφάνειά τους με το μείγμα της σάλτσα μπάρμπεκιου. Αυξάνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 240 βαθμούς, ξαναβάζετε τα παϊδάκια στο φούρνο ακάλυπτα και τα ψήνετε για άλλα 10 λ.
- Μετά, προαιρετικά, αλλάζετε τη λειτουργία του φούρνου στο γκριλ, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και τα ψήνετε για άλλα 3 λ περίπου για να καραμελώσουν οι άκρες τους. Τα βγάζετε από το φούρνο, τα αφήνετε 10 λ να “σταθούν” και μετά τα κόβετε σε φέτες ανάμεσα στα κόκκαλα και το σερβίρετε. Καλή σας απόλαυση!
Tips: Βγάζετε τα ribs από το ψυγείο σας 1 ώρα πριν τα ψήσετε για να έλθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Ζητείστε στον κρεοπώλη σας να κόψει τo σιδηρόδρομο των ribs σε 2 ή 3 κομμάτια για να τα διαχειριστείτε καλύτερα.
Σημείωση Νο. 1: Αν ο κρεοπώλης σας δεν σας βγάλει τη σκληρή μεμβράνη από τα ribs προσπαθήστε να την βγάλετε μόνοι σας. Τα αναποδογυρίζετε με το κόκκαλο προς τα επάνω, “περνάτε” προσεκτικά ένα κοφτερό μαχαίρι κάτω από τη μεμβράνη στο ένα άκρο της σχάρας. Μετά ανασηκώνετε τη μεμβράνη να ξεκολλήσει από το κόκκαλο και κρατώντας την με χαρτοπετσέτα τραβήξτε της προσεκτικά να ξεκολλήσει σε ένα ενιαίο κομμάτι. Φυσικά προτείνουμε να το κάνει ο κρεοπώλης που γνωρίζει ακριβώς τον τρόπο.
[*] Σημείωση Νο. 2: Διαφορές μεταξύ των Spare Ribs και Ribs Baby Back:
Τα Spare Ribs προέρχονται από το κάτω μέρος των πλευρών, στα πλαϊνά της κοιλιάς του χοιρινού. Είναι λίγο μεγαλύτερα, με περισσότερο κρέας αλλά κάπως σκληρότερο.
Τα Ribs Baby Back, που προτείνονται στη συνταγή, κόβονται από το επάνω τμήμα των πλευρών, εκεί που συναντούν τη σπονδυλική στήλη, αφού αφαιρεθεί το χοιρινό καρέ (νεφραμιά). Είναι όμως πολύ πιο μαλακά και με λιγότερο λίπος.
Πηγή
Sintayes.gr,
Συνταγή: Χοιρινά παϊδάκια με υπέροχη σάλτσα ΒΒQ
[*]Source link