Ωστόσο, η επιτυχία του κάθε άλλο παρά αποτέλεσμα μαγείας είναι. Επετεύχθη λόγω υπεύθυνου και καλού σχεδιασμού, άκοπης δουλειάς και προσπάθειας για συνεχή βελτίωση. Εξηγείται έτσι η εκτίμηση ειδικών πως βρίσκεται «στους τρεις ή τέσσερις πιο σημαντικούς διαγωνισμούς του κόσμου» (Jose Maria Penco, Ισπανός σύμβουλος παραγωγής ελαιολάδου).
Ο 8ος Athena International Olive Oil Competition (IOOC) θα διεξαχθεί στην Καβάλα, 4-6 Μαΐου 2023, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, της πλέον δυναμικά ανερχόμενης ελαιοπαραγωγού περιοχής της Ελλάδας.
Από τις πρώτες κιόλας διοργανώσεις του ο ATHENA IOOC έπεισε Έλληνες και ξένους ελαιοπαραγωγούς πως η συμμετοχή σε αυτόν δεν αποτελεί απλώς επιδίωξη αναγνώρισης. Αποτελεί ιδεώδες, αντίστοιχο με αυτό του μαραθωνοδρόμου να τρέξει στον κλασικό ελληνικό Μαραθώνιο. Διότι η Ελλάδα είναι η γενέτειρα της ελιάς, μακράν η πρώτη στην κατά κεφαλήν κατανάλωση ελαιολάδου και η τρίτη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο. Επίσης, είναι η πρώτη στην παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου παγκοσμίως.
Εκτός ιστορικών και στατιστικών δεδομένων, ιδεώδη έχει και ο ATHENA IOOC. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν η διαφάνεια και η αυστηρότητα του σχεδιασμού αξιολόγησης, που γίνεται ηλεκτρονικά, με ειδικό λογισμικό, καθώς και το επίπεδο της διεθνούς κριτικής επιτροπής του. Τα 2/3 της είναι πάντα καταξιωμένοι ξένοι κριτές από περισσότερες από 10 χώρες όλων των Ηπείρων και των ημισφαιρίων, με εγνωσμένη εμπειρία και αναγνώριση. Ο δε αριθμός κριτών ανά δείγμα ελαιολάδου είναι ο μεγαλύτερος όλων των σχετικών διαγωνισμών, ενώ οι δοκιμές διεξάγονται αποκλειστικά πρωινά. Ο ATHENA IOOC έχει δε καθιερώσει τη συμμετοχή διακεκριμένων σεφ ως προσκεκλημένοι δοκιμαστές, με στόχο την προώθηση του ελαιολάδου στην υψηλή εστίαση.
Οι προσπάθειες διατήρησης και βελτίωσης του υψηλού επιπέδου του ATHENA IOOC δεν σταματούν. Ξεπερνούν έως τώρα μέχρι και εμπόδια που ελάχιστοι διαγωνισμοί κατορθώνουν. Παράδειγμα η κανονική και όχι μέσω τηλεδιάσκεψης διεξαγωγή του κατά τα έτη της πανδημίας, με όλα τα μέτρα προφύλαξης αλλά χωρίς καμία έκπτωση.
Από το ντεμπούτο του ATHENA IOOC (2016) μέχρι το 2022 οι συμμετοχές στο διαγωνισμό υπερδιπλασιάστηκαν: από 256 δείγματα σε 563, σχεδόν απόλυτα μοιρασμένα ανάμεσα στα ελληνικά και στα ξένα ελαιόλαδα. Για πρώτη φορά ο διαγωνισμός διοργανώθηκε στην Αθήνα (2016), ενώ έχει φιλοξενηθεί σε Πύλο (2017), Δελφούς (2018), Ναύπλιο (2019), Σπάτα (2020), Λέσβο (2021) και Σητεία (2022), με σκοπό τη διεθνή ανάδειξη των ελαιοπαραγωγικών αυτών περιοχών και των γηγενών ποικιλιών ελιάς τους.
Κοινοποιήστε το:
Διαβάστε Επίσης