Μελιτζάνα! Ένα αγαπημένο, νόστιμο και θρεπτικό λαχανικό που μαγειρεύεται κατά κόρον στην ελληνική κουζίνα μιας και μας δίνει άπειρες δυνατότητες για να το συνδυάσουμε. Όπως και να το φτιάξουμε πάντα θα έχει μια ανεπανάληπτη γεύση που θα κερδίζει τις εντυπώσεις. Οι μελιτζάνες περιέχουν πάρα πολλές βιταμίνες, μέταλλα, και προπάντων αντιοξειδωτικές φαινόλες και ανθοκυανίνες και έτσι μας παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας. Εδώ σας δύνουμε μια εύκολη συνταγή για νοστιμότατες μελιτζάνες στο φούρνο με πλούσια πικάντικη σάλτσα ντομάτας και “καψαλισμένη” φέτα για να τις απολαύσετε στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι!
Υλικά συνταγής
- 4 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
- 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
- 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
- 500 ml χυμό ντομάτας
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 2 κ.γ. ζάχαρη
- 1 σφηνάκι λευκό κρασί
- 1 κ.σ. πάπρικα κατά προτίμηση καπνιστή
- λίγο μπούκοβο (προσθήκη και ποσότητα προαιρετική)
- 4 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1,5 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 300 γρ. τυρί φέτα, ψιλοθρυμματισμένη
Εκτέλεση συνταγής
- Για τις μελιτζάνες: Κόβετε τις μελιτζάνες στη μέση και κοφτερό μαχαιράκι τις χαράσετε στο κέντρο τους, την ψίχα μόνο, σταυρωτά σε κυβάκια. Προσοχή μην τις κόψετε μέχρι κάτω στη φλούδα τους. Τις βάζετε σε αλατόνερο για 5-8 λ για να ξεπικρίσουν και μετά τις “τινάζετε” λίγο να φύγει το νερό. Αν οι μελιτζάνες σας έχουν πολλά σπόρια τις αφήνετε περισσότερη ώρα στο νερό.
- Με ένα πινέλο τις αλείφετε με μπόλικο ελαιόλαδο (ανοίγετε με τα δάχτυλά σας και τις εγκοπές που χαράξατε και βάζετε λάδι) και τις αλατοπιπερώνετε ελαφρώς. Τις τοποθετείτε σε ταψί στρωμμένο με λαδόκολλα φροντίζοντας η πλευρά που έχετε χαράξει να ακουμπά στη λαδόκολλα, δηλαδή να είναι μπρούμυτα. Τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα για περίπου 25-30 λ ή μέχρι να μαλακώσουν.
- Για την σάλτσα ντομάτας: Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί καλά σε μέτρια φωτιά, σοτάρετε τα κρεμμύδια σε φέτες, μέχρι να μαλακώσουν και πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο σκόρδο μαζί με το μπούκοβο (αν βάλετε), ανακατεύοντας για 3-4 δεύτερα να βγάλει το άρωμά του.
- Ρίχνετε τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύετε και σβήνετε με το κρασί. Προσθέτετε την ντομάτα κονκασέ, το χυμό ντομάτας, τη ζάχαρη, τη πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζετε τη σάλτσα για 15-20 λ ή μέχρι να δέσει καλά και μείνει με το λαδάκι της. Την αποσύρετε από τη φωτιά προσθέτετε 2 κ.σ. από τον μαϊντανό και ανακατεύετε.
- Για τη συναρμολόγηση: Βγάζετε το ταψί από τον φούρνο, γυρίζετε τις μελιτζάνες από την επάνω πλευρά που χαράξατε και με ένα πιρούνι πιέζετε προς τα κάτω τη ψίχα τους (να δημιουργήσετε μια μικρή “βαρκούλα” για να μπει μέσα η σάλτσα) κάνοντας συγχρόνως και μικρές χαρακιές με το πιρούνι.
- Γεμίζετε ισομερώς τις μελιτζάνες με την σάλτσα ντομάτας και πάνω από τη σάλτσα στρώνετε ομοιόμορφα τη θρυμματισμένη φέτα. Εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε αρχικά στις μελιτζάνες ένα μέρος σάλτσας ντομάτας από πάνω θρυμματισμένη φέτα και στη συνέχεια πάλι σάλτσα ντομάτας και να τελειώσετε με την υπόλοιπη φέτα.
- Περιχύνετε με ελαιόλαδο όλες τις μελιτζάνες από πάνω και τις ψήνετε στον αέρα ή τις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς για περίπου 20 λ. Αν θέλετε τη φέτα “καψαλισμένη” γυρίζετε το φούρνο σας στο γκριλ, στους 240 βαθμούς, και ψήνετε για 5 λ περίπου. Γαρνίρετε το φαγητό σας με τον υπόλοιπο ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε.
Πηγή
06/11/2022
Sintayes.gr,
Συνταγή: Μελιτζάνες με σάλτσα ντομάτας και φέτα