Μόνο ένας Χαφτάρ μπορεί να ”σώσει” την Ελλάδα και να διώξει την Τουρκία από την Λιβύη, καθώς χθες από την στρατιωτική παρέλαση που έλαβε χώρα στη Βεγγάζη, έστειλε τελεσίγραφο σε Τρίπολη και Άγκυρα!
Αναλυτικά τι ανέφερε:
Ο Γενικός Διοικητής των Αραβικών Ενόπλων Δυνάμεων της Λιβύης, Στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, κάλεσε τον λαό να ξεσηκωθεί και να ηγηθεί.
Στην ομιλία του προς τους συμμετέχοντες στη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση ανέφερε τα εξής:” Είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε τον λαό στην εξέγερσή του.Ο στρατός θα συνεχίσει τον αγώνα του.
Η Λιβύη δεν θα πέσει όσο ο εθνικός της στρατός έχει καρδιά που χτυπά και ο λαός της έχει αδάμαστη θέληση και αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσει την πρόκληση. Ο στρατός δεν θα διστάσει να προστατεύσει τη Λιβύη και να υπερασπιστεί την εθνική της ασφάλεια. Όλες οι πόλεις της Λιβύης υποφέρουν από την κυβερνητική αποτυχία.
Ισπανική-έκθεση-”βόμβα” για την Λιβύη
Ισπανική έκθεση ανέδειξε τη στρατηγική του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ενισχύσει τη θέση του στη Λιβύη, παίζοντας το ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ισπανικού περιοδικού «Atlayar», τη Δευτέρα, ”συνέδεσε την προσπάθεια της Τουρκίας να εδραιώσει τη θέση της για να αποκτήσει επιρροή στο λιβυκό έδαφος με το νέο έργο του αγωγού φυσικού αερίου στη Σαχάρα. Παρακολουθεί επίσης το στυλ του Ερντογάν να εκμεταλλεύεται τις κρίσεις στην περιοχή προς όφελός του, όταν επιδεικνύει την αποστολή του ως μεσολαβητής μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ενώ πιέζει τη Λιβύη ως επιλογή να φιλοξενήσει τον νέο αγωγό φυσικού αερίου από τη Σαχάρα.
Ένας άλλος στόχος που παρακολουθεί η Άγκυρα είναι η κατάσταση γύρω από την κατασκευή ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου από τη Σαχάρα, δεδομένων των οικονομικών του κερδών, καθώς και της πιθανότητας να αποκτήσει μεγάλη επιρροή σε μια πολύ ώριμη στρατηγική περιοχή, οπότε η Τουρκία έχει βάλει στο στόχαστρο για τη Λιβύη ως χώρα υποδοχής για τον αγωγό φυσικού αερίου από τη Νιγηρία. Έτσι, θέλετε να αποκτήσετε ένα έργο αξίας 13 δισ. ευρώ.
Αν και το ίδιο το αλγερινό έργο έχει ένα πλεονέκτημα, η Λιβύη βρίσκεται σε καλύτερη γεωγραφική θέση για την ανάπτυξη ενός αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος πρέπει να διέρχεται μόνο από το Τσαντ.
Το περιοδικό έκρινε ότι το κόστος και οι ημερομηνίες παράδοσης του έργου καθιστούν τη Λιβύη μία από τις υποψήφιες για φιλοξενία του αγωγού φυσικού αερίου, αλλά οι προτάσεις της Αλγερίας και του Μαρόκου δεν πρέπει να απορριφθούν γρήγορα. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η Λιβύη δεν είναι μόνη σε αυτή την προσφορά, καθώς η Τουρκία, η οποία πρόσφατα υπέγραψε μια αμφιλεγόμενη ενεργειακή συμφωνία, πιέζει να αναλάβει το έργο ο εταίρος της.
Η ισπανική έκθεση ολοκληρώνεται με μια αναφορά στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που παίζει τα χαρτιά του στη διεθνή σκακιέρα. Κάτι που του επιτρέπει, όντας σε κατάσταση αναταραχής, να εκμεταλλευτεί την αστάθεια για να αποκτήσει μεγάλα πλεονεκτήματα για τη χώρα του.”