Ήταν «κεραυνός» η είδηση ότι οι ΗΠΑ «ανοίγουν το δρόμο» για να δώσουν F-16 στην Τουρκία; Για ένα μέρος της ελληνικής κοινής γνώμης ναι και είναι δικαιολογημένο… Επί μήνες όλα σχεδόν τα μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν χωρίς καμία επιφύλαξη το κλίμα που η κυβέρνηση συντηρούσε: ο γερουσιαστής Μενέντεζ «θα καθάριζε για όλα». Στη συνέχεια προστέθηκαν και δυο ακόμη γερουσιαστές με τροπολογίες ανάλογου περιεχομένου.
Όποιος εξέφραζε σκεπτικισμό είχε τη γνωστή τύχη: χαρακτηρίζονταν από αντικυβερνητικός έως «προδότης» που δεν ήθελε το καλό της πατρίδας.
Υπήρξαν φωνές που προειδοποιούσαν. Ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Κώστας Μαρδάς στις 18 Ιουλίου έλεγε στο Militaire.gr:
«Η τροπολογία είναι απόφαση πώλησης F-16 στην Τουρκία, υπό όρους». Ποιοι ήταν οι όροι; Επί της ουσίας ένας: να μην κάνουν οι Τούρκοι υπερπτήσεις! Όλα τ ΄ άλλα επιτρέπονται ή τέλος πάντων η Ουάσινγκτον είναι πρόθυμη να κάνει τα στραβά μάτια! Φαίνεται ότι και αυτός ο όρος «εξαφανίζεται»…
Είναι βέβαιο ότι το κυβερνητικό παραμύθι θα συνεχιστεί γιατί δεν μπορεί να γίνει αλλιώς! Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παραδεχτεί ποτέ ότι έκανε τεράστιο λάθος να δώσει τα πάντα στις ΗΠΑ χωρίς να έχει εξασφαλίσει τίποτα. Εκτός αν θεωρήσει ότι πρέπει να πανηγυρίζουμε επειδή οι ΗΠΑ θα μας πουλήσουν έναντι πολλών δις το αμφιλεγόμενο για την Ελλάδα F-35! Γιατί είναι αμφιλεγόμενο το έχουν αναλύσει ειδικοί. Θα επανέλθουμε και με άλλους γιατί όποιος θέλει πραγματικά το καλό της πατρίδας δεν μπορεί να λέει στον κόσμο παραμύθια…
Κανένας δεν είναι εναντίον των συμμαχιών. Κανένας δεν είναι εναντίον των αμυντικών συμφωνιών. Για μια χώρα όπως η Ελλάδα, είναι απαραίτητα εργαλεία για την ασφάλεια της. Αρκεί όμως αυτές οι συμμαχίες και οι συμφωνίες να έχουν και κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα για τη χώρα. Η σημερινή κυβέρνηση μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχει αποδείξει ότι κατόρθωσε να κερδίσει κάτι από τις συμφωνίες που έχει υπογράψει. Ίσως επειδή η διαπραγμάτευση που έκανε ήταν μάλλον…τυπική.