Λαχταριστές, πεντανόστιμες γαρίδες στο τηγάνι, μαγειρεμένες με ζυμαρικό σε κρεμώδη σάλτσα σκόρδου με λιαστή ντομάτα. Μια απλή και εύκολη στην παρασκευή της συνταγή (από εδώ) για ένα πεντανόστιμο φαγητό με εξαιρετική γεύση που θα λατρέψετε και θα γίνει το αγαπημένο σας πιάτο στο οικογενειακό και επίσημο τραπέζι σας. Δοκιμάστε το!
Υλικά συνταγής
- 250 γρ. ζυμαρικό φαρφάλες
- 500 γρ. γαρίδες, καθαρισμένες
- 1 κ.γ. κρεμμύδι σε σκόνη
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 120 γρ. ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες, στραγγισμένες από το λάδι (κρατήστε 2 κ.σ. από το λάδι τους)
- 120 ml γάλα πλήρες
- 120 ml κρέμα γάλακτος με 15% λιπαρά
- 60 ml ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
- 1 φλ. τσαγιού τριμμένη μοτσαρέλα (ή παρμεζάνα για πιο έντονη γεύση ή μισή μοτσαρέλα+μισή παρμεζάνα)
- 1 κ.σ. αποξηραμένο βασιλικό
- 1 κ.γ. θρυματισμένους σπόρους μάραθου (προαιρετικά)
- 1/4 κ.γ. νιφάδες κόκκινης πιπεριάς τσίλι
- 1/4 κ.γ. πάπρικα
- 1 φλ. νερό κρατημένο από το τα ζυμαρικά που θα βράσετε
- 1-2 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Σε μπόλικο αλατισμένο, κοχλαστό νερό βάζετε το ζυμαρικό σας να βράσει, αλ τέντε, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Κρατάτε 1 φλ. από το νερό που το βράσατε και τα στραγγίζετε.
- Εν τω μεταξύ, καθαρίζετε το κεφάλι και τα κελύφη από τις γαρίδες (προαιρετικά αφήνετε τις ουρίτσες τους) και με μια οδοντογλυφίδα βγάζετε το εντεράκι τους. Μετά τις μεταφέρετε σε πιάτο και τις πασπαλίζετε με τη σκόνη κρεμμυδιού.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο που κρατήσατε από τις λιαστές ντομάτες και τηγανίζετε τις γαρίδες, σε μια στρώση, για περίπου 1 λ από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν. Μην τις τηγανίσετε περισσότερο. Κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος τις αλατοπιπερώνετε και όταν είναι έτοιμες τις μεταφέρετε σε πιάτο.
- Στο ίδιο καυτό τηγάνι ρίχνετε τις λιαστές ντομάτες και το ψιλοκομμένο σκόρδο και τα σοτάρετε, στο λάδι που έχει απομείνει από τις γαρίδες, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας για περίπου 1 λ ή μέχρι να μυρίσει το σκόρδο.
- Μετά προσθέτετε το ζωμό, το γάλα με την κρέμα γάλακτος, λίγο αλατοπίπερο, μειώνετε τη φωτιά και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για 2-3 λ. Στη συνέχεια μειώνετε τη φωτιά σε χαμηλή, ρίχνετε την τριμμένη μοτσαρέλα ή παρμεζάνα και συνεχίζετε το μαγείρεμα ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να λιώσει όλο το τυρί και έχετε μια κρεμώδη σάλτσα.
- Εάν η σάλτσα σας είναι πολύ πηχτή ρίχνετε μέσα σταδιακά, λίγο τη φορά, από το κρατημένο νερό του βρασμένου ζυμαρικού σας ή λίγη από τη κρέμα γάλακτος μαζί με λίγο από το γάλα μέχρι να πετύχετε την επιθυμητή κρεμώδη υφή της σάλτσα σας.
- Τέλος πασπαλίζετε το φαγητό με αποξηραμένο βασιλικό, τους σπόρους μάραθου και νιφάδες πιπεριάς, την πάπρικα και ανακατεύετε καλά. Δοκιμάζετε το αλατοπίπερο και διορθώνετε.
- Ρίχνετε τις φαρφάλες μέσα στη σάλτσα, ανακατεύετε και τις ζεσταίνετε και μέτρια φωτιά. Μετά μειώνετε τη φωτιά σε χαμηλή, προσθέτετε και τις γαρίδες και σιγοβράζετε για 2-3 λ για να ενωθούν οι γεύσεις. Αν η σάλτσα είναι πηχτή προσθέτετε λίγο ακόμα από το κρατημένο νερό ή γάλα με κρέμα γάλακτος.
- Γαρνίρετε το φαγητό σας με την τριμμένη παρμεζάνα και το σερβίρετε ζεστό. Καλή σας απόλαυση!
06/10/2022
Sintayes.gr,
Συνταγή: Γαρίδες με φαρφάλες σε κρεμώδη σάλτσα