Είναι αλήθεια πως τα ρεβίθια δεν είναι από τα τρόφιμα που τα τρώει κάποιος εύκολα, καθώς σε πολύ κόσμο δεν αρέσουν ιδιαίτερα. Κι, όμως, όπως όλα όσπρια, έτσι και τα ρεβίθια αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών, σιδήρου, βιταμίνης Β6, φυλλικού οξέος, μαγνησίου και είναι ελεύθερα γλουτένης.
Είναι από τις βασικές τροφές της μεσογειακής διατροφής και όπως τονίζουν οι διατροφολόγοι, πρέπει να εντάσσονται στο διατροφικό σας πρόγραμμα σε εβδομαδιαία βάση. Γι’ αυτό κι εμείς σήμερα σας έχουμε μια νόστιμη και υγιεινή συνταγή… λεμονάτη σούπα ρεβίθια.
Υλικά
250 γρ. ρεβίθια
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
χυμό από 2 λεμόνια
2 φύλλα δάφνης
1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τα ρεβίθια από το προηγούμενο βράδυ σε μπόλικο νερό.
Πριν τα μαγειρέψουμε, τα πλένουμε καλά (χωρίς να τα τρίψουμε με σόδα) και τα βράζουμε σε μια κατσαρόλα με 6-7 κούπες νερό. Μόλις βράσει το νερό, τα αφήνουμε για 1-2 λεπτά να βγάλουν τους αφρούς τους και μετά ξαφρίζουμε.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα φύλλα δάφνης και αφήνουμε να βράσουν για 2 ώρες σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα.
Αν χρειαστούν νερό, προσθέτουμε ζεστό νερό από το βραστήρα.
Περίπου ένα τέταρτο πριν σβήσουμε τη σούπα, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και λεμόνι.
Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή και προαιρετικά με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό, μαύρες ελιές και φρέσκο ψωμί.
Διαβάστε επίσης
Ζαμπονοτυρόπιτα χωρίς φύλλο – Το γρήγορο σνακ για το γραφείο
Σήμερα φτιάχνουμε σπανακόπιτα στριφτή με φέτα και σπιτικό φύλλο
Φθινοπωρινή σαλάτα με μήλα, σταφύλι και ξηρούς καρπούς