Μάλιστα ο Λαρισαίος βουλευτής έθιξε και το θέµα της πληρωµής των προγραµµάτων ∆άσωσης Γαιών για το 2021 και Μακροχρόνιας Παύσης Γαιών για το 2018, τα οποία είναι ακόµα απλήρωτα, µε τη δικαιολογία ότι βρίσκονται σε εκκρεµή διασταυρωτικό έλεγχο, µε τον πρόεδρο του Οργανισµού Πληρωµών να διαβεβαιώνει ότι οι πληρωµές θα γίνουν µέχρι τον Φεβρουάριο του 2023, καθώς µε απόφαση του ∆Σ πρόκειται να οριστεί ανάδοχος, που θα διεκπεραιώσει τους διασταυρωτικούς ελέγχους για την περίοδο 2014-2020, ώστε όσοι βρεθούν σύννοµοι να πληρωθούν.
Όσον αφορά τις εκκρεµότητες πληρωµών προς τους αγρότες, αυτές αφορούν την πίστωση της πρώτης δόσης των Νέων Αγροτών στις 5 Περιφέρειες Πελοποννήσου, Αττικής, Ιονίων Νήσων, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου, που δεν πληρώθηκαν, τη δηµοσιονοµική πειθαρχία, που δροµολογείται για µετά τα µέσα Σεπτεµβρίου, την τελευταία εκκαθάριση για τα προγράµµατα και την ενιαία ενίσχυση της περασµένης χρονιάς (διοικητικές πράξεις, διασταυρωτικοί έλεγχοι), που γίνεται τον Οκτώβριο και πριν την πληρωµή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης της νέας χρονιάς και τα 26,3 εκατ. ευρώ σε Οργανώσεις Παραγωγών οπωροκηπευτικών που υλοποιούν εντός του έτους 2022 Επιχειρησιακό Πρόγραµµα, παραγωγούς οίνου στα νησιά (πλην Κρήτης), βιοκαλλιεργητές επιτραπέζιου σταφυλιού καθώς και κορινθιακής σταφίδας από το αποθεµατικό κρίσης, µέχρι τέλος Σεπτεµβρίου.
Μέχρι 10 Σεπτεµβρίου τροποποιήσεις και µεταβιβάσεις για το πρώτο έτος εφαρµογής στα Νιτρικά
Εν τω µεταξύ τη διαδικασία υποβολής αίτησης τροποποίησης, µεταβίβασης πράξης και αίτησης ανάκλησης ένταξης πράξης για τους δικαιούχους της 3ης πρόσκλησης της Νιτρορύπανσης καθορίζει νέας εγκύκλιος του υπουργείου.
Η τροποποίηση µπορεί να αφορά:
α) τροποποίηση των στοιχείων της πράξης (αφαίρεση αγροτεµαχίου κ.ά.)
β) αλλαγή ΑΦΜ του δικαιούχου
γ) µεταβιβάσεις εκµεταλλεύσεων ή τµηµάτων αυτών (ολική ή µερική µεταβίβαση).
Οι προθεσµίες υποβολής των παραπάνω αιτήσεων έχουν ως εξής:
- για το πρώτο έτος εφαρµογής (2022), από τις 25/07/2022 έως τις 10/09/2022
- για το δεύτερο έτος εφαρµογής (2023), από τις 20/02/2023 έως τις 31/05/2023.
Στην περίπτωση των µεταβιβάσεων (ολική ή µερική), επιτρέπεται µόνο µία φορά κατά τη διάρκεια της διετούς περιόδου των δεσµεύσεων ανά δικαιούχο µε εξαίρεση τις µεταβιβάσεις λόγω ανωτέρας βίας και εξαιρετικών περιστάσεων.
Στην περίπτωση που ο δικαιούχος επιθυµεί να προβεί για το ίδιο έτος εφαρµογής τόσο σε τροποποίηση όσο και σε µεταβίβαση, οφείλει αρχικά να υποβάλει αίτηση τροποποίησης και στη συνέχεια, µετά την έγκριση αυτής, να υποβάλει αίτηση µεταβίβασης στον αποδέκτη.
Οι τροποποιήσεις δεν µπορεί να αφορούν αύξηση της ενταγµένης έκτασης, σε προσθήκη νέων αιτήσεων στήριξης, σε προσθήκη νέων αγροτεµαχίων ή αντικατάσταση υφιστάµενων αγροτεµαχίων καθώς και σε αλλαγή δέσµευσης.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί
Μέχρι 30 Οκτωβρίου οι αιτήσεις για επίδομα ορεινών
Ανοιχτή μέχρι τις 30 Οκτωβρίου θα είναι η ψηφιακή πλατφόρμα
για τις αιτήσεις της χορήγησης εισοδηματικής ενίσχυσης σε οικογένειες, τουλάχιστον 2 ατόμων, που διαμένουν συνεχώς σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο ετών. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, οι πολίτες των οποίων η αίτηση του 2021 απορρίφθηκε, πρέπει να υποβάλλουν νέα αίτηση για το έτος 2022 προκειμένου να εξεταστεί
το αν πληρούν τις προϋποθέσεις.
Οι πολίτες των οποίων η αίτηση για το 2021 εγκρίθηκε, θα κληθούν- μέσω αυτοματοποιημένων ειδοποιήσεων με email και sms – να προβούν, εντός προθεσμίας
να συμπληρώσουν και να επικαιροποιήσουν, στην εκκρεμή αίτηση έτους 2022, τα επιπλέον αναγκαία στοιχεία για τις αυτόματες διασταυρώσεις (ΤΚ, κλπ) ώστε στη συνέχεια να εκτελεστούν οι απαραίτητοι αυτόματοι έλεγχοι. Μετά την ηλεκτρονική διασταύρωση των δεδομένων από την ΑΑΔΕ, εφόσον απαιτηθεί, θα κληθούν να συμπληρώσουν επιπλέον στοιχεία στην αίτηση, απαραίτητα για τη διενέργεια αυτοματοποιημένων ηλεκτρονικών ελέγχων. Στη συνέχεια, θα πρέπει να προβούν στην οριστικοποίηση της αίτησής τους ώστε να θεωρηθεί εν ισχύ
για το έτος 2022.
Διασταύρωση στοιχείων monitoring με ΕΛΓΑ
«Το επόµενο διάστηµα θα γίνει διασταύρωση των περιπτώσεων που έχουν χαρακτηριστεί ως προβληµατικές από τον έλεγχο monitoring, µε τα στοιχεία τα οποία διαθέτει ο ΕΛΓΑ». Αυτό διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Ευάγγελος Σηµανδράκος τον βουλευτή Καρδίτσας της Ν∆ Γιώργο Κωτσό, µε τον οποίο συναντήθηκε. Αφορµή το ζήτηµα που έχει ανακύψει, σχετικά µε τους ελέγχους διασταύρωσης των στοιχείων, που πραγµατοποιήθηκαν µε τη µέθοδο τεχνικών παρακολούθησης γης (monitoring) σε Ηµαθία, Τρίκαλα και Καρδίτσα. Σύµφωνα µε ανακοίνωση του βουλευτή, η πιλοτική εφαρµογή του προγράµµατος ελέγχου ανέδειξε ορισµένα ζητήµατα, τα οποία χρήζουν διορθώσεων. Ένα από αυτά αφορά δικαιούχους, που ενώ έχουν λάβει εκτίµηση από τον ΕΛΓΑ για καταστροφές σε καλλιέργειές τους (ακόµα και 100%), ενώ από τον έλεγχο monitoring εµφανίζονται ως προβληµατικές περιπτώσεις, που δεν λαµβάνουν επιδότηση.
Κοινοποιήστε το:
Διαβάστε Επίσης