Νοστιμότατο κοτόπουλο “Vesuvio’… Μια Ιταλική πανεύκολη συνταγή για ένα εξαιρετικό πιάτο για να το απολαύσετε στο καθημερινό αλλά και στο τραπέζι με τους καλεσμένους σας. Το κοτόπουλο “Βεζούβιο” είναι ένα εύκολο και νόστιμο πιάτο που που φτιάχνεται με κοτόπουλο με το δέρμα του και το κόκκαλο το οποίο πρώτα ψήνονται στο τηγάνι για να έχουν τραγανή πέτσα και μετά ψήνονται στον φούρνο με πατατούλες, αρακά, σκόρδο, βότανα και μια υπέροχη σάλτσα λευκού κρασιού-σκόρδου με ελαιόλαδο, βούτυρο, ρίγανη και θυμάρι που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει με την γεύση της και θα “βουτήξετε” ζεστό ψωμί. Το σερβίρετε περιχυμένο με λίγο φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού και το πασπαλίζετε με φρέσκο μαϊντανό. Μια συνταγή (από εδώ) για ένα πλήρες, γευστικότατο πιάτο που θα γίνει το αγαπημένο σας!
Υλικά συνταγής
- 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 4 μπούτια κοτόπουλο (περίπου 700 γρ.) το επάνω μέρος μόνο, με το δέρμα και το κόκκαλο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 500-600 γρ. πατάτες baby κομμένες στη μέση ή κανονικές πατάτες κομμένες σε μικρούς κύβους
- 4-5 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε λεπτές φέτες
- ½ φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
- ¾ φλ. τσαγιού ζωμός κοτόπουλου
- 2 κ.σ. βούτυρο
- ½ κ.σ. αποξηραμένη ρίγανη
- 1 κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι
- 1 κ.γ. νιφάδες κόκκινης τριμμένης πιπεριάς (προαιρετικά)
- 2/3 – 1 φλ. τσαγιού φρέσκο ή κατεψυγμένο και αποψυγμένο αρακά
- Για το σερβίρισμα
- χυμό λεμονιού φρεσκοστυμένο
- μαϊντανό φρέσκο ψιλοκομμένο
Εκτέλεση συνταγής
- Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αλατοπιπερώνετε τα μπούτια κοτόπουλου και από τις 2 πλευρές και μόλις ζεσταθεί καλά το ελαιόλαδο, τα βάζετε στο τηγάνι, πρώτα με την πέτσα προς τα κάτω, και τα τηγανίζετε για 10-12 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσουν απ” όλες τις πλευρές.
- Βγάζετε το κοτόπουλο από το τηγάνι με την βοήθεια μιας τσιμπίδας και στο ίδιο ζεστό τηγάνι ρίχνετε τις πατάτες, τις καρυκεύετε με τη ρίγανη, το θυμάρι και τις νιφάδες κόκκινης πιπεριές και τις σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά, για 10-12 λ περίπου ή μέχρι οι πατάτες ροδίσουν απ” όλες τις πλευρές.
- Μετά ρίχνετε το σκόρδο, συνεχίζετε το ανακάτεμα για 1 λ και προσθέτετε το βούτυρο, το λευκό κρασί, το ζωμό κοτόπουλου και αλάτι. Ανακατεύετε προσθέτετε και τον αρακά και τα αφήνετε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 4-5 λ.
- Στη συνέχεια αν το τηγάνι σας μπαίνει στο φούρνο, ξαναβάζετε το κοτόπουλο στο τηγάνι και το μεταφέρετε σε προθερμασμένο στους 190 βαθμούς φούρνο όπου ψήνετε το φαγητό σας για 25 λ περίπου. Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος χρειαστεί υγρά το φαγητό προσθέστε σταδιακά λίγο καυτό νερό.
- Σημείωση: Αν το τηγάνι σας δεν μπαίνει στο φούρνο, τότε προθερμαίνετε μαζί με το φούρνο και ένα μικρό ταψί, στο οποίο θα μεταφέρετε τα λαχανικά από το τηγάνι και θα προσθέσετε και τα μπούτια κοτόπουλου για να τα ψήσετε όλα μαζί.
- Σερβίρετε ζεστό το φαγητό σας πασπαλισμένο με φρέσκο μαϊντανό, περιχυμένο προαιρετικά με χυμό λεμονιού. Καλή σας όρεξη!
Sintayes.gr,
Συνταγή: Κοτόπουλο Ιταλικό “Βεζούβιο”