Ο τρόπος που τα ξεχωρίζεις (ή και όχι) για το πλυντήριο, το πώς τα σιδερώνεις, αλλά και κάποια πράγματα που δεν περίμενες φθείρουν τα ρούχα σου και μικραίνουν τη διάρκεια ζωής τους. Καιρός να σταματήσεις να κάνεις τα παρακάτω, ειδικά με όσα θέλεις να φοράς για πολλά καλοκαίρια ακόμα.
Κουβαλάς σακίδιο πλάτης
Ειδικά τις ζεστές μέρες, που ιδρώνεις με αποτέλεσμα τα ρούχα σου να κολλάνε και να τρίβονται πάνω στο σακίδιο, προξενείς ανεπανόρθωτη ζημιά στα βαμβακερά, ακρυλικά και υφάσματα από πολυεστέρα. Προτίμησε τσάντες ώμου όπου είναι δυνατόν, και μην τις φορτώνεις με περιττό βάρος.
Ψεκάζεις άρωμα πάνω στα ρούχα
Ορισμένα συστατικά των αρωμάτων μπορούν να προκαλέσουν αποχρωματισμούς στα υφάσματα των ρούχων. Άσε που για να αναδείξεις σωστά το άρωμά σου πρέπει να το ψεκάζεις απευθείας σε γυμνό δέρμα, και πουθενά αλλού. Αν πέσει κατά λάθος στα ρούχα σου, ξεβγάζεις πρώτα με κρύο νερό και μετά το βάζεις κατευθείαν στο πλυντήριο.
Δεν τα γυρνάς από την ανάποδη στο σιδέρωμα
Ειδικά τα υφάσματα τύπου rayon, και οι στάμπες στα βαμβακερά, καταστρέφονται από την θερμοκρασία του σίδερου. Χώρια που πολλά υφάσματα δεν πρέπει γενικώς να τα σιδερώνεις: Τσέκαρε την ετικέτα, και αν δεν μπορείς με τίποτα να αντισταθείς, γύρνα τα από την ανάποδη και βάλε πετσέτα πάνω από αυτά που υποτίθεται ότι δεν πρέπει να σιδερώνεις.
Τα ξεχωρίζεις στο πλυντήριο μόνο κατά χρώμα
Ιδανικά, πρέπει να τα ξεχωρίζεις και κατά ύφασμα, καθώς τα σκληρά υφάσματα μπορούν να φθείρουν τα πιο ευαίσθητα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν πρέπει να βάζεις τα τζιν στην ίδια πλύση με τα καλοκαιρινά μπλουζάκια, ή τις πετσέτες με τα εσώρουχα.
Πλένεις λάθος τα σκουρόχρωμα
Ειδικά τα μαύρα ρούχα, είναι καλή ιδέα να πλένονται σε χαμηλή θερμοκρασία, στον μικρότερης διάρκειας κύκλο του πλυντηρίου, και με υγρό απορρυπαντικό, επειδή τα απορρυπαντικά σε σκόνη πολλές φορές δεν διαλύονται καλά στο νερό με αποτέλεσμα να αφήνουν σημάδια πάνω στο μαύρο ύφασμα. Και βέβαια πάντα τα γυρνάμε από την ανάποδη πριν τα βάλουμε στο πλυντήριο.
Πλένεις πολύ συχνά τα τζιν
Στο ίντερνετ θα δεις να κυκλοφορεί πολύ αυτή η θεωρία που λέει πως τα τζιν πρέπει να πλένονται από σπάνια έως ποτέ. Προφανώς, οι άνθρωποι που την ασπάζονται δεν μένουν σε χώρες με μεσογειακές θερμοκρασίες. Όπως και να ‘χει, όμως, το πολύ συχνό πλύσιμο φθείρει το ντένιμ περισσότερο από κάθε άλλο ύφασμα, οπότε γενικώς προσοχή στο κάθε πότε βάζεις το τζιν σου στο πλυντήριο.
Τα αφήνεις να μουλιάσουν πολλή ώρα
Τα ρούχα που πλένονται στο χέρι έχουμε την τάση να τα αφήνουμε να μουλιάζουν με τις ώρες. Αυτό, όμως, μπορεί να τα καταστρέψει. Ειδικά η δαντέλα, δεν μπορεί να παραμείνει στο νερό για περισσότερα από δύο, άντε τρία, λεπτά. Τα μεταξωτά και τα μάλλινα έχουν όριο τα 30 λεπτά, ενώ βαμβακερά και λοιπά ανθεκτικά υφάσματα μπορούν να μείνουν στο νερό μέχρι μία ώρα.
Χρησιμοποιείς αυτοκόλλητα ρολά για να αφαιρέσεις τις τρίχες
Αγαπημένοι μας γατογονείς, κατανοούμε απόλυτα το πρόβλημά σας, αλλά δεν υπάρχει αντικείμενο που να φθείρει τα υφάσματα περισσότερο από το ρολό με την αυτοκόλλητη ταινία. Άσε που είναι φαύλος κύκλος, γιατί η ελάχιστη κόλλα που αφήνει πάνω στα ρούχα σου γίνεται μαγνήτης για περισσότερες τρίχες, και ο εφιάλτης δεν τελειώνει ποτέ. Προτίμησε μια παλιά παππουδίστικη βούρτσα για να αφαιρείς τις τρίχες από τα ρούχα σου, σαν αυτή της φωτογραφίας.
Τραβάς το μπλουζάκι από τον λαιμό για να το βγάλεις
Συνήθως οι άντρες κάνουν αυτή την χαρακτηριστική κίνηση, η οποία με τον καιρό ξεχειλώνει τον λαιμό της μπλούζας και χαλάει το σχήμα της. Το σωστό είναι να πιάνεις την μπλούζα από κάτω, και να τη βγάζεις χωρίς να αγγίζεις καθόλου τον λαιμό.
Σιδερώνεις τα λινά αφού στεγνώσουν
Είναι που είναι πρακτικά αδύνατο να πετύχεις το πραγματικά ατσαλάκωτο λινό, κάνεις και τη ζωή σου δύσκολη προσπαθώντας να το σιδερώσεις αφότου έχει στεγνώσει, και φθείρεις και το ντελικάτο ύφασμα στην προσπάθεια. Το σωστό είναι τουλάχιστον να ψεκάζεις λίγες σταγόνες νερό κατά τη διάρκεια του σιδερώματος, αν δεν μπορείς να το σιδερώσεις προτού ακόμα στεγνώσει τελείως.
Πηγή: BrightSide