Η Τουρκία θα ξεκινήσει σύντομα μια νέα φάση στην εισβολή της στη Συρία, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην εβδομαδιαία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας την Τετάρτη.
«Ξεκινάμε τη νέα φάση του σχεδίου μας για τη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης βάθους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των νότιων συνόρων μας. Θα καθαρίσουμε το Τελ Ριφάτ και τη Μανμπίτζ από τρομοκράτες», είπε ο Ερντογάν.
Οι επιθέσεις στις δύο κουρδικές πόλεις της Συρίας θα ακολουθηθούν από «άλλες περιοχές βήμα προς βήμα». Θα δούμε ποιος θα υποστηρίξει αυτά τα νόμιμα βήματα για την ασφάλεια».
Η Τουρκία «υποτίθεται» πως ήταν στην ίδια πλευρά με τα μέλη του Διεθνούς Συνασπισμού για να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), είπε ο Ερντογάν. «Τι συνέβη; Χωρίς ικανοποιητικές απαντήσεις στις ερωτήσεις μας, χωρίς να δούμε δεσμευτικά έγγραφα, δεν θα αλλάξουμε στάση».
Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία παρέχει υποστήριξη στους μαχητές του ISIS, ιδιαίτερα κατά των δυνάμεων των Κούρδων της Συρίας, των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), την βασική συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, οι οποίες σε συνασπισμό με τις ΗΠΑ κατανίκησαν το ISIS.
Η Τουρκία θεωρεί το YPG ως το συριακό τμήμα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο πολεμά εδώ και τέσσερις δεκαετίες, και χαρακτηρίζει και τις δύο οργανώσεις ως τρομοκρατικές.
Το PKK επιχειρεί να δημιουργήσει έναν «τρομοκρατικό διάδρομο» κατά μήκος των νότιων συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία, είπε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στη βόρεια και ανατολική Συρία, την περιοχή της Ροζάβα όπου κατοικούν κυρίως Κούρδοι.
Ο Ερντογάν χαρακτήρισε επίσης τη Σουηδία και τη Φινλανδία «διπρόσωπες» σχετικά με τις προσπάθειες των δύο χωρών να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
«Η προσέγγιση της Τουρκίας στα νέα μέλη του ΝΑΤΟ δεν είναι ευκαιριακή, αλλά μια στάση αρχών στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», είπε ο Ερντογάν. «Η διφορούμενη στάση της Σουηδίας και της Φινλανδίας προέκυψε στις συζητήσεις σχετικά με τις υποψηφιότητες τους στο ΝΑΤΟ».
Νωρίτερα την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο Ανατολή ότι οι δύο σκανδιναβικές χώρες «θα πρέπει να αλλάξουν τους νόμους τους εάν χρειαστεί» για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της Τουρκίας.
Ο Ερντογάν θέλει η Σουηδία και η Φινλανδία να χαρακτηρίσουν το YPG τρομοκρατική οργάνωση, να καταστείλουν σκληρότερα τους Κούρδους και άλλους αντιφρονούντες που ζουν στις δύο χώρες και να εκδώσουν άτομα που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες, πριν συμφωνήσει να άρει το βέτο του στις αιτήσεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Όλα τα κράτη μέλη έχουν το δικαίωμα αρνησικυρίας κατά της ένταξης νέων μελών στη στρατιωτική συμμαχία. Η Τουρκία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στη συμμαχία, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Είναι αδιανόητες οι απαιτήσεις μας; Όχι. Θέλουμε να σταματήσουν να υποστηρίζουν την τρομοκρατία», είπε ο Τσαβούσογλου. «Λένε ότι επειδή βρίσκονται μακριά από τρομοκρατικές περιοχές, οι νόμοι τους έχουν σχεδιαστεί διαφορετικά. Λοιπόν, τότε πρέπει να αλλάξετε τους νόμους».
«Λένε ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις που πραγματοποιούν διαδηλώσεις με τα κουρέλια τους, είναι κάτι που επιτρέπεται στους νόμους τους. Τότε αλλάζεις αυτόν τον νόμο», συνέχισε.
Ο υπουργός κάλεσε τη Δευτέρα απεσταλμένους από τη Γερμανία και τη Γαλλία για να εκδώσει αυστηρή προειδοποίηση ενάντια στα «τρομοκρατικά κουρέλια», όπως είπε.
Ενώ το PKK είναι στη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις, το YPG δεν είναι, και επομένως οι σημαίες του δεν περιλαμβάνονται στα απαγορευμένα σύμβολα σε καμία από τις εν λόγω χώρες.
Παράλληλα συνεχίζονται οι εκστρατείες σε όλη την Ευρώπη για την διαγραφή του PKK από τις εν λόγω λίστες, όπου ακτιβιστές και νομικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν πως το PKK δεν έχει πραγματοποιήσει καμία τρομοκρατική δραστηριότητα στην Ευρώπη και δεν σκοπεύει να το κάνει.
Νωρίτερα την ίδια μέρα, η φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat δημοσίευσε συνέντευξη με τον Διευθυντή Επικοινωνίας του Προέδρου της Τουρκίας, Φαχρετίν Αλτούν, ο οποίος είπε ότι η Τουρκία θέλει «να δει συγκεκριμένα και διαρκή βήματα για να αποτραπεί η λειτουργία τρομοκρατικών οργανώσεων».
«Στο τέλος, η φινλανδική κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει τι είναι πιο σημαντικό γι’ αυτήν: Να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή να προστατεύει (τρομοκρατικές οργανώσεις);», είπε ο Αλτούν.
ΠΗΓΗ: kurdishvoice.gr