Η κοινή δήλωση ,που δημοσεύτηκε στις αρχές Απριλίου, συνυπογράφεται από εκρποσώπους των μεγαλύτερων γεωργικών οργανώσεων των 4 χωρών του «Βίσεγκραντ» – Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβακία – μαζί με τους ομολόγους τους από τη Βουλγαρία, τη Λιθουανία, τη Ρουμανία, την Κροατία και την Εσθονία
Οι εκπρόσωποι των εθνικών οργανώσεων συναντήθηκαν στην Μπρατισλάβα στα τέλη Μαρτίου για να συζητήσουν το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας με δεδομένη την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία
Τονίζοντας τις ανησυχίες σχετικά με τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες στα σύνορα με την Ουκρανία τους επόμενους μήνες, η δήλωση προειδοποίησε ότι οι αγρότες στις περιοχές αυτές αναμένουν δυσκολίες στην προετοιμασία για τη νέα περίοδο προγραμματισμού της ΚΑΠ. Ως αποτέλεσμα, οι αγρότες ζητούν «προσαρμογές ή προσωρινή αναβολή» όλων των περιορισμών στην παραγωγή.
Επανεξέταση και της Πράσινης Συμφωνίας με φόντο την επισιτιστική ασφάλεια
Οι αγροτικές ενώσεις τόνισαν επίσης την ανάγκη επανεξέτασης του χρονοδιαγράμματος των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας της Ευρώπης, αναφέροντας τη μείωση της κατανάλωσης φυτοφαρμάκων, και λιπασμάτων, την αύξηση των μη παραγωγικών εκτάσεων και την αύξηση της βιολογικής γεωργίας.
Εν τω μεταξύ, η δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου για την ανθρακοκαλλιέργεια θα πρέπει επίσης να αναβληθεί, υποστήριξαν.
«Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει υπόψη τις απαιτήσεις μας κατά την εφαρμογή των μέτρων για την προώθηση της επισιτιστικής ασφάλειας, καθώς και κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην κοινή δήλωση.
Πριν λίγο καιρό, η κυβέρνηση της Σλοβακίας ζήτησε επίσημα την προσαρμογή της ΚΑΠ, συμπεριλαμβανομένης της αναβολής της πολιτικής και της επανεξέτασης των πράσινων φιλοδοξιών της ΕΕ, εν μέσω φόβων για επισιτιστική κρίση εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.
«Το πιο σημαντικό είναι να διασφαλιστεί η επισιτιστική ασφάλεια», δήλωσε τότε εκπρόσωπος του υπουργείου στη EURACTIV.
Έτσι, η Σλοβακία προστίθεται στον κατάλογο των χωρών που καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβεί σε αλλαγές στη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», μαζί με τη στρατηγική για τη βιοποικιλότητα.
Η κυβέρνηση θέλει επίσης να αυξήσει το ποσοστό των συνδεδεμένων ενισχύσεων για τις στρατηγικές παραγωγές για τις οποίες η ΕΕ δεν είναι αυτάρκης, όπως οι φυτικές πρωτεΐνες και τα δημητριακά. Αν και υπήρχαν αρχικές ενδείξεις ότι η Επιτροπή μπορεί να εξετάσει αυτή την επιλογή, έκτοτε την απέρριψε κατηγορηματικά.
Με πληροφορίες από Euractiv
Κοινοποιήστε το:
Διαβάστε Επίσης