Ένα εύκολο ψητό ψάρι στο φούρνο παρέα με τα καθημερινά φρέσκα, πολύχρωμα λαχανικά, μαριναρισμένα τόσο σύντομα, όσο προετοιμάζετε το ψάρι και το ψήνετε. Ελαφρύ πιάτο, με τα μυρωδικά σε πρώτο πλάνο, ανοιχτόκαρδο, υγιεινό και πλήρες.
Ταιριάζει με τις φορές που μας απασχολούν οι θερμίδες και παρότι γίνεται όλο το χρόνο, είναι νοστιμότερο όταν οι ντομάτες βρίσκονται στην εποχή τους. Επίσης, ενδείκνυται για ζεστές μέρες.
Η συνταγή βασίζεται στην απλότητα, με την οποία οι μεσογειακές κουζίνες και ειδικά η ελληνική αξιοποιούν το φρέσκο ψάρι. Γίνεται δε, με όποιο ψάρι σας αρέσει: τσιπούρα (όπως στις φωτογραφίες), αλλά και λαβράκι ή φαγκρί ή άλλον ιχθύ που θα προμηθευθείτε.
Παρότι εδώ το μέγεθος ανταποκρίνεται μάλλον σε ατομικό σερβίρισμα, ανάλογα μπορείτε να χειριστείτε ακόμη και ένα πολύ μεγαλύτερο φρέσκο ψάρι. Προσαρμόστε απλώς, αν χρειάζεται, τον χρόνο ψησίματος με βάση το βάρος του. Δείτε σχετικά: Ψάρι ψητό στο φούρνο, το πιο εύκολο έβερ.
Τέλος, ανάλογα με το είδος του ψαριού, το μέγεθός του αλλά και τις προσωπικές σας προτιμήσεις χειριστείτε το δέρμα του. Πολλοί είναι αυτοί που προτιμούν το σερβιρισμένο στο πιάτο ψάρι καθαρό, απαλλαγμένο από δέρμα και κόκαλα. Όμως, επιβάλλεται και όταν σερβίρουμε ένα μεγάλο ψάρι, καθώς το δέρμα είναι πιο σκληρό και δύσπεπτο.
Δοκιμάσατε αυτή τη συνταγή;
Βάλτε την στο Instagram με tag @pandespani_deliciousideas
hashtag #pandespani
και πείτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια
Εύκολο ψάρι στο φούρνο με πολύχρωμα μαριναρισμένα λαχανικά
Προετοιμασία: 30 λεπτά. Ψήσιμο/ μαρινάρισμα: 20-30 λεπτά. Εύκολη συνταγή. Ψιλοκόψτε τα λαχανικά όσο στραγγίζει η ντομάτα. Χρησιμοποιήστε όποιο ψάρι σ’ αυτό το βάρος σας αρέσει – τσιπούρα, φαγκρί, λαυράκι κ.ο.κ. Εύκολη συνταγή.
Υλικά (για 2 άτομα)
2 ψάρια (400 – 500 γρ. το καθένα) – χρησιμοποιήθηκαν τσιπούρες ιχθυοκαλλιέργειας Fish from Greece
14 ντοματίνια ή μια σχετικά μεγάλη ντομάτα κομμένη σε μικρούς κύβους
1 κ.γ. αλάτι
1/2 κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
1 μικρό κολοκυθάκι κομμένο σε μικρούς κύβους (1 εκ.)
1/2 κόκκινη πιπεριά σε μικρούς κύβους
1/2 κίτρινη ή πράσινη ή πορτοκαλί πιπεριά σε μικρούς κύβους
5 κ.σ. μαϊντανός και κόλιανδρος ψιλοκομμένοι (μισός-μισός) ή μόνον ένα από τα δύο μυρωδικά – όποιο σας αρέσει
1 κ.γ. ρίγανη ξερή συν 2 κλαράκια φρέσκια
2 κ.σ. ξύδι από λευκό κρασί
1+3 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Προετοιμάζετε τα λαχανικά: Ψιλοκόβετε την ντομάτα (αφαιρώντας τα σπόρια) ή τα ντοματάκια σε κύβους περί το 1 εκ. Τους προσθέτετε το 1 κ.γ. αλάτι, ανακατεύετε και τα βάζετε σε σουρωτήρι (πάνω από μπολ) να βγάλουν τα υγρά τους.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς C.
Όσο στραγγίζουν η ντομάτα ή τα ντοματίνια: Ψιλοκόβετε σε ανάλογου μεγέθους κομμάτια τα υπόλοιπα λαχανικά: Κολοκυθάκι, πιπεριές, κρεμμύδι, κόλιανδρος, μαϊντανός.
Σε μπολ ανακατεύετε τη στραγγισμένη ντομάτα με τα υπόλοιπα λαχανικά και μυρωδικά προσθέτοντας και την ξερή ρίγανη. Βάζετε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε.
Βάζετε τα ψάρια σε ταψί και αλατοπιπερώνετε πολύ καλά εντός κι εκτός. Προσθέτετε στο εσωτερικό τους από 1 κλαράκι ρίγανης και 1-2 κλαράκια μαϊντανό ή κόλιανδρο. Περιχύνετε με 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο.
Ψήσιμο: Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά. Αποσύρετε.
Σερβίρισμα: Μεταφέρετε κάθε ψάρι στο πιάτο ή όλα σε πιατέλα προσθέτοντας πάνω τους τα πολύχρωμα μαριναρισμένα λαχανικά χωρίς το ζουμί τους. 1-2 γραμμές από καλό ωμό ελαιόλαδο ταιριάζει στο πιάτο εξαιρετικά.