Μια μοναστηριακή συνταγή για πεντανόστιμες νηστίσιμες γαρίδες σαγανάκι! Μια συνταγή από τη Μονή Σινά του πατέρα Πορφύριου για ένα εξαιρετικό πιάτο με νόστιμες και μυρωδάτες γαρίδες, με τραγανά λαχανικά και ντοματένια σάλτσα, με λίγο ούζο και κονιάκ που απογειώνουν τη γεύση τους. Απολαύστε τες τις μέρες της νηστείας, και όχι μόνο, με την οικογένειά σας και τους φίλους σας!
Υλικά συνταγής
- 20-25 γαρίδες μεσαίου μεγέθους, καθαρισμένες από κεφάλια, κελύφη, ουρές και εντεράκι
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο με μεγάλα καρέ
- 1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε μεγάλα καρέ
- 1 πιπεριά κίτρινη, κομμένη σε μεγάλα καρέ
- 5-6 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φετάκια
- 70 ml ούζο
- 2 κ.σ. κονιάκ
- 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες τριμμένες
- 1/4 κ.γ. πάπρικα καυτερή
- 1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- 70 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Σε μια φαρδιά ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας συχνά, για 3-4 λ ή μέχρι να μαραθεί ελαφρώς. Στη συνέχεια προσθέτετε τις πιπεριές και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λ ή μέχρι να ροδίσουν.
- Ρίχνετε τα σκόρδα, τα σοτάρετε για 1 λ και “σβήνετε” με το ούζο και το κονιάκ. Αφήνετε τα υλικά να εξατμισθεί το αλκοόλ και μόλις πάρουν μια βράση προσθέτετε τις ντομάτες, τις 2 ειδών πάπρικες και αλατοπίπερο.
- Ανακατεύετε αυξάνετε τη φωτιά σε δυνατή και μαγειρεύετε τα λαχανικά για 2-3 λ για να έχουν μια ελαφρώς τραγανή υφή. Μετά προσθέτετε τις γαρίδες και συνεχίζετε το μαγείρεμα μόνο για 2 λ, γυρίζοντάς τες 1-2 φορές. Σερβίρετε το σαγανάκι σας αμέσως και καλή σας όρεξη!
Tip: Με τις ουρές και τα κελύφη μπορείτε να φτιάξετε ζωμό για κριθαρότο με κατεψυγμένες γαρίδες ή γαριδομακαρονάδα κ.λ.π. Σε μια κατσαρολίτσα βάζετε 1.3 λίτρα νερού, τα κεφάλια και τα κελύφη μαζί με 1 κ.γ. αλάτι και τα σιγοβράζετε για 8 λ από την ώρα βρασμού. Τα αφαιρείτε από τη φωτιά, τα σουρώνετε, πετάτε τα κεφάλια και τα κελύφη και κρατάτε το ζωμό.
07/04/2022
Sintayes.gr,
Συνταγή: Γαρίδες σαγανάκι νηστίσιμες