Προϋπόθεση είναι τα συµβόλαια της παλιάς σοδειάς που λήγουν τον Μάιο, να προσεγγίσουν τα 148 σεντς, όσο τα τελευταία 24ωρα δοκιµάζουν σθεναρά τα 140 σεντς. Εν προκειµένω, τα αφιξάριστα συµβόλαια στα κλωστήρια επιτρέπουν ένα πολύ ισχυρό στήριγµα στους χρηµατιστηριακούς δείκτες.
η τεχνική εικόνα πάντως τάσσεται υπέρ της ανόδου, αν και στον απόηχο των εκτιµήσεων του USDA για τις προθέσεις σποράς που εµφανίζουν µια a αύξηση στρεµµάτων, δεν αποκλείεται µια µικρή και υγιής διόρθωση στις χρηµατιστηριακές τιµές. Βέβαια, το τεχνικό µοτίβο που ενεργοποιείται σε κάθε διόρθωση, υποχρεώνει τους εµπορικούς οίκους σε αγορά συµβολαίων, κάτι που λειτουργεί υποστηρικτικά στους δείκτες τιµών. Το γενικό αίσθηµα στην αγορά πάντως, θέλει το βαµβάκι ως προϊόν να έχει επηρεαστεί λιγότερο από όλα τα υπόλοιπα αγροτικά εµπορεύµατα από την ουκρανική κρίση.
Η υψηλή ζήτηση για ίνα, µε το βαµβάκι να κερδίζει µερίδια έναντι των συνθετικών, υποστηρίζεται από τις υψηλές τιµές στο πετρέλαιο όσο και από την εδραιωµένη πλέον καταναλωτική προτίµηση για προϊόντα βάµβακος. Τα θεµελιώδη ενισχύονται και από τα ελλειµµατικά αποθέµατα που σε συνδυασµό µε τις επίµονες συνθήκες ξηρασίας στη Λατινική Αµερική διαµορφώνουν ακόµα πιο σφιχτά αποθέµατα, όσο η ζήτηση από την Κίνα ενισχύεται. Υπενθυµίζεται ότι Κίνα και Ινδία καταγράφουν αξιοσηµείωτη µείωση παραγωγής 8,5% και 4% αντίστοιχα.
Τα παγκόσµια αποθέµατα προβλέπονται σε 82,6 εκατ. µπάλες, τα χαµηλότερα 3ετίας, ενώ η παγκόσµια κατανάλωση προβλέπεται σε 124,5 εκατ. µπάλες (+2% από το 2020/21), µε τη ζήτηση µάλιστα για προϊόντα βαµβακιού συνεχίζει να βελτιώνεται, παρά το σχετικά υψηλό επίπεδο τιµών. Σε κάθε περίπτωση, προκειµένου η καλλιέργεια να καταστεί από µόνη της κερδοφόρα, µε τις υφιστάµενες τιµές, ένα καλό καλλιεργητικό στοίχηµα θα ήταν τα 500 κιλά ανά στρέµµα απόδοση.
Σε µια τέτοια περίπτωση, εξασφαλίζεται ένα έσοδο των 400 ευρώ το στρέµµα, µε τα κέρδη στον βαµβακοπαραγωγό να διαµορφώνονται κοντά στα 90 ευρώ το στρέµµα (έξοδα 240 ευρώ και νοίκι 60 ευρώ το στρέµµα). Μια µετριοπαθής απόδοση κοντά στα 400 κιλά για τα αρδευόµενα χωράφια, θα άφηνε κέρδος της τάξης των 20 ευρώ στον παραγωγό, ο οποίος θα ανέµενε ένα χρόνο για την ειδική ενίσχυση προκειµένου να δει µια κάποια ρευστότητα στα ταµεία του.
τις επόµενες ηµέρες οι παραγωγοί καλούνται να αφήσουν προσωρινά στην άκρη αυτό το σύνθετο σύµπλεγµα πορείας χρηµατιστηριακών τιµών και πολιτειακών παρεµβάσεων, για να εστιάσουν στις απαιτούµενες φροντίδες και εργασίες της ανοιξιάτικης περιόδου. Ο κρύος και βροχερός Μάρτιος πήγε πίσω πολλές από τις εργασίες που προγραµµάτιζαν οι αγρότες, όπως για παράδειγµα το πότισµα στα σιτάρια, οι οποίες τώρα πρέπει να γίνουν παράλληλα µε τις σπορές βάµβακος.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί
Κοινοποιήστε το:
Διαβάστε Επίσης