Μυρωδάτο, πεντανόστιμο μπουτάκι αρνίσιο που λιώνει στο στόμα, μιας και είναι ψημένο στη λαδόκολλα, με μελωμένες ψητές πατατούλες για το οικογενειακό αλλά και γιορτινό τραπέζι σας. Μια απλή και εύκολη συνταγή για ένα παραδοσιακό πιάτο με υπέροχα μυρωδικά με άρωμα Ελλάδας που θα σας μείνει αξέχαστο!
Υλικά συνταγής
- Για το αρνί
- 2 κιλά αρνί μπούτι με κόκκαλο
- 3 κλωνάρια θυμάρι, μόνο τα φύλλα του ψιλοκομμένα
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. ζάχαρη καστανή
- 2 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
- 1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
- 1 κ.γ. κρεμμύδι σε σκόνη
- 1 κ.γ. κόλιανδρο, σκόνη
- ½ κ.γ. κύμινο, τριμμένο
- ¼ κ.γ. τσίλι, σε σκόνη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για τις πατάτες
- 1 κιλό μικρές πατάτες, πλυμένες καλά με τη φλούδα
- 2 σκελίδες σκόρδο, σπασμένες
- 200 ml ζωμό λαχανικών
- 5 κλωνάρια θυμάρι
- 1 κ.γ. πάπρικα, καπνιστή
- 1 κ.σ. ρίγανη, ξερή
- ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Για το αρνί: Βάζετε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, το θυμάρι, το τσίλι, το κύμινο, την πάπρικα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο και τα αναμιγνύετε καλά με ένα κουτάλι. Αλείφετε με το μείγμα παντού το αρνίσιο μπούτι και το τυλίγετε πολύ καλά πρώτα με λαδόκολλα και μετά με αλουμινόχαρτο.
- Το μεταφέρετε σε ένα ταψί και το ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 3 ώρες. Τη τελευταία 1 ώρα ψησίματος του αρνιού προσθέτετε και το ταψί με τις πατάτες στο φούρνο.
- Για τις πατάτες: Αδειάζετε τις πατάτες σε ένα ταψί, τις πασπαλίζετε με τη ρίγανη, την πάπρικα, το σκόρδο και αλατοπίπερο και τις ανακατεύετε με τα χέρια σας να πάνε παντού τα μυρωδικά. Μετά ρίχνετε το ζωμό λαχανικών και καλύπτετε πολύ καλά το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
- Ψήνετε τις πατάτες σας στον ίδιο φούρνο μαζί με το αρνί για 1 ώρα. Αν οι πατάτες σας δεν είναι μικρού μεγέθους τις βάζετε στο φούρνο με το αρνί στη 1,5 ψησίματος του αρνιού. Εναλλακτικά τις κόβετε στη μέση.
- Όταν το φαγητό σας είναι έτοιμο αφαιρείτε το αρνί και τις πατάτες από το φούρνο. Κόβετε το κρέας σε μερίδες, πατάτε λίγο τις πατάτες με το χέρι σας ή με πιρούνι για να σπάσουν και τις σερβίρετε με τους χυμούς τους. Καλή σας όρεξη!
Τip: Μπορείτε να βάλετε ό,τι μυρωδικά θέλετε στο φαγητό, ακόμα και θρυμματισμένους ξηρούς καρπούς επιλογής σας για να φτιάξετε μια ωραία κρούστα στο μπουτάκι.
Πηγή
25/03/2022
Sintayes.gr,
Συνταγή: Αρνίσιο μπούτι με ψητές πατάτες στη λαδόκολλα