[*][*]
Μπακαλιάρος με υπέροχη μυρωδάτη με μπαχαρικά και κόκκινη σάλτσα στο φούρνο.Μια εύκολη συνταγή για ένα πολύ νόστιμο και υγιεινό πιάτο. Συνοδέψτε το με βραστές πατατούλες baby ή άλλο συνοδευτικό επιλογής σας και απολαύστε ένα υπέροχο γεύμα.
Υλικά συνταγής
- 900 γρ. μπακαλιάρο, κομμένο σε κομμάτια, ξαλμυρισμένο ή παστό [*]
- 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 κιλό κρεμμύδια κομμένα σε μικρά καρεδάκια
- 4-5 σκελίδες σκόρδο κομμένες στα 3
- 2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ
- 1 γεμάτη κ.σ. ντοματοπελτέ
- 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
- 2 φύλλα δάφνης
- μπαχαρικά (4 καρφάκια γαρύφαλο, 1 ξυλάκι κανέλας, 6 κόκκοι μπαχάρι)
- 1/2 φλ. τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1/2 φλ. τσαγιού κρασί
- 1/3-1/2 φλ. τσαγιού μαύρη σταφίδα (προαιρετικά)
- αλάτι πιπέρι
- πατάτες baby βρασμένες για συνοδευτικό
Εκτέλεση συνταγής
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και λαδώνετε ένα μεγάλο πυρέξ.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να γυαλίσουν και μαλακώσουν. Προσθέτετε το σκόρδο, συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας, για 1 λ. Ρίχνετε το το ντοματοπελτέ και τη ζάχαρη και ανακατεύετε να διαλυθεί και να βγάλει τα αρώματά του.
- Σβήνετε με το κρασί και ρίχνετε, τα ντοματάκια κονκασέ, το μαϊντανό, τη δάφνη, τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώνετε. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε το τηγάνι και αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10 λ περίπου. Τέλος προσθέτετε και τις σταφίδες, ανακατεύετε, κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά και αφαιρείτε τα φύλλα δάφνης και το στικ κανέλας.
- Ρίχνετε τη μισή σάλτσα στο πυρέξ, στρώνετε από πάνω τις φέτες μπακαλιάρου. Στρώνετε από πάνω την υπόλοιπη σάλτσα, φροντίζοντας να πάει παντού και να καλύψει το μπακαλιάρο. Ρίχνετε 1/2 φλ. τσαγιού νερό, καλύπτετε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήνετε για 25 λ.
- Ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 20 λ ή μέχρι να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα και το λαδάκι του. (Ελέγξτε αν απαιτείτε λίγο ακόμα νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος). Το αφαιρείτε από το φούρνο, το αφήνετε για 10 λ να “σταθεί” και το σερβίρετε με με πατατούλες baby βρασμένες με τη φλούδα τους ή άλλο συνοδευτικό επιλογής σας.
[*] Αν προτιμάτε το παστό μπακαλιάρο αγοράζετε 100 γρ. περίπου επιπλέον. Τον κόβετε σε κομμάτια και τον αφήνετε για τουλάχιστον 24 ώρες σε κρύο νερό να “ξαλμυριστεί” φροντίζοντας να αλλάζετε το νερό ανά διαστήματα τουλάχιστον 4-5 φορές κατά τη διάρκεια των 24 ωρών.
Σημείωση: Αν ο μπακαλιάρος σας είναι παστός, περιορίστε τη ποσότητα αλατιού που θα χρησιμοποιήσετε στο ελάχιστο.
24/03/2022
Sintayes.gr,
Συνταγή: Μπακαλιάρος κοκκινιστός στο φούρνο
[*]Source link